Zależy jakie ;-) ciężko ocenić na odległość nie widząc :-) no 21 to powinna być max..a jak cię złapie głód to zjedz sucharka albo pieczywo lekkie, coś naprawdę lekkostrawnego. Pij dużo wody i kupnych soków raczej unikaj. O której jesz pierwsze śniadanie?
reklama
jenn200818
Fanka BB :)
Elutka Dla mnie picie wody jest karą, zawsze miałam z tym problem ale zmuszam się ;-) Sok pomidorowy dietetyczka mówiła, że można bo to też porcja witamin.. Pierwsze śniadanie między 7 a 8..
Megami
Bóg jest szaleńcem ;)
godzina posiłek % dziennego zapotrzebowania
na węglowodany8:00 śniadanie 10 10:30 drugie śniadanie 5 13:00 obiad 30 15:00 przekąska 10 17:00 podwieczorek 5 20:00 kolacja 30 23:00 przekąska 10
Zawsze pamiętaj o wieczornej przekąsce w godz. 22-23, zawierającej odpowiednią ilość węglowodanów złożonych. Wieczorny posiłek chroni przed hipoglikemią w nocy i wydzielaniem acetonu głodowego.
1. Jedz trzy duże posiłki i trzy-cztery przekąski, co pomoże w utrzymaniu właściwego poziomu glikemii.
2. Przestrzegaj zaleceń żywieniowych swojego dietetyka lub lekarza.
3. Unikaj słodyczy.
4. Unikaj produktów o wysokim indeksie glikemicznym.
5. Zachowaj odstępy między posiłkami.
6. Nie zapominaj o przekąskach!
Takie cuś znalazłam. Pewnie oczywiste, ale wkleję, co tam ;p Chyba by mnie coś trafiło, jakbym miała przeliczać te procenty, z jednej strony patrzeć na indeks, z drugiej na zapotrzebowanie węglowodanów... ale pewnie kwestia wprawy Pocieszające tylko to, że do stycznia macie niedaleko
Ale jak byłam w szpitalu to właśnie tak kazali jeść przy cukrzycy ciazowej - ostatnia kolacja ok. 22. Z zaleceniem że jak wychodzą ketony w moczu to nawet można włączyć jeszcze nocny posiłek ok.2-3. Nie patrzcie na to jak na normalną dietę. To jest dieta kobiety w ciąży. Ona nie ma odchudzac tylko ustabilizować poziom cukrów. I po prostu nie u każdego wystarcza dieta. Ja np. jem na pewno więcej niż Jenn. Więcej węglowodanów. Na śniadania jedna kanapka ok bo rano zwykle jest problem z cukrami. Ale później już mam spoko cukier jak jem 2 kanapki albo i 3
Elutka moja koleżanka tez mówiła ze jej kazali późną kolacje jeść bo jak czloeiek zbyt głodny się budzi to organizm jeb.ca dostaje.
U nas wszyscy piją wodę każdym nas min butelkę dziennie ja czasem o dwie bo mi się wiecznie chce pić Olka tez wody pije do bólu, nawet prxy łóżku ma butelkę jakby jej Sue chciało pić i wypija
U nas wszyscy piją wodę każdym nas min butelkę dziennie ja czasem o dwie bo mi się wiecznie chce pić Olka tez wody pije do bólu, nawet prxy łóżku ma butelkę jakby jej Sue chciało pić i wypija
jenn200818
yggam no właśnie jem tak późno bo tak kazali :-(Jeszcze przed ciążą nie wyobrażałam sobie posiłku tak późno, zawsze zdrowo się odżywiałam i dbałam o linie, więc zdrowe żywienie jest mi bardzo dobrze znane, stąd wprowadzenie diety nie jest dla mnie tragedią. Jednak w ciąży po prostu teraz ta ochota na słodkie czasem się pojawia, ale wtedy po prostu najlepiej jabłko sobie zjeść. Albo kawałek słodkości jak jest dobry cukier. Na śniadanie jem tą jedną kanapkę bo faktycznie jest najtrudniej rano z cukrami, ale fakt później już dwie daję i jest ok.
Też racja z tym wieczornym jedzeniem chociaż ja z tego co pamiętam jadłam ostatni posiłek tak 21-22 i to było coś lekkiego zwykle na "zabicie głodu" i potem rano 7-8. Koteny na szczęście mi nigdy w moczu nie wyszły. .każdy przypadek widać indywidualny :-)
Stokrotka34
Jenn ale Ty nie masz az takich zlych cukrow tych z rana, z tego co pisalas, ja jem nawet 7-8 malych posilkow, a np obiad dziele na dwa no i ze sniadaniem tez mam problem:-( teaz jem krome i pol zytniego z biedry. A i tak jak pisalam mi lekarz mowil ze poranny cukier to nie tylko dieta ale i hormony a rano jest ich najwiecej. Jenn
reklama
Jestem. W sumie po usg z Dopplerem same dobre wieści :-) Przepływy wszystkie prawidłowe :-) Uspokoiła mnie z tym acardem, że takie małe dawki aspiryny nie powinny szkodzić dziecku, takie powikłania jak zamknięcie przewodu tętniczego dotyczą większych dawek, więc super Jej zdaniem acard odstawia się ok. 37 tc (profesor twierdził, że po 34 tc a ta moja lekarka jeszcze się nie określiła, zobaczymy za tydzień).
Dzidzia leży poprzecznie a zawsze na usg była główkowo. Lezy wtulona we mnie, tak, że nie mogliśmy zobaczyć buźki (trochę szkoda... bo to akurat n lepszym sprzęcie). No i teraz już na pewno wiemy, że chłopczyk, bo pokazała nam jajka w 3D bada proszę po raz kolejny zmień nam płec
Oczywiście waga jak zwykle słuszna, bo ma już 2090 g ( a jesteśmy kilka dni za Megami), nadal niewielka różnica między główka (większa) i brzuszkiem (mniejszy ale prawidłowo).
Dojrzałość łożyska II gr (3 tygodnie temu był 1 stopień), ilość płynu prawidłowa.
No i powinniśmy jeszcze 2 razy do niej przyjechać na Dopplera - w 35 i 37 tc, już się umówiliśmy na 4.12., czyli liczba usg w grudniu nam wzrośnie pewnie do jednego na tydzień nawet, ale trudno, to ostatnia prosta, nie chcę zaniedbać czegoś...
Co do płytek i komórek NK - pisałam smsa do lekarki, odpisała, żeby przez ten tydzień do wizyty zwiększyć steryd znowu zastanawiam się, czy sobie nie powtórzyć morfologii w przyszłym tyg...
Dziewczyny dziękuję za wsparcie, jest dla mnie bardzo ważne. Trzymajcie dalej kciuki za wyniki...
Wszystkim ze mną wizytującym gratuluję :-) cieszę się, że z waszymi maluchami wszystko ok!
sprite, LayDeek trzymam kciuki za dzisiejszą wizytę!
Dzidzia leży poprzecznie a zawsze na usg była główkowo. Lezy wtulona we mnie, tak, że nie mogliśmy zobaczyć buźki (trochę szkoda... bo to akurat n lepszym sprzęcie). No i teraz już na pewno wiemy, że chłopczyk, bo pokazała nam jajka w 3D bada proszę po raz kolejny zmień nam płec
Oczywiście waga jak zwykle słuszna, bo ma już 2090 g ( a jesteśmy kilka dni za Megami), nadal niewielka różnica między główka (większa) i brzuszkiem (mniejszy ale prawidłowo).
Dojrzałość łożyska II gr (3 tygodnie temu był 1 stopień), ilość płynu prawidłowa.
No i powinniśmy jeszcze 2 razy do niej przyjechać na Dopplera - w 35 i 37 tc, już się umówiliśmy na 4.12., czyli liczba usg w grudniu nam wzrośnie pewnie do jednego na tydzień nawet, ale trudno, to ostatnia prosta, nie chcę zaniedbać czegoś...
Co do płytek i komórek NK - pisałam smsa do lekarki, odpisała, żeby przez ten tydzień do wizyty zwiększyć steryd znowu zastanawiam się, czy sobie nie powtórzyć morfologii w przyszłym tyg...
Dziewczyny dziękuję za wsparcie, jest dla mnie bardzo ważne. Trzymajcie dalej kciuki za wyniki...
Wszystkim ze mną wizytującym gratuluję :-) cieszę się, że z waszymi maluchami wszystko ok!
sprite, LayDeek trzymam kciuki za dzisiejszą wizytę!