reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wizyty u lekarza, wyniki badań i zdjęcia USG :) - chwalimy się :)

ja w pierwszej ciaży miałam infekcję za infekcją,strasznie bolała mnie tam błona śluzowa, jak się goliłam to pękała normalnie przy naciągnięciu skóry jakby ktoś żyletką przeciął więc dla mnie było bardzo na rękę,że tam nikt nie wsadza niepotrzebnie paluchów :) do tego stopnia mnie bolało i nie chciałam być badana dowcipnie, że na jednej z wizyt (jakoś koło 26-28tyg) zapytałam po prostu ginekologa czy do końca ciąży czeka mnie jeszcze takie badanie na samolocie bo bardzo bym nie chciała. Powiedział, że on wszystko widzi na USG i nic nie musi sprawdzać ręcznie

reklama
koko super, super :))))

a ja tylko czekam na kolejne badanie ręczne szyjki bo dzięki niemu wiadomo o tym rozwarciu , a na nastepnym zobaczymy czy się nie powiększyło , a usg tego już nie wykazuje tylko ręczne badanie informuje o rozwarciu zewnętrznym

Koko ciesze się, że z maluszkiem wszystko dobrze i ładnie rośnie :)

Moje wizyty wyglądają tak samo jak Wasze. Najpierw badanie ciśnienia, waga, potem przychodzi lekarz zawsze bada na samolocie potem usg (ale to wtedy jak mój prowadzący jest bo ostatnio go nie było i usg też nie miałam), pytania jak się czuję i ewentualnie jakieś skierowanie na badania czy usg i finito.

Witam wrześniowe mamusie :)
Piszę do Was z takim pytaniem, które dość mocno mnie nurtuje - chodzi o skurcze. To moja pierwsza ciąża, nie za bardzo rozumiem o co chodzi z tymi skurczami, jak je odróżniać, naczytałam się w necie że mogą występować i póki nie są to skurcze przepowiadające to nie ma się czym martwić - problem w tym, że nie wiem jak odróżnić jedne od drugich :baffled: Od jakiś 3 dni mam takie chwilowe (max 2 sekundowe) skurcze w samym dole brzucha, wręcz mam wrażenie jakby przy szyjce. Nie są to bóle podobne do menstruacyjnych, tylko takie raczej szczypanie. O szyjkę się nie boję - 2 tyg temu miała 4 cm, więc wątpię aby wchodziło w grę jakieś zagrożenie z jej strony, z drugiej zaś nie mam pojęcia czym owe skurcze są. Do tego dochodzą mi bóle pleców (krzyża) co też opisywane jest na dwa sposoby - 1- że na tym etapie to normalne gdyż rozciąga się miednica itp 2- że może to sygnalizować, że dzieje się coś złego. Bądź mądry i pisz wiersze :baffled: Postanowiłam więc zapytać Was kobietki, jak to wygląda u Was, czy macie podobne objawy, skurcze itd? nie chcę panikować, a jestem niezłą panikarą ale też nie chcę przegapić czegoś co mogłoby być groźne.

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi :)

Ostatnia edycja:
cherie, u kazdej z nas skurcze wygladaja inaczej... u jednej moga przypominac miesiaczkowy bol, a drugiej napinajacy sie brzuch, a u trzeciej bole krzyza (bo sa i bole krzyzowe).
Skurcze przepowiadajace nie wystepuja zawsze, ale jesli wystepuja to bol jest identyczny jak przy skurczach porodowych tyle ze lzejszy.
A co do szyjki to trzeba kontrolowac, bo tak na prawde z godziny na godziny moze sie skrocic pod wplywem nacisku dziecka lub innych zewnetrznych bodzcow - nie ma na to reguly.
Mnie pobolewa macica, ale czuje takie rozciaganie, a nie mam przy tym twardnien brzucha wiec po prostu lykam dwie tabletki magnezu i jest ok.

Hmmm kurcze, ja pod nic nie moge tego dopasowac.. raczej nie czuje twardnienia brzucha, choc tak naprawde nie mam pojecia jak to sie czuje. Raczej wlasnie takie ciagniecie troche w dole brzucha, ale nie jest mocne ani dyskomfortowe. Plus te wlasnie sekundowe skurcze, glownie po wysilku fizycznym, jak gdzies ide np. Dziwna sprawa. Udam sie jutro do lekarza w takim razie, lepiej miec o jedna wizyte za duzo niz za malo. Tak czy inaczej dziekuje :)

Z tym magnezem to u mnie roznie - jak sobie przypomne.. musze sie wziac za siebie i lykac regularnie mimo iz nie mecza mnie zadne skurcze lydek ani nic w tym rodzaju. Tez mi sie wydaje ze to nic zlego, ale zobaczymy co powie lekarz :)

reklama
Cherie ale magnez to nie tylko na skurcze.... Mi mogą dr kazała brać 3x dziennie magnez prewencyjnie, bo czasami mam trochę twardy brzuch...

Do góry