reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

wody płodowe

czesc

nie chce cie straszyc, ale mala ilosc wod plodowych wyst. u mojej przyjaciolki.
lekarz ktory ja prowadzil zlekcewazyl to i w skutek tego moja przyj, trafila do szpitala z ostrym bolem brzucha. miala cesarke - zakazenie szlo na jej organizm bo to on wchlanial wody.
z dzieckiem do tej pory nie jest ok bo mala czeka przeszczep nerek. (teraz ma 3l i mnosostwo problemow zdrowonych)

lepiej badz ostrozna i sluchaj lekarzy.
trzymam kciuki zeby wszystko bylo ok.

pozdrawiam

reklama
Witaj
Miałam podobny problem wykryty około 35 tygodnia. Leżałam na obserwacji w szpitalu, chodziło głównie o to żeby sprawdzić czy wody płodowe nie wypływają z powodu jakiegoś mechanicznego uszkodzenia (wtedy konieczna byłaby natychmiastowa cesarka). Czyli miałam obserwować czy nie czuję jakiegoś 'wycieku' wodnistego płynu. Ewentualnie lekarz rozważał amniofuzję czyli dolanie płynu przez powłoki brzuszne. Z tego co pamiętam granicą małowodzia było AFI 5,5. Ja w najgorszym momencie miałam 2,8. Po kilku dniach było 5 czy 6 i lekarze uznali że już jest w porządku. Myslę że nie masz co się niepotrzebnie niepokoić. Oczywiście trzeba to kontrolować, ale bądź dobrej myśli!

Czyli rozumiem, ze 6 to jest jeszcze dobrze? Zapisąłm się na poniediząłek na usg, żeby to skontrolować, ale się denerwuję.......bardzo..........

Nie jest źle. Sprawdziłam - w dniu wypisu z patologii ciąży miałam afi 5,5. Tydzień później było 6 i lekarz stwierdził że to graniczne małowodzie. Na usg zrobionym w szpitalu tego samego dnia było 8,9. Te wartości naprawdę się różnią w zalezności od sprzętu i przede wszystkim od lekarza wykonującego usg. Ja nie czułam ruchów dziecka (prawie wcale w ostatnich tygodniach) dlatego byłam pod szczególną kontrolą. I na każdym usg afi różnie wychodziło. Dużo płynów pij i postaraj się być spokojna. A dzidziuś się rusza?

A dzidziuś się rusza?

No wąłśnie róznie z tym bywa od 28 tygodnia.....ale juz miaąłm usg robione w 34 tygodniu i wtedy było ok, dzisiaj jakoś tak mało wysżło...ale dzisiaj akuart dzidzia sie dużo rusza jak na siebie, ale najczęsciej bardzo spokojna, cąłe noce przesypia ze mną- na szczęście mam detektor tętna płodu...ale w nocy przecież nie mam jak co chwila sprawdząć......ach...........boję się...

..kurcze dziewczyny, aż się sama zestrsowałam;/ chyba u mnie wszystko w porzadku, ale..dawno nie miałam robione usg;; ale dzidzius szaleje caly czas..w tym ostatnim czasie to czlowiekowi przychodza do glowy chyba wzystkie mozliwe niepokoje;//

Następnego dnia powtórzyłam badania na lepszym sprzęcie i u świtnego specjlaisty AFI 9.....więc tak to jest z tymi usg:)

Hej ja dzisiaj zauwazylam ze po wysiusianiu sie mam mokre plamy na bieliznie :confused: jestem w 36 tygodniu ciazy i troche sie martwie, bo podcieram sie dobrze wiec to wykluczam, ale czy to mozliwe zeby wody odchodzily akurat wtedy kiedy wychodze z toalety ?

Hej ja dzisiaj zauwazylam ze po wysiusianiu sie mam mokre plamy na bieliznie :confused: jestem w 36 tygodniu ciazy i troche sie martwie, bo podcieram sie dobrze wiec to wykluczam, ale czy to mozliwe zeby wody odchodzily akurat wtedy kiedy wychodze z toalety ?

ja tak mialam.... po kąpieli siadlam na kibelku i chlusnely wody :tak:

reklama
bardzo dziekuje za odpowiedz :-) to znaczy ze nie bede sie kapala heh panicznie sie boje bo zostalam sama w domu, w sumie to jest moja druga ciaza ale pierwszy porod byl wywolywany w 29 tygodniu i przebijali mi pecherz plodowy dlatego w sumie nie wiem jak jest rodzic na prawde :/ a do tego jestem samotna kobieta w ciazy a rodzice wyjechali na wycieczke i teraz ciagle jak mam jakies uklucie to lece na internet zeby sprawdzic czy to cos powaznego :) dziekuje raz jeszcze

Do góry