reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wizyty u lekarza i zdrowie maluszków

A jeszcze to noszenie...:/
Na usg bioderek kazali nosić ją w pionie, na żabkę.
Tutaj na fasolkę (czego Aniela szczerze nienawidzi), jeśli w pionie, to twarzą do świata, tak jak półsiedziała, albo na ramieniu - tak żeby miała ręce całe na moich plecach - tyle że ona wtedy się prostuje i jest prawie wyższa ode mnie, a ja mam wrażenie, że mi się zaraz chybnie...:/

I chusta jest zła. A jak z Frankiem chodziłam do neurologa, to kobieta się chusty nachwalić nie mogła.

Wodę z mózgu ludziom ci lekarze robią...:/

reklama
Ewa moja ma 57cm, nam tak wyszło i lekarce i 68 na nią pasuje :sorry: a w niektórych przychodniach nóżek nie prostują, stąd ta różnica u Was może? jak Cię to martwi tak wszystko, to znajdź może jakiegoś lepszego lekarza i niech Was skonsultuje ;-)

Irisson, nie tyle martwi, co denerwuje. Bo na moje oko wszystko jest w porządku. Moim zdaniem Franek miał większą asymetrię niż Aniela, tyle że jemu nikt tego nie "wytykał", bo się urodził o czasie. Niby wiem, że ci lekarze dramatyzują i nie ma się co przejmować, ale z drugiej strony coś człowiekowi siedzi z tyłu głowy i pyta, czy czasem może nie mają racji, a ja to oleję i coś zaniedbam :/

A lekarze są dość dobrzy - ze szpitala dziecięcego.

W każdym razie - jak sprawdzam Anieli centyle tylko z zaznaczeniem urodzenia między 32 a 37 tygodniem, to mi wychodzi, że jest w 50 centylu wzrostu i 75 wagi ;/

ja przestanę sprawdzać centyle bo wzrostem mój jest wysoko ponad skale :-D musiałby mieć 7 miesięcy, żeby załapać się:szok:. niby ma wzrostu 75 a ubranka nosi na 62 i 68 bo te na 74 za duże

Tymek ostatnio mierzony ma 67.5cm, a ubranka już 74 w większości. A któraś pisała że 3tyg po porodzie dziecko "krótsze" niż zaraz po urodzneiu- to akurat normalka, bo po pordzie dziecko mierzy sie po wszystkich krzywiznach, a później już normalnie.
A waży młody 7350. Mamy dawać podwójną dawkę wit D bo jest "duży"

to moje właśnie mniejsze było niż po urodzeniu :p
a teraz też mi nie pasuje mierzenie bo ubranka 68 są na styk w wiekszości a 62,5 cm wymierzony:p

hmm, pierwsze słyszę, żeby noszenie dziecka przodem do świata było zdrowe... ale może przy takim schorzeniu jest?

U nas chyba jest za krótkie wędzidełko, jak wystawia języczek, to ma jak żmijka, z takim wcięciem na środku... przerażona jestem, bo chyba zabieg będzie potrzebny, ale słyszałam, ze jakiś masaż można robić, wiecie coś na ten temat?
chyba przez to Fifol tak słabo ssał i łapał pierś...

k8 to jest taka specjalna pozycja nam ją fizjoterapeuta pokazywał przy maksie i takie noszenie jest zdrowe. Kręgosłup jest zwinięty w kulkę i podpierasz ręką od dołu ale z przodu nie pod kręgosłupem. Coś jak w foteliku kubełkowym.

reklama
Do góry