reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wizyty u lekarza naszych pociech

nasza tez ma tradzik niemowlecy nieraz wiecej nieraz mniej schodzi samo i tez mi powiedziano ze to hormony ale zawsze sie lepiej skonsultowac z lekrzem

co do witamin to na sztucznym sama d bo k jest w mm a jak cycem to k plus d bo mleko matki jest zuborzałe w wit k tak mówiła połozna jak karmimy mieszanie to jak przekroczymy dziennnie 400 ml mieszanka ta tez sama d o fluorze nic nie słyszałam i nie podaje

reklama
czyli ten trądzik może przejść na całe ciałko?? bo u nas właśnie te krostki były najpierw tylko na buźce i szyjce a od wczoraj ma też bardzo mocno wysypany cały brzuszek i na nóżkach też ma:-( to są takie malutkie czerwone krostki.... dzisiaj wykąpałam go w mące ziemniaczanej mam nadzieje że pomoże:-(
mysio u nas ten odczyn jest tzn od jakiegoś tyg, najpierw ropka potem strupek a dziś ten strupek odpadł mu został na bodziaku ale to miejsce jeszcze jakieś takie dziwne jest...
ja slyszalam ze tradzik niemowlecy to tylko na twarzy sie pojawia ...hmmm wiec moze to jakas wysypka ?? moze zjadlas jakas "nowosc " i maly uczulony ? najlepiej isc do lekarza :tak:

a my bylismy dzis znow u lekarza bo malemu sie cos pojawlo na buzi i to cos okazalo sie skaza bialkowa :( to cos pojawlo mu si pomiedzy oczkami, na uszkach i pod noskiem... narazie mam wyelinowac z diety calkowicie nabial a jak nie bedzie poprawy to w poniedzialek mamy isc po recepte na jakas masc. bardzo mi szkoda tego mojego maluszka bo to podobno swedzi :( nie wiem dlaczego mu sie to pojawlo. ja w sumie nabialu duzo nie jadlam odkad karmie. pol kubka jogurtu i mleka troche do kawy zbozowej. mam nadzieje ze mu to zniknie

U Adaśka na ciele też pojawiła się wysypka,byłam dziś u lekarza i werdykt był,że to egzema,że mam się nie martwić,że to jest dość typowe i powszechne u niemowląt. Dostaliśmy oilatum do kąpieli oraz doublebase do smarowania-taki tutjeszy kremo-żel na bazie parafiny.

ja nie daje zadnych witamin bo sa w mleku modyfikowanym, zreszta wychodzimy codziennie na podworko - na sloneczko wiec wtedy nałyka sie witaminy D

Mam do was pytanie- dajecie swoim dzieciom witamine d plus fluor?? troche sie w internecie zlych rzeczy naczytalam przede wszystkim o fluorze, po za tym mamy lato- ale jak powiedzialam swoje zdanie lekarce to mnie opiernczyla i kazala dawac- a wy jak zdecydowalyscie???

Oastatnio o to bój z lekarką toczyłam ,bo nie podaję tych witamin.
Dwoje dzieci wychowałam i witaminy K nie podawałam ,bo kiedyś tego się nie dawało ,więc teraz też nie daję .
Witaminy D również nie podaję z powodu małego ciemiączka u małej.
Nieraz nadwyżką witamin też można zaszkodzić .
Bardzo ważne jest by ciemiączko nie zarastało zbyt wcześnie ,bo grozi to małogłowiem w przyszłości.
U nas witamina D jest naturalna -ze słoneczka.
Lekarka uznała ostatecznie po 2 tygodniowej obserwacji ,że przy tak małym ciemiączku wit.D nie muszę podawać ...
Ufff... o wszystko trzeba walczyć.... :dry::dry::dry::dry:

Trądzik niemowlęcy też mamy ,ale u nas w rodzinie schodzi zazwyczaj bardzo długo.
Spodziewam się ,że co najmniej do pół roczku z tym się nie pożegnamy...:sorry2::sorry2:
Moja dama przybiera swoim tempem ,ale ostatnio mamy 300 g na tydzień ,więc w górnej normie :tak:

Dzieki as!!a powiedz mi jeszcze bo gdzies to wyczytalam i juz nie wiem gdzie, ze nie stosujesz fridy tylko masz inny sposob czyszczenia noska- ja tez nie mam fridy- narazie stosuje waciki jak mnie nauczyli w szpitalu ale gdyby maly mial katar to czuje ze same waciki nie dadza rady- czym ty wyciagasz gilutki z nosa???

Acha i co ma ciemiaczko do witaminy D?

Ostatnia edycja:
Wielkosc ciemiaczka do zapotrzebowania i wchlaniania wit D nie ma nic wspolnego:tak:Dziecko moze miec bardzo duze ciemie a ladnie przyswajac witamine i potrzeba jej niewiele a moze miec male i dawka musi byc duza:tak:Nan na oddziale powiedziala pani doktor wlasnie to samo;-)bo mnie ten temat interesowal - ze starszym dzieckiem mialam taka historie ze ciemie bylo ogromne a wit zaczela sie wchlaniac dopiero po podaniu tranu - czyli z wlasciwego sobie srodowiska ;-)

reklama
Do góry