reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wizyty u lekarza naszych pociech

No tak on na pewno to wyczuwa że to obca baba a nie mama go dotyka nie wiem czy bym potrafiła robić te masaże ona jednak zna swój fach a ja bym była za miękka myślę i bym odpuściła ...Ale miejmy nadzieję że szybko minie i będzie trzeba już jeżdzić...

reklama
A chodzę bo u nas to wszystkie chyba znajome mi dzieci chodzą .Ośrodek mam 3 minuty drogi od siebie.Pediatra stwierdziła napięcie ,neurolog nie potwierdził według niego wszystko OK ale powiedział cyt:" A niech sobie dziecko poćwiczy":-)

azula zaszkodzic nie zaszkodzi a moze pomoze:-p:-D:-D

Hej my dziś byliśmy na tej rehabilitacji najpierw jedna pani z nim poćwiczyła puzniej druga masowała ale przy masowaniu był ryk ...:( nie podobało mu się że kazali mu leżeć z główką na płasko na brzuszku następne ćwiczenia w piątek
kugela ale to masaz nie relaksacyjny tylko rehabilitacja- wspoczuje kasiula- zapewne tak juz bedzie- moj tez plakal za kazdym razem ale ja widzialam wyniki tych cwiczen i to mi dodawalo sil przetrzymac ten ryk- zreszta ta babka byla cudowna- miala taki spokoj w sobie- czego mnie nauczyla- bo od tamtej pory potrafie spokojnie przy nim cos robic mimo ze placze- wytlumaczyla mi ze panika i szybkie ruchy wywoluja jeszcze wiecej placzu-jak maly mocno plakal to go brala i chodzila po tym pokoju- bylam pod wrazeniem? a jak bylo u ciebie? jakie ta babka wywolala na tobie wrazenie?

andav - wiem o tym, mysle jednak, ze masaz bylby efektywniejszy gdyby dziecko bylo rozluznione a nie spiete ;-)

Andav babka była spokojna powtarzała mi że jego to nie boli i to dla jego dobra ja się denerwowałam trochę ale nie tak bardzo jak na pierwszym szczepieniu że mało mi serce nie pękło teraz już jestem może ,, przyzwyczajona ,, Strałam się nie denerwować za bardzo jak on tak płakał ale jak sobie przypomnę teraz to tak mi go szkoda bo mama by utuliła i dziecko by było szczęśliwe :-D
Kugela zapewne lepiej by było gdyby był rozlużniony ale nie wiadomo czy jak ja bym ten masaż robiła czy by nie płakał

Nie wiem czy dobrze wytłumaczę z podparcia się rączkami o podłoże kolanka jak do czworaków dziecko powinno siadać bo te siadanie siłowe ponoć nie za dobre ale wiele dzieci tak siada ,a i wiele wogóle z raczkowania rezygnuje choć według rehabilitantki lepiej by raczkowało nim wstawać zacznie
100% racji

oj to szkoda, kasiula, ze mu sie rehabilitacja nie spodobala :no: A moze byloby mu lepiej, gdyby pani Ci pokazala cwiczenie/masaz a Ty bys je wykonala? Zawsze to mamusine rece :sorry2:
Na początku rehab to jest niewykonalne

andav - wiem o tym, mysle jednak, ze masaz bylby efektywniejszy gdyby dziecko bylo rozluznione a nie spiete ;-)
Może byłby efektywniejszy ,ale jeśli dziecko płacze podczas masażu to zapewne nie zwykły masaż a przeklęta przeze mnie metoda Vojty i tu nie ma bata ,dziecko zawsze ryczy ,bo uciski po prostu bolą .
I nie wierzę w głupie gadanie ,że go to nie boli tylko sprawia dyskomfort .
Jak ktoś nie wierzy to niech wsadzi sobie palec między 2 i 3 żebro i dociśnie -to wtedy uwierzy ,albo podegnie nogę i naciśnie na biodro tam gdzie są nerwy ,można się "posrać " z tego dyskomfortu ...
To ja już podziękuję za takie przyjemności :baffled::baffled::baffled:

Dziecko powinno mieć maksymalny komfort podczas ćwiczeń tak by nie napinało mięśni ,wtedy lepiej organizm przyjmuje bodźce i dziecko szybciej się uczy prawidłowych wzorców odruchów.

Matka na początku rehab wg NDT Bobath ma obowiązek stosowania prawidłowej pielęgnacji i podnoszeń ,a dopiero potem dostaje do domu ćwiczenia ,ale tylko te ,które nie wyrządzą dziecku krzywdy w razie kiedy nie zostaną dokładnie wykonane.
W przypadku Vojty -żadnych ćwiczeń z ucisków nie wykonuje się w domu ,to jest wręcz zabronione!!!

Ech, i my po lekarzu... Mały mi 3 razy rano taką flegmą zwymiotował, na butlę to nawet patrzeć nie chce no i katarek - najlepsze, że wszytko jest ok. Bałam się, że podłapał od Maćka - ale chwilowo nie mdli go ani nic. Mam podawać Lakcid i czekać, czy coś się wykluje (oby nie...).

reklama
Do góry