reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wizyty u lekarzy/położnych , usg , badania i inne

Ja po wizycie :) Wyniki badań ok, szyjka się skraca i dzidziuś jak był główką w do dołu, tak jest dalej, więc pewnie niedługo się rozpakujemy, a jeśli nie, to za tydzień usg, a w Mikołajki do szpitala:-) Robiłam jeszcze przeciwciała i jestem gotowa na powitanie maleństwa :tak: Ale wolę do terminu dotrwać, żeby dzidziuś co najmniej andrzejkowy był, ale nie ode mnie to zależy;-)

oregano współczuję tego bólu, ja też nie chcę żadnych masaży:no:

tiluchna oj, oby mała się zdecydowała dobrowolnie wyjść:tak:

U nas minimum tydzień po terminie wywołują poród, jeśli nie ma wskazań medycznych, to nie ingerują:tak:

reklama
Jol - to bardzo naturalne podejście do ciąży jest super , sama chciałabym móc skorzystać ....ale to jest na zasadzie naturalnej eliminacji , jak coś się ma stać to się dzieje i tyle . Koleżanka mieszka w Angli , zaszła tam w ciąże na szczęście udało jej się donosić , ale 2 razy miała krwotok i kompletnie nic na to nie dostała, a za pierwszym razem to nawet usg w szpitalu nie miała , tylko kazali jej leżeć i zero tabletek ....nie wiem czy pechowo trafiła , ale ona twierdzi że tak tam jest i nie " ratują " tak wczesnych ciąż natura decyduje .

Gdybym ja tam mieszkaLa to raczej byłabym bezdzietna , bo mój gin nie lada się nagimnastykował żeby udało się z tymi moimi problemami przejść te najgorsze 4 mc a potem dotrwać do terminu . I marzy mi się taka ciąża z zaskoczenia tzn że dowiaduję się np w 6 mc lub w dzień porodu , bez obiawów itp żebym mogła wszystko robić i niczym się niemartwić , ale niestety to nie moja bajka ...
Skoro Najwyższy ma dlamnie taki plan ok ! Sielanki nie są dla mnie ;-) dobrze że m mnie wspiera jak może i gin się spoko trafił i dwójeczka będzie . A co do przedterminowego rozwiązania to za 3 dni zaczynam 38 tc więc wcześniak to już nie będzie ;-) pozatym wolę go mieć po tej stronie brzucha :) ostatnio przeczytałam historię dziewczyny która w 35 tc trafiła do szpitala ze skurczami, ale zatrzymali akcję porodową i wyszła do domu ...za 2 dni nie czuła ruchów dziecka pojechała do szpitala ....węzeł prawdziwy i gdyby nie zatrzymali w tedy
akcji miała by dziecko ...a tak ma pogrzeb ... a jak się luknie forum o powikłaniach jakie mają w 41 i 42 tc to szok ! jaki jest tego cel ? przecież wód już jest mało , łożysko nie wydolne ? Na szczęście w moim szpitalu i przychodni nie praktykuje się " przenosin "

Boziu Dziewczyny ja to nawet nie wiedziałam, że jest coś takiego w szpitalu jak masaż szyjki...
oregano Kochana, trochę Cię strachy dopadają, co ?:)
Awunia super, że wizyta udana!
Ja tam też nie chciałabym przenosić, jak zacznę 38 tc to już mogę rodzić :) Żeby tylko ten mój syn posłuchał... :):):)

Awunia - kochana zapomniałam tobie napisać ! strasznie sięcieszę że u Was ok , i mam nadzieję że dzidziuś posiedzi w brzuszku tak jak sobie wymarzyłaś , ale tak jak piszesz pewnie sam zadecyduje , kiedy mu się twój brzusio znudzi :)

Mamuśka mów do niego głośno to może posłucha:)
mamaktosia nawet nie wiedziałam, że opieka nad ciężarną tak wygląda za granicą...niby lepiej rozwinięci niż my,,,a tu takie podejście.

Mi mężuś odebrał dziś wyniki badań. Wassermany, Hiv, Hbs ujemne:) całe szczęście, a morfologia taka idealna jak nigdy. Zawsze miałam dobrą hemoglobine, w ciąży ponad 12 lub 13, ale tym razem mam 14,5....aż dziwne, że przed porodem mi się tak poprawiłą..? Może to zasługa witamin, bo przez całą ciążę brałam femibion, a od miesiąca jadłam centrum materne:tak: bo była tańsza więc kupiłam

mb - wiesz nie na swojej skórze to przeżyłam więc stu procentowo nie wiem czy to sądy nie na wyrost złe ... ale ona tak twierdzi , pozatym jak oglądam te programy na tlc to podobnie to wygląda ... chyba się nie przekonam ....

Tiluchna wypowiedz się , jak to jest bo ja 1 koleżankę mam to za dużo przykładów nie mam ? ty masz większe doświadczenie i wiedzę na ten temat :tak:

Ja dziewcyny rodzilam syna po 42 tygodniu i wszystko w porzadku z nim bylo fakt faktem byl duzy bo 4
kilo wazyl ale wod plodowych bylo wystarczajaco byly przejrzyste jedyne co to po porodzie macica nie chciala sie obkurczycz i zabieg mialam ale potem sie cieszylam bo nie krwawilam i macica obkurczona wiec zero bol
Przy karmieniu itd.. za to moja sasiadka rodzila po terminie ostatnio i podczas porodu odkleilo sie najpierw lozysko i zatkalo ujscie i skonczylo sie cesarka ale moim zdaniem niema to zadnego znaczenia, ja mialam dwie ciaze przenoszone i po 40 tygodniu ja bylam codzien w szpitalu na ktg polorzne sprawdzaly ujscie a co drugi dzien robili usg wiec chyba niema co panikowac w tym temacie

MamaKtosia skomplikowane to było u Ciebie :tak:
Tiluchna ty miałaś tylko 2 USG w ciąży?? Bo tak czytałam ze w UK jest
Mb89, Mamuśka88 przy skurczach z oksytocyną ten masaż to pikuś ;-), a bardziej to jest rozszerzanie na siłę rozwarcia. U mnie oksy, i te masaże i tak nie przyspieszyły i swoje 18,5 godzin musiałam przeżyć bez znieczulenia
Mb89 super, ze wyniki są ok
Awunia wspaniale, ze wszystko u was ok
SMutna mama moja siostra pierwsze dziecko rodziła 11 dni po terminie, w nic nie ingerowali, dziecko 3100g, sprawdzali tylko czystość wód. Poród zakończył sie CC z powodu braku jakiegokolwiek rozwarcia. Zielone wody zdarzają się też i przed terminem

Melduję się po wizycie, wszystko jest w najlepszym porządku :tak:
Dzisiaj mija nam 34 tydzień i 1 dzień Mała, dalej pozostaje Małą i waży 2252g (+/- 340g)

reklama
Marika - no właśnie to też ważne ile dzieć np waży , jak wody , łożysko itp , to lekarz ocenia co jest lepsze dla dziecka i matki , ja mam prognozowane terminowo 4,500 - 4,800 i po prostu jeśli chcę normalnie rodzić to przed terminem , jak w terminie to cc i tak to wygląda , o przenoszeniu mowy nie ma .
Ale jak ktoś lubi ...;-)

Domi - super wieści !

Do góry