reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wizyty u lekarza i zdrowie maluszków

ewa, my nie dostaliśmy zalecenia podawania dodatkowo żelaza. Może dlatego, że 36 tydzień to taki wcześniak-nie-wcześniak. A już z wagą urodzeniową 3050g to dopiero! :-D . Cały czas to słyszę. Dzisiaj u laryngologa na badaniu słuchu też...
Lewek, ja to się zastanawiam, czy nie ma jednego programu nauczania fizjoterapeutów i rehabilitantów? Moja rehabilitantka pokazywała mi dokładnie takie same sposoby podnoszenie i noszenia jak Zawitkowski, wszyscy każą nosić dziecko twarzą do przodu. A Twój fizjoterapeuta nie... :dry: I bądź tu potem mądry człowieku...
A w ogóle to ja uwielbiam Zawitkowskiego :-). Że też mi się taki chłop nie trafił... :-D

reklama
Przyznam się Wam, że ja ani jednego poradnika o dzieciach nie przeczytałam a o tym Zawitkowskim to tylko od Was słyszę... Czytam za to "Wyznania upiornej matki" i sikam ze śmiechu :)

Dziewczyny, słuchajcie, czytam że odwiedzacie różnych lekarzy i zaczynam się zastanawiać czy ja czegoś nie zaniedbuję???? Chodzę tylko na szczepienia, USG bioder i raz na 6 tyg do pediatry....

Teraz wróciłam z USG bioderek i jest poprawa - 1a i 1a czyli widzimy się jak skończy 6 miesięcy.

Summerbaby, jesteś przy mnie ideałem, ja to wyrodna matka jestem. U lekarza bylismy raz w 4 tygodniu, potem bioderka i okulista bo ropiało oczko. Poza tym więcej nas służba zdrowia nie oglądała. Nastepna planowana wizyta to w połowie grudnia kontrola bioderek ;)

Summerbaby, my jesteśmy bardzo często na kontrolach u różnych lekarzy ze względu na wcześniactwo. Więc się nie stresuj, skoro masz zdrowe dziecko :-).

wczoraj byłam na bioderkach i podpytałam lekarza o asymetrię, odpowiedział mi nie oglądając dziecka w tym kierunku że jeśli ma asymetrię ułożeniową to wymaga rehabilitacji. mam to załatwić poprzez lekarza rodzinnego. nosz kurde dopiero co byłam i mówiłam i rodzinny powiedział że "wyrośnie". mam od mojej cioci numer do pani mgr rehabilitantki specjalistki od niemowląt, ona też pisze doktorat i prowadzi szkołę rodzenia i zajęcia dla mam i niemowląt, umówię się z nią niech mi Hanię zobaczy i powie co mam dalej robić

Ci wszyscy lekarze powinni się spotkać i ustalić wspólną wersje, bo co lekarz to inna opinia... My idziemy w połowie grudnia na kontrolę bioderek, to dowiem się co z ciemiączkiem, bo u nas nadal duże. Czytałam, że jak dziecko cesarkowe, to wolniej się zrasta, bo nie było ściśnięte przez kanał rodny, no ale niech facet oglądnie :)

reklama
a ortopeda od bioderek w naszej przychodni zajmuje się tylko bioderkami :eek: więc żeby ocenić resztę, musieliśmy dostać od pediatry kolejne skierowanie do innej ortopedy w przychodni rehabilitacyjnej :confused: idziemy jutro, z dwójką, niech wyogląda towarzystwo na wszystkie okoliczności (chodź jestem i tak sceptycznie nastawiona bo Natalia już tam chodziLa na rehabilitację rok temu z asymetrią a teraz się okazało, że nadaj ją ma.. co powiedziała nam ta ortopeda od bioderek i kazała cofnąć się do pediatry po skierowanie do innego ortopedy, który stwierdzi to samo i skieruje ją na rehabilitację.. paranoja.. choć to i tak nic, jak dostaliśmy skierowanie do chirurga z przepukliną Wikiego to stwierdził on przy okazji, że Wiki ma za mocno zrośnięty napletek, zapytałam go i co teraz na co on powiedział, że muszę iść do pediatry, żeby nas do niego jeszcze raz skierowała w tej sprawie! :szok::baffled::-D)

Ostatnia edycja:
Do góry