reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wizyty u lekarza naszych pociech

Aksmobulka- ja podaję Cebion zwykły, czyli wit C po prostu, może rzeczywiście kupię ten Multi?
I tak jak dziewczyny piszecie - wiem, że wit D jest ważna, ale to przecież nie są już dzieci pijące jedynie mleko (czy z piersi czy początkowe) więc tą wit D dostają z mlekiem następnym, z jogurtami, innymi pokarmami (u nas stety/niestety kaszki odpadają bo mała ma odruch wymiotny).
Za tydzień idę do lekarza, do którego chodzimy od urodzenia z racji krwiaczka w główce - zobaczymy co ona powie.

reklama
Dr Asia ja daję cebion i witaminę D3 codziennie .D3 nie sadzę by zimą przy rosnącym dziecku można przedawkować ,a zimą jest mało słońca ,a o krzywice nietrudno na pewno zalecana kropla nie zaszkodzi:tak:

DrAsia - spokojnie! :-)Nastraszyl Cie ten lekarz na wyrost. Tak na prawde nie wiadomo, czy podawanie sztucznej witaminy D wogole jest potrzebne, bo

a) witamina D w pozywieniu jest bardzo slabo przyswajalna, wielu specjalistow ma watpliwosci, czy sztuczna witamina D jest wogole przyswajalna

b) co robila ludzkosc zanim wprowadzono suplementacje witamyiny D? (jeszcze nie tak dawno) - wszystkie dzieci mialy krzywice? Nie, nic sie zlego nie dzialo.

c) witamine D wytwarza organizm ze slonca i ma zdolnosc jej magazynowania, tzn. zapasy z lata straczaja na zime.

d) niedobory witaminy D sa niezwykle rzadkim zjawiskiem

e) ja przez pierwsze 7 miesiecy nie podawalam witaminy D wcale (a karmie piersia, nie mm z dodatkiem witaminy D) - zgodnie z zaleceniami wielu miejscowych poloznych, zeby podawac witamine D tylko w pochmurne dni, czyt. zaczelam kilka tygodni temu. Podaje co drugi dzien, w kropelkach, na lyzeczce z moim mlekiem. Zabkow mamy aktualnie 5, pediatra do ciemiaczka nie miala zastrzezen.

Takze spokojnie sprawdz pomysly prywatnego pediaty u innego lekarza a z witamina D wyluzuj - masz nikle ryzyko, ze macie jej niedobor :-)

Właśnie Kugela mam na ten temat podobne zdanie, podobne twierdzenia czytałam w artykułach :-) Ale tak jakoś dałam sobie namieszać w głowie tej lekarce... bezsensu.
Gdzieś mi chodziło po głowie, że kiedyś to właśnie Ty pisałaś, że nie dajesz tej witaminy swojemu synkowi, dobrze pamiętałam :-)

A ja daje ta wit D jak mi sie przypomni a ze skleroze mam niewaska wiec przypada 1, 2 tabletki na tydzien z tym ze u nas sa z fluorem polaczone w tabletce ktora rozpuszczam na lyzeczce.Kupilam mojemu polskiemu chrzesniakowi zapas samego fluoru i musze powiedziec ze zadnych robakow w zabkach niema a skonczyl juz 4 lata.Moj Colinek tez ma sliczne perelki wiec cos w tym fluorze jest...nie wspomne ze moj syn jest fascynetem szczoteczek wszelkiego typu i pasty elmex.

Suse - nie chce psuc Twojego dobrego nastroju ale fluor powoduje bezplodnosc :no: Podawanie fluoru maluchom jest baaaaardzo kontrowersyjne.

PS. My robakow w zebach tez nie mamy :-p

My po wizycie u lekarza i niestety Julia dostała antybiotyk:no: Pierwszy w życiu, strasznie mi źle z tego powodu. Już miałam nadzieję że to przeziębienie mija a ta gorączka od zębów. Na wizycie lekarka powiedziała że ma zaostrzony szmer z jednej strony i że infekcja trwa już 9 dni to lepiej dla bezpieczeństwa dać antybiotyk. Jesteśmy już po pierwszej dawce i mam nadzieję że będzie lepiej bo ta gorączka ją strasznie męczy:no:

reklama
Do góry