reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u lekarza, USG

Ja pozostaje przy swojej teorii. Na pewno pewien wpływ ma waga urodzeniowa rodziców, ale jednak ta średnia wydaje mi się jest najzdrowsza. Zarówno jak dziecko za małe jak i za duże to jednak odbiega od normy.

reklama
Dziewczyny, bo niektóre z Was mają lekarzy którzy twierdzą że po 36tc można już rodzić.
Nic nie mówią wtedy o płuckach dziecka ? Są już w pełni ukształtowane ? Czy jeszcze warto w przypadku takiego porodu przed 38tc zastosować zastrzyk na rozwój płucek.

Pytam bo mój lekarz zupełnie wstępnie kiedy powiedział że cc moglibyśmy zrobić właśnie w 38tc, ale ostatnio poddał to pod rozwagę ze względu właśnie na płucka... i stwierdził że lepiej będzie poczekać może nieco dłużej jak się akcja sama nie rozwinie. Co o tym myślicie ? Jest jakieś ryzyko że na tym etapie płucka byłby nierozwinięte już solidnie ?

mysza dziś czytałam w książeczce z SR, że płucka dziecka są rozwinięte w 37tc (tzn. w 37 się rozwijają na dobre). także po 37tc ciąża uznawana jest za donoszoną. to ostatnie co rozwija się u dzidziusia. w przypadku porodu przed tym terminem podaje się sterydy. także Twój 38tc to bezpieczny termin - tak mówi literatura.

Cytryna w moim szpitalu dają zastrzyk na płucka, w przypadku cesarki przed terminem i jak np. teraz (tfutfu odpukać zaczęłabym rodzić) ponownie dostałabym zastrzyk na płucka.

Moja lekarka nie twierdzi, że teraz moja ciążo jest donoszona (ostatnio dopytałam i donoszona w przypadku zakończonego 37t i wagi dziecka powyżej 2500). Zwolniła mnie z konieczności leżenia, ponieważ nie jest to na pewno korzystne dla mojego organizmu, a dziecko, gdyby jednak się urodziło jest już bezpieczne.

To ja już nie wiem co on tak wymyśla i mnie straszy.
Mój Szymek też urodził się równiutko w 38tc i nikt wtedy nic nie mówił że płucka mogą być niedojrzałe.

A taki zastrzyk na płucka to po jakim czasie działa ? Wiec coś na ten temat ?

Heloł :)
Po USG i w końcu, W KOŃCU (!!!) mam potwierdzone: CÓREŃKA :D
Wszystkie pomiary ok, niunia 2300g.
Tak bardzo się cieszę ;)

reklama
Do góry