reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wizyty u lekarza :)

Wizyta się odbyła w zasadzie bez rewelacji. Zostałam pouczona o przebiegu drugiego porodu i tyl;-)e. Tzn dostałam objaśnienie, że kolejnym razem nie da się nic przewidzieć:szok:. Wszelkie objawy typu opadnięcie brzucha, odejście czopa, rozwarcie, głowa w kanale dotyczą pierwszego porodu i najczęściej pojawiają się te dwa tygodnie przed.
Przy kolejnych jest już zupełnie inaczej dziecko może być wysoko, szyjka zamknięta nic nie wskazywać na poród a wystarczą 3 porządne skurcze dziecko się wpasuje gdzie trzeba i 3 godziny później jest już u mamy na brzuchu:baffled: stąd opowieści o porodach w taksówkach :rofl2:
mówi mi, że równie dobrze moge urodzić jutro jak i za miesiąc i ona mi nie powie kiedy to będzie bo zwyczajnie nie wie a lekarzom, którzy to wróżą zwyczajnie brakuje pokory do natury :tak: bo stąd te historie o babkach, które nie urodzą przez miesiąc a rodzą kolejnego dnia.
No i w sumie mnie to uspokoiło, nabrałam pokory i czekam na skurcze. Szyjka miękka, króciutka, głowa wysoko - czyli wszystko standartowo;-)

Mam tylko przeczucie, że Ola będzie słoniątkiem (a właściwie obawę)
ma bardzo małą głowę (34tc) a brzuch 38tc ale lekarka twierdzi, że od początku tak miała, głowa rośnie proporcjonalnie i wszystko z nią ok. więc będzie słoniątko z małą głową jak mamusia:eek:

uff w każdym razie koniec doszukiwania się dolegliwości i oznak porodu. Czekam na konkretny ból. Powiedziała mi, że przepowiadające powinny ze dwie godziny trwać i być już jak porodowe potem najprawdopodobniej kilka dni luzu i poród (w teorii)

Ostatnia edycja:
reklama
kakakakrolina, czyli czekamy na godzinę 0:-), a jak waga Oli? podobna do Maksa w tym okresie?
Jeżeli drugi tak wygląda to ciekawe jak szybko urodzi sempe:-)

Karolina, no to ładnie, nie pocieszyłaś mnie tym postem. Podsumowując - NIC nie wiadomo ;)
Zazdroszczę małej główki Oli - może Ci być łatwiej ją urodzić dzięki temu. U moich dzieci główka zawsze wyprzedza resztę min. o tydzień :/

Ta wielkość głowy ważna przy przejściu przez kanał rodny, tak? nie waga ale wielkość główki się liczy? U mnie głowa, udo i brzuch idealnie ten sam tydzień, a nawet dzień ciąży.

głowę najtrudniej przepchnąć reszta jest miękka i jakoś się układa ;-) własciwie reszta się wyslizguje jak już wypchniesz głowę to reszta "wypływa" (obrazowo pisząć :-D)

A mnie to Ewa pocieszyło i uspokoiło lubię wierzyć w naturę i jej rozsądek.

Asia
wagi nie znam bo zapomniałyśmy sprawdzić na koniec ja przypuszczam, że ta waga u Oli wychodzi mała bo ją ta głowa zaniża a reszta jest duża to i waga pewnie będzie większa.

Ewa pamiętasz obwód głowy Franka po porodzie

Ewa, witam w klubie dzieci z większymi główkami. U mnie pierwszy miał 34 cm przy porodzie, a drugi pan rozmiarem główki wyprzedza inne wymiary o tydzień. U nas to rodzinne po dziadku i mamusi;-)
Karolina mnie gin też powiedziała, ze przy drugiej ciązy to wróżenie z kart i że dziecko moze w kanał zejść już w trakcie porodu i nie ma co się obniżonym brzuchem sugerować, więc czekamy, czekamy:-)

Jeżeli drugi tak wygląda to ciekawe jak szybko urodzi sempe:-)

mój drugi raz ciągnął się dłużej niż pierwszy (oby dwa w terminie 41tc6dni):-p ale kolejne dwa to juz był taki ekspress(39tc) ze nie zdązyłam podać danych do kartoteki... mam jakies dziwne przeczucie ze tym razem może być inaczej...

Muszę pożyczyć od mamy książkę Wałęsowej, może opisuje tam swoje porody:-)
Na medycynie sądowej mieliśmy całe zajęcia i pokazywane zdjęcia z porodów nagłych, ale to były patologię ciąży, niestety źle kończyły się i dla matki i dla dziecka, stąd omawiane były na przedmiocie medycyna sądowa.

sempe, dokładnie, moja mama miała obydwie ciążę przenoszone i obydwa porody na oxy, więc nie ma żadnej reguły.

A w ramach pocieszenia jak to mamy teraz dobrze super tekst. Interesowałam się tym tematem na studiach historycznych jak i tematem dziecko w średniowieczu, warto dotrzeć do tej gazety:
http://wyborcza.pl/alehistoria/1,121733,11790117,Smiertelnie_niebezpieczne_rodzenie_dzieci.html

Ostatnia edycja:
reklama
Mój miał głowę 30cm czyli faktycznie mamy małe móżdżki:tak:

Asia nie pożyczaj tej książki czytanie jej to marnowanie czasu (wiem bo sama ten czas zmarnowałam;-), styl, forma, treść nic tam nie ma)

Do góry