reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wizyty u lekarzy/położnych , usg , badania i inne

reklama
AsiaKris - niezła opcja :) ważne żeby zdrowy był :)

Ania_Bydgoszcz - kłucie nie jest takie straszne, przełam się i zobaczysz że nie ma sie czego bać. Trudniejsze rzeczy przyjdzie nam przejsc. A ciastkom nie mówiłabym tak od razu nie :) Ciekawe czemu nie powiedzieli najwazniejszego.. pszenica ma bardzo wysoki IG i ją powinnaś odstawić (niestety, bo jest ogolnodostepna i prosta w przygotowaniu), ale są rzeczy ktore maja mało cukru a da rade sie najeść :) Poza tym są zamienniki cukru prostego - stewia, ksylitol - choc znacznie drozsze. Byłam przez 3 miesiace na diecie bezcukrowej, bezglutenowej, bezmlecznej i da sie przezyc i najesc :) Jak bys chciała jakichś podpowiedzi co do jadłospisu to pisz śmiało. Polecam odwiedzic sklep ze zdrowa, bezglutenowa żywnoscia albo poczytac o diecie cukrzyków i o IG :)

KMB - moja dzidzia miesiac temu była głową w dół, a teraz dokładnie odwrotnie :)

lucere ale chyba ciężko się przestawić na dietę bezglutenową? Wydaje mi się, że te jedzenie jest delikatnie mówiąc "inne" w smaku ;)

Mamuśka - to zależy od checi i potrzeb. Człowiekowi ktory nie wie po co to robi napewno cieżko, ja to robiłam dla zdrowia i w sumie namowiłam męża i dał też radę. Nawet mąż lepiej na tym wyszedl i teraz z własnej woli powiedział że chce na miesiac znow iść na diete taka. Przede wszystkim trzeba sie sporo nauczyć na poczatek i sporo czasu poświecic na gotowanie, pieczenie itp. I na zorientowanie co jest zamiennikiem do czego :)
A czy jest inne.. napewno :) W końcu odpadaja wszystkie piekarniane rzeczy, ale np obiady sie dosc prosto robi bo sie niewiele różnia a czasem i wcale od tradycyjnych. Najgorzej jest z przekaskami, śniadaniami..

Mamuśka nie jest źle , na diecie bezglutenowej w dzisiejszych czasach :tak: pieczywo bezglutenowe masz praktycznie w każdym sklepie ze zdrową żywnością i w co 2 markecie , pozatym pieczywo chrupkie ryż i kukurydza , tylko etykiety trzeba dokładnie czytać , bo nawet w jogurtach i śmietanie można znaleść gluten ...A i przy cukrzycy nie jest źle , bo są cukiernie których pieką ciasta dla cukrzyków , ja mieszkam w małym mieście a koło mnie są 2 takie. Na diecie bezglutenowej byłam prawie rok , cukrzycowej nie znam , ale w necie jest dużo tabelek z indeksami , więc zawsze da się coś wybrać .

lucere, mamaktosia dzięki za info o cukierniach dla cukrzyków i stewii:-)ja po pierwszym dietkowym śniadanku:
kromka żytniego chleba z plastrem sera, kromka z łyżką serka homo, 4 rzodkiewki, pół pomidora, szklanka mleka. Po godzinie cukier 104, więc super:-)zaraz czas na drugie śniadanie także idę zrobić przegląd lodówki:-)chyba nawet na zdrowie mi taka dieta wyjdzie nie ma co, bo bedzie bardziej urozmaicona:-)

hehe :) Ania_Bydgoszcz - nasze śniadania na diecie to były przeważnie płatki ryżowe na wodzie (teraz na mleku czasem), lub kaszka kukurydziana - z dżemem nieslodzonym (teraz to możesz spokojnie zrobic taki dzem ze swiezycj owoców). A na przekaski jedlismy suszone owoce i orzechy i nasiona :)

Ania_Bydgoszcz jak przeczytałam co jadłaś na śniadanko, to stwierdzam, że w sumie ja nie na diecie, a jem podobne rzeczy na co dzień na śniadanka i kolacje ;-) Ale obiadki u mnie syte i przekąski też niezbyt dietkowe:-D Trzymam kciuki za Twoją wytrwałość i żeby wszystko wróciło do normy:tak:

To ja zdam jeszcze relacje z moich wizyt - we wtorek u gin, wczoraj usg 3d.
Dostalam skierowanie na glukoze + standardowo mocz i morfologia. No i przedłużone zwolnienie.

A na usg było cudnie! Dzidzia potwierdziła sie dziewczynką i raczej małe szanse żeby lekarz się pomylił, bo było bardzo dobrze widać co trzeba. Waży 800 gr, więc chyba spora jest :) Terminowa idealnie wg lekarza (na moje 24+5 wczorajsze). I najpiekniejsze było to że lekarz z 10 min robił usg, pokazywał nam i opisywał co widzi, rączka przy buzi, ruszała rączką :), nosek ładny, oczka zamykała i otwierała, przekrój przez głowę prawidłowy, półkule symetryczne,brzuszek w normie, serduszko prawidłowe (widac było dokladnie komory i przedsionki), pomierzył kości, pokazał stópki.. cudo! Mała leży buzią do przodu, główka na górze, nóżki na dole, zwinieta troche w kłebek, ma coraz mniej miejsca :) Normalnie łzy mi leciały na tym badaniu :)
A kopie jak najeta :D Cudeńko nasze :)

reklama
lucere spora dziewczynka ;-) ja jak wczoraj byłam to moje dziecię miało 1,07;-) A mnie jutro czeka nieszczęsna glukoza.. coś złe przeczucia mam, że okaże się iż czeka mnie dietka;/

Do góry