Krzysiu, wracaj szybko do zdrowia. &&
Dziewczyny - a ja mam pytanie - (nie wiem czy na dobrym wątku, ale wiąże się ono z ostatnią naszą wizytą u pediatry):
Czy codziennie, regularnie podajecie dzieciaczkom wit D?? Pytam, ponieważ:
We wtorek w zeszłym tygodniu byliśmy z Amelką u lekarza (prywatnie, u przypadkowego pediatry, ponieważ przychodnia nasza była przepełniona i nie było już miejsc tego dnia, a sprawdzony, prywatny pediatra jest na L4..).
Od jakiś 2 miesięcy szczerze powiem trochę olałam tą witaminę- po przeczytaniu kilku artykułów (nie będę się tu wdawać w szczegóły, ale między innymi ze względu na zaparcia u Amelki - wit D może powodować zaparcia). Podawałam ją jak mi się przypomniało - np 1-2 razy w tyg (raz chyba cały tydzień nie podałam). Niedawno sobie uświadomiłam, że to odstawienie regularnego podawania wit D zbiegło się z całkowitym wyregulowaniem kupek u Amelki - były on codziennie, o normalnej konsystencji, nawet odstawiłyśmy (jakiś miesiąc temu) syrop przepisany przez gastroenterologa.
No i w ten wtorek pediatra, po zbadaniu Amelki stwierdziła, że ma ona zbyt duże ciemię... (jest pierwszym lekarzem, która takie coś stwierdziła - chociaż z mojej obserwacji wynika, z to ciemię się pomniejsza - no ale ja nie jestem lekarzem... Poza tym z tego co wiem ciemię ma czas do 18 miesiąca, aby zarosnąć) i może mieć niedobór wit D - (dowodem czego może być również to, że nie ma jeszcze zębów... a z tego co wiem, zęby są uwarunkowane genetycznie, a ja i mąż dostaliśmy zęby późno..).
Trochę się tego przestraszyłam i od ponad tygodnia podaje tą witaminę regularnie no i kurde znowu pojawił się problem z kupą - już zaczęłam coś zauważać od zeszłego czwartku, a dziś jest 3 dzień jak nie ma kupy :-(.
Nie wiem jak to rozwiązać - wiadomo, że nie chcę, aby Amelka była narażona na krzywicę lub inne skutki niedoboru tej wit, ale na zaparcia też absolutnie nie chcę się zgodzić
:-((wiem, ile wycierpiała przez nie i ulżyło mi, kiedy ten problem się skończył)..
Ale się rozpisałam :-) Z góry dzięki, jeśli ktoś to przeczyta ;-):-)