reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wizyty u lekarza naszych pociech

Olisiaa podałam ze długosc na plasko mierzona bo chyba Flaurka podała kiedys jak sie nie myle wartosci pomiaru z jednej wizyty po krzywiznach i na plasko i strasznie duza byla roznica:szok:nie wiem czy dobrze kojarze ale chya ok 5 cm ( Flaurka sprostuj jesli to dotyczyło Was:-D). Mój miał 52 cm (mierzone po krzywiznach) wiec urósł 14 cm i jak dodam do tego te 5 cm to strasznie duzo mi wychodzi:szok:siatki centylowe dotycza niemowlat nie noworodków i pomiar jaki sie tam nanosi to własnie ten na płasko na desce mierzony ew u starszych dzieci na stojaco:tak:ze starszym chodzilam do innej przychodni i tam głownie wazyli, mierzyli jak dziecko juz mialo kilka mcy, nie mam wzrostu w ksiazeczce:no:a tu gdzie chodze z mlodszym na kontroli jak mial 3 tyg mierzyli po krzywiznach i nie wpisali centyli a na szczepieniu jak mial 6 tyg skonczone juz na plasko bo powiedzieli ze to juz niemowle i naniesli na siatke:tak:

reklama
Tak Karolki, to u mnie było z tym mierzeniem. Strasznie się zdziwiłam, że młody w dniu porodu miał 57 cm a po kilku tygodniach się skurczył:)))

No ale teraz juz go kontroluje cały czas na płasko i urósł do 62 cm i 5900g - dane z zeszłego czwartku, a więc tydzień temu. Generalnie to on chudy nie jest, fałdki ma, ale nie jest taki nabity jak mi się zawsze niemowlak kojarzył, jest taki raczej smukły. Niby oba wymiary ma w 75 centylu - tak mam w karcie wypisu ze szpitala z zeszłego tygodnia własnie.

Flaurka... kiedy masz się teraz zgłosić na szczepienie? nie wiem kiedy mam dzwonić i się umawiać, bo mi za każdym razem inna datę podają. Niby co 6 tygodni to ma wychodzić ale że Gabryś miał ten odczyn to go przesuwają ciągle.
Kurdę ten mój mutant urósł 10 cm ale za to waży 7kg :/ półroczny syn koleżanki tyle waży... gdzie się podziało moje maleństwo !!!!

To mój synek malutki,w poniedziałek byliśmy na pierwszym szczepieniu był ważony wtedy i waga pokazała 5750g :) jak długi jest to nie wiem bo go nie mierzyli,może sama później spróbuję do zmierzyć.

Mysio. my mamy iść jakoś po 20tym, ale ja sie nie będę spiueszyc, jak mu ten kaszel nie przejdzie. Pediatra mi mówiła, że ważne jest by mineło co najmniej 6 tygodni od poprzedniego, ale może byc to większy odstęp, byle nie mniejszy.

No Twój to faktycznie mutant, szczególnie, że po mamusi to sie chyba tak nie wyżarł:)))

ja sie ciesze, Mysio, ze Twoj i chlopak Karolki tyle waza, bo inaczej bym sie bala, ze moj ma nadwage :-D U nas na zadna siatke nic nie nanosza, przynajmniej nie do wgladu rodzicow :baffled:

Flaurka -co za babsko z tej matki Amelki :szok::wściekła/y:Ale ze nie ktore idiotki tak reaguja to ja juz sie nie dziwie :baffled: Siostra mojego meza sie obrazila na... naszego Olivera (i nie chce go widziec! obrazila sie na niemowle!!!! :szok: ), bo moj maz sie jej spytal, czy krosty, ktorymi od pol roku byla obsypana jej 13-letnia corka sa zarazliwe :szok: No toz chyba normalne, ze majac noworodka sie pyta o takie rzeczy :angry:

joasia, Twoj wcale nie jest malutki. moja kruszynka to naprawde chudzielec i chyba jest najchudszy wsrod tych Waszych bobasow :) po wczorajszym wazeniu w przychodni - 63cm i 4900. a ma ponad 3 miesiace. moj tata sie smieje ze napewno nie dostal by roli w reklamie papmersow :) wczoraj nie bylo mojeje lekarki a lekarz ktory go badal powiedzial ze Maly to czysty tata wiec z jego rozmiarami bedzie tak samo :) dlugi i chudy

Mój mały w chwili urodzenia miał 51cm, po 2 tyg mierzony na płasko miał 48cm:) Na następnym mierzeniu w wieku 2 mies okazało się, że urósł 12 cm i ma 60cm. Ale to było prawie miesiąc temu... Teraz nie wiem ile ma, a szczepienie dopiero 30 sierpnia. Nosi ubranka w rozmiarze 68, a pajacyki na 74, bo to dziecko ma jakieś takie długie nogi... Nawet babcia mojego Ł. która była pielęgniarką na oddziale noworodkowym ( i bezbłędznie ocenia wagę tylko popatrzy na dziecko) zauważyła ostatnio te jego długie nogi... Wasze dzieci też tak mają? Mam się tym matwić?

Paulinka, daj sobie spokój z martwieniem się o długie nogi synka:) Jeszcze będziemy miały powody do zmartwień z nimi, spokojnie. Mój ma duże łapy, dwóch pediatrów mi to powiedziało i oczywiście tez najpierw się zdenerwowałam, ale nie ma czym - bedzie koszykarzem albo w ręczną pogra, tyle z tego:))

reklama
to w jakich tyg zycia macie Dziewczyny szczepionki? bo u nas jest w 8, 12 i 16 tyg czyli co 4 tygodnie

moj Gabi wazy ponad 6 kg

Dziewczyny z UK czy podczas szczepienia badaja Wam dzieci? bo u mnie nie, zachodzi sie i odrazu pielegniarka robi szczepienia bez zadnych badan i wazen

Do góry