reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wizyty u lekarza :)

reklama
Pozdrawiam wszystkie mamusie...:-)..a ja mam cukrzyce ciążowa..wyniki po 75 glukozy wyszedł..mi po 2 godzinach..168..i muszę się kłuć 2 godziny po posiłku..żeby sprawdzić spadek cukru...po jedzeniu mam o.k w normie..ale na czczo powinien być..do 95..a ja mam powyżej..100..i diabetolog..powiedziała ze będą zastrzyki z insuliny..czekam jeszcze na wyniki..z hemoglobiny..i wszystko będzie jasne..za kilka dni...jestem na diecie....i waga spad..co mnie cieszy...:-)po za tym czekam na kolejna wizytę u ginekologa..18...czerwca..i 14 u diabetologa...W końcu już za 2 tygodnie usg...oby było widać płeć dziecka..żeby się potwierdziła dziewczynka.....prawdopodobnie moje maleństwo obróciło się główka do dołu..bo od paru dni..biegam..co chwile siku...co mi się prze ostatnie miesiące nie zdarzało na wet w nocy spałam...nie wstając do ubikacji...:baffled:czas ucieka..a poród coraz bliżej..i choć rodziłam naturalnie 3 razy...zaczynam myśleć o porodzie..w sumie nigdy nie wiadomo...jak się zacznie.....i jak będzie postępował...znając mnie to jak zawsze nastąpi tak jak mam wpisane..w karcie termin porodu to tak 3 razy rodziłam dokładnie tego dnia..wiec ja szykuje się na 17 sierpnia...:sorry:co do ktg..to przed samym .porodem.o.k 37 tygodnia robią.....szybciej nie mam ochoty..chodzić po szpitalu..dziecko fika to jest o.k..pozdrawiam..niech dzidziusie rosną jeszcze ......jak najdłużej...:tak:;)...........................................doti ....gratuluje córci....:-)...co do cukrów twoich...nalegaj na skierowanie do diabetologa..bo ginekolog to nie diabetolog..w pierwszej ciąży..miałam nieco podwyższony cukier...i nikt mnie nie skierował do diabetologa..ginekolog olała sprawę.nie byłam na diecie.. to było 10 lat temu.. teraz jest internet.. .skutkiem było dziecko.ponad 4 kg.....czyli dzieci nie leczonej cukrzycy rodzą się z dużą masa urodzeniowa......nie mogłam go urodzić..i dziecko urodziło się z niedotlenieniem mózgu...........radze jak najszybsze skonsultowanie z diabetologiem.bo ginekolog..to się tam guzik zna...nie ryzykuj...lepiej to sprawdzić..ja czekam na wynik hemoglobiny..i wtedy diabetolog podejmie ..decyzje o dalszym leczeniu......oczywiście życzę ci żeby było wszystko.o.k..ale lepiej się upewnij.....napisz jaki ten wynik jest hemoglobiny.....:baffled:..a to strona dla mam z cukrzyca ciążową..Słodkie Mamy: Wszystko o cukrzycy w ciąży. Vademecum dla Kobiet z cukrzycą w ciąży

Ostatnia edycja:
Ale Doti Ty masz dobre wyniki cukrówe prawda? średnie cukry z 3 miesięcy też były w normie z tego co pamiętam.
Moje koleżanka urodziła dzieci 4.5 i 5kg (naturalnie) bez cukrzycy ;-) czasem są takie giganty i nie zawsze to coś złego. Zresztą córeczka mieści się w siatkach ;-) co nie zmienia faktu, że jestem w szoku ponad kg różnicy w dzieciach prawie na tym samym etapie ciąży :szok: to już mnie Kajtuszy Wiktor Wielki nie dziwi :-D

Ja juz dzis po wizycie.Z szyjka wszystko ok,wody tez ok,brzuch duzy ale miekki,dzidz wysoko.Mam anemie wiec musze lykac 3*2 tabl zelaza i oprocz witamin tez 3*1 tabl kwasu foliowego.Mam tez infekcje wiec globulki i krem dostalam.No i magnez 3 *1 tabl:szok:Dzidz przekrecil sie juz glowka w dol i mam nadzieje ze tak zostanie do porodu:-DWedlug usg to 34 tydz a wg om 32:szok:Potwierdzilo sie ze bedzie druga corcia:-D Ktora mowila ze ma duzego dzidzia?Moja wazy 2400:szok:juz.Gin mowila ze ma spory brzuszek:-Dpewnie odziedziczyla o mamusi:-DLuizka bedzie szczupla po tatusiu a druga corcia paczus po mamusi.Zapaslam dziecko juz w brzuchu:szok:A tak na serio to mam nadzieje ze z tym brzuszkiem jest wszystko ok,ze to tluszczyk.Gin mowila ze drugie dziecko czesto jest wieksze.No to ja sie pytam jak w takim razie to urodze.A ona na to ze jak glowka przejdzie to i reszta:szok:Waga u gina mi sie zaczela podobac bo zaczela zanizac:-DWg niej w ciagu mies przytylam 0.5 kg z czego dzidz zwiekszyl swoja wage przez mies o wiecej niz kg:-Dczyli ja nic nie przytylam:-DNo ale nadal mam zagadke z cukrem bo gin powiedziala ze cukrzycy absolutnie nie ma .A ja mam cukry wysokie jak mierze.Nie przyznalam sie tylko powiedzialam ze jak jem normalnie to cukry ok.Sama bede kuc sie i uwazac na to co jem.Mam nadzieje ze rzeczywisie tej cukrzycy nie ma.Juz nie wiem co robic,bo gin nawet zalecila mi zebym codziennie cos slodkiego zjadla skoro mam zaslabniecia.No i jeszcze powiedziala ze ciaza mi sluzy i ladnie wygladam i mam ladne wlosy.....Heh no to tyle relacji z wizyty.Ogolnie ciesze sie z wizyty i z tego ze dzidz sie przekrecil A jeszcze zapomnialam-w czasie stosunku boli mnie krocze .Okazalo sie ze robia mi sie tam zylaki :szok:podobno maja zniknac po porodzie.Mam nadzieje ze znikna bo seks bedzie do bani.A jak beda pekac przy porodzie:szok:?
..porównywalam wagę twojego dziecka..z moimi chłopakami...w 33-32 tygodniu ważyli..po.....2100.....-1850..i rodzili się ..od 3650 do ponad 4 kg.......jak na 32 tydzień to sporo..i to już..powinno ginekologowi ..dać do myślenia..bo dziecko urodzi się spore.....nie chcę cię straszyć....ale ten diabetolog wskazany.....napisz..jeszcze ile ważyła pierwsza córka......ja mam nadzieje że moja córcia warzy mniej niż chłopaki.....za dwa tygodnie dowiem się...jak wymiary dziecka.. ..niektórzy lekarze....to jakby nie znali się na swojej robocie...:no:

doti, super wieści:tak:. Uważam tak jak zuzia, nie lekceważ tego cukru, a gin nie zastanowiła zależność pomiędzy wysokimi cukrami, a tak dużą wagą dziecka? Dziwi mnie też postawa niektórych lekarzy, moja sąsiadka miała wysoki cukier po 75, znaczną nadwagę itd., a gin nie zalecił jej nawet diety. Ja nie mówię, żeby jeść tak jak np. kakakarolina, ale nie zalecił jej nawet odstawienie słodyczy:no: i powiedział, że ma się nie przejmować w ogóle to po co jej robił te badanie się pytam?

reklama
Doti ja też uważam że w Twoim przypadku konsultacja diabetologa jest jak najbardziej wskazana. Dzidzia jest naprawdę duża jak na swój wiek a to być może ze względu na te cukry. Lepiej to skontrolować, bo to wcale nie tak dobrze jak się dziecko takie duże rodzi. Nasi rodzice i dziadkowie pewnie by się zachwycali o jaki ładny, duży, zdrowy dzieciak. A niestety konsekwencje zbyt dużej masy urodzeniowej są wcale nie mniejsze niż u tych dzieci z niedowagą.

Do góry