reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wizyty u lekarzy/położnych , usg , badania i inne

reklama
VICI jak ta podskorna antykoncepcja bedzie w PL to pewnie bedzie bardzo droga. Mi np gin proponowal Mirene za 1100zl, szok
OREGANO super ze wszystko jest wporzadku
MAMA Ktosia a po co oni ci ten madaz szyjki robili i to bez poriduni to w 36'tyg. Jestem w szoku

Marika - bo trafiłam z podejrzeniem zatrucia ciążowego do szpitala miałam białko w moczu , opuchliznę i wysokie ciśnienie i choćby to było medycznym wskazaniem samo w sobie , do tego 36 tc rozwarcie na 2 palce i skurcze i w takim wypadku lekarze czasem sprawdzają czy to nie już , a jak wcześniej pisałam syn też był 3 tygodnie większy więc z usg wychodził im 39 tc skoNczony ...na szczęście po 3 dniach po białku nie było śladu a ciśnienie było nawet nawet i mnie puścili . To nie był sam w sobie masaż szyjki tylko jakieś odklejanie ? ale nic się nie odkleiło. ...
To było w obcym szpitalu i nie mój lekarz .
Co do wywoływania to zależy od szpitala i od tego czy chodzisz prywatnie do gina czy płacisz za poród itp ale przede wszystkim od stanu dziecka , matki , możliwych powikłań itp bo nie zawsze poród donoszony tj 40 tc jest bezpieczniejszy niż np 38 tc co więcej statystycznie w 41 i 42 tc powikłań jest więcej niż w 38 tc ... u nas w szpitalu przenosić ciąży nie pozwolą a tym bardziej tak jak u mnie jeśli dziecko jest bardzo duże ...

Ostatnia edycja:
uuu sie dzieje :tak:

u nas nie ma badania wewnetrznego - nie wiadomo czy sie ma rozwarcie czy nie
nie ma ktg
jak sie cos zacznie to wtedy :tak:

generalnie jest zakaz poruszania czegokolwiek przed terminem, wszystko ma sie odbyc naturalnie bez ingerencji osob trzecich

jezeli nie ma wskazan medycznych (!! tutaj zaznaczam bo oczywiscie sa wypadki gdzie trzeba zaingerowac) pierwszy masaz szyjki jest tydzien po terminie
wywolanie porodu - ok 10-14 dni po terminie

ja mam ustawiony masaz szyjki na 5.12 gdyby Mloda sie nie wyklula do tego czasu - polozna przyjdzie do mnie do domku :tak: no ale ja mam nadzieje, ze jednak Niunia wyjdzie wczesniej:szok::-D

Tiluchna -i może macie lepiej bez tych ciągłych usg , ktg i macanek ... napewno mniej stresu :tak: np moja szyjka w ciągu 1 mc zdążyła się 2 razy skrócić i wydłużyć mieć rozwarcie wewnętrzne i zewnętrzne po czym pozamykać się na 4 spusty i wydłużyć . Gdyby nie badali to żyłabym słodkiej nieświadomości , bez stresu ... atak ...
Podejrzewam że gdyby potwierdziło się w tedy u mnie to zatrucie ciążowe to i tak by cc zrobili , mojej koleżance w 35 tc zrobili cc z powodu zatrucia ciążowego , ale ona od 33 tc leżała bo popuchła strasznie . A dzieciak się urodził duży i oddychał sam , a tak nie wiadomo jak by się to skończyło gdyby czekali do terminu albo przenosili 2 tc :szok:

Oby Ellie zdecydowała się dobrowolnie opuścić lokum ;) bo to grzebanie w szyjce jest okropne :no:

mamaktosia - no to niezla ta Twoja szyjka:-D najwazniejsze ze sie uspokoila:-D

oh oczywscie przy zatruciu ciazowym to i tutaj szybko sie rozwiazuje sprawe
jak lezalam ostatnio na patologii byla laska ktora miala wywolywana ciaze w 35tyg (wskazania medyczne) tyle ze 2 dni i zero reakcji wiec pewnie ostatecznie jej cc zrobili...

no ja tez mam nadzieje ze Mloda jednak nie zaparla sie konkretnie:-D

mb - myślę że masaż szyji jest bardzo delikatnym określeniem tego co tam się naprawdę dzieje :szok: ale żeby zabieg był skuteczny to musi tak wyglądać :szok:

Tiluchna - no Roksana początkowo miała rodzić sn ... no ale zapadła decyzja w szpitalu że nie leży do terminu tylko cc... ale miała 35 tc i dzieć ważył ponad 3 kg ...musiałabymna fb zerknąxć ile dokładnie ...

to ja chce naturalnie bez masażów. Niech moja gin już nie dotyka mojej szyjki! Teraz jeszcze czuje, że jest naruszona :-:)-( przy każdym gwałtowniejszym ruchu dziecka coś mnie zaboli
Przez to że teraz mnie boli, a wiem że to jeszcze nie ból na całego, to ja chce poród odłożyć jak najpóźniej ile się da... chociaż te 2 tygodnie

reklama
ja dziś odebrałam wyniki ostatnich badań, czekam jeszcze tylko na wyniki wymazów i mogę się pakować ...
chociaż mam nadzieję, że przede mną jeszcze przynajmniej 2 tyg., bo jakoś nie czuję się gotowa :laugh2:

Tiluchna
, mnie to super naturalne podejście w UK trochę przeraża ...
zastanawiam się jak skończyłaby się tam moja pierwsza ciąża ...młodą przenosiłam chyba 11 czy 12 dni ...
po terminie praktycznie codziennie chodziłam na KTG, bo wychodziły różnie ... niestety moja lekarka dyżuruje tylko raz w tygodniu i dopiero ona się zlitowała i zostawiła mnie w szpitalu... reszta lekarzy pytała tylko kiedy się widzę z prowadzącą, kazała przychodzić na KTG i uważnie liczyć ruchy :eek: a po przyjęciu nagle okazało się, że natychmiast muszę urodzić, bo nie ma wód, a przepływy fatalne ... szyjkę miałam wtedy na 3 cm, rozwarcie na opuszek, skurczy brak, więc samo raczej by się nie zaczęło, a każda kolejna godzina w brzuchu była dla młodej groźna ...
jakby mnie tak trzymali aż się zacznie naturalnie, to aż strach się bać, co by było ...

Mamaktosia, ja Ci się nie dziwię, że wolisz wywołanie przed terminem niż przeterminowanie i związane z tym stresy :tak:
sama zamierzam poprosić swoją gin o wywołanie tydzień przed terminem z OM lub najpóźniej w terminie ...
poprzednio tak zrobiłam i to była bardzo dobra decyzja :tak: nie mam najmniejszej ochoty na powtórkę z końcówki pierwszej ciąży ...

mb89, masaż może i brzmi okropnie, ale umiejętnie przeprowadzony może bardzo pomóc ;-) lepiej pocierpieć kilka minut i urodzić szybciutko, niż męczyć się kilkanaście godz. :tak:

Do góry