reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wizyty u lekarza i zdrowie maluszków

czemu ibum to zło? dałam jej paracetamol w syropie, bo mi ją Natalia obudziła - nagle zerwała się, otworzyła drzwi (nowa umiejętność - zastosowanie klamki) i w dodatku z przypiętą do wargi klamerką (też nowa umiejętność - dziś pierwszy raz przypięła sobie klamerkę na palec i się rozryczała) - z tą klamerką na wardze głuptas popędził w rajtuzach po kafelkach w korytarzu! nie wywaliła się, wpadła do sypialni i wskoczyła na łóżko gdzie spała Hania... na szczęście żadnej się nic nie stało ale Hania się obudziła. w sumie w dobrym humorze ale wyszło jej znów 38 więc dałam jej syrop. teraz nie może spać a ja sama jestem, z Natalią którą muszę karmić, kąpać... ehh :(

reklama
żeby było jasne

ibum - ibuprofen
efferalgan - paracetamol

czyli ibuprofen to zło nie rozumiem dlaczego, i ogólnie postać syropu to zło bo się córka Ewy Błaszczyk zakrztusiła? czyli że źle robię że nie dałam czopka? zapewne statystycznie więcej dzieci krztusi się jedzeniem, jakieś wnioski?

K8, na tej zasadzie wszystkie syropy to zło ;) I w ogóle jedzenie - budyniem też się można zakrztusić - też glut ;P

Olga, ja bym obstawiała zęby albo trzydniówkę. Mieliście już?

Olga, to tylko moja opinia. Moja pediatra mnie przestrzegła przed tym, dlatego ja bym dała czopek. Mówiła mi to w kontekście, jak Filip miał katar, że jeśli w gardle wydzielina jest, to czopek jest lepszym rozwiązaniem, bo taki glutowaty ibum czy inny wynalazek gęsty doustny dziecko może przydusić. Też miałam Ibum w szufladzie na wszelki wypadek, ale po tym co mi powiedziała, wywaliłam go i kupiłam czopki.

ewa, trzydniówkę mieliśmy całkiem niedawno ale u Natalii :p Hani wtedy nie ruszyło. no zobaczymy co to będzie, obmacałam jej dziąsła, żadnych zębów nie czuję ale może dopiero gdzieś w środku idzie, na dniach się pewnie okaże

ja jakoś nigdy nie byłam do czopków przekonana, małe dziecko to jeszcze nic ale starsze? już widzę Natalię jaka trauma by jej po tym została :p choć fakt że warto mieć w domu jak dziecko nie chce syropu, może się zaopatrzę w razie czego, takie czopki nie są drogie. najważniejsze użyć takiego sposobu żeby pomóc i nie zaszkodzić :)

k8
- no ja mam nadzieję że się uda nie utopić dziecka :p karmiłam 300-gramowego 1-dniowego szczeniaka strzykawką gdzie ryzyko zadławienia jest ogromne, robiłam to z głową i udało się, ważne żeby wypuszczać płyn pomału i upewnić się że dziecko (czy szczeniak :p) na bieżąco łyka, po kropelce

czytam jeszcze raz Twojego posta i nie rozumiem - zło to ibum jako syrop czy ibum jako ibuprofen? bo Ty piszesz że miałaś ibum i zamieniłaś na efferalgan, efferalgan to paracetamol - czopki z ibuprofenem to np. nurofen

Ostatnia edycja:
k8libby córka Ewy Błaszczyk się pastylką zadławiła, nie "glutem" na gorączkę...Swoją drogą straszna historia i od kiedy się o niej dowiedziałam wiele lat temu mam ją gdzieś w tyle głowy obsesyjnie bojąc się zadławienia:no: Nie wiem jak ja dam Bąbelkowi pierwsze jabłuszko np.

Olga ja też kupiłam syrop przeciwgorączkowy, czopki Manitę podrażniają i z miejsca wydala je w kupie;-) Małe szanse na wchłonięcie.

Nie chodzi o konsystencję leku ale o szkodliwość. Paracetamol jest bezpieczniejszy a jeżeli dodatkowo omija wątrobę to już całkiem dobrze
Naukowcy potwierdzają: Ibuprofen szkodzi! | iWoman.pl

To tak na szybko nawet nie czytałam ale w necie tego pełno

Czy to prawda to tak jak ze wszystkim ale jak jest wybór to po co ryzykować. Ja też mam ibum w szafce ale najpierw próbuję jakimś paracetamolem. W ciąży też nie moż

a ja z kolei czytałam ostatnio o ibuprofenie że jest owszem szkodliwy ale nie na wątrobę (chociaż na nią zapewne też) ale powoduje zwiększone ryzyko zachorowań na choroby serca w przyszłości. Ale przyznaje że to były jakieś pobieżne artykuły z internetu, nie naukowe.
W każdym razie odkąd to wyczytałam to i ja sama staram się tylko apap brać

reklama
Do góry