reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

wizyty u lekarza i zdrowie maluszków

sempe, a ile miał wcześniej otwór owalny u Bruna? Jak możesz przeczytać parę postów do góry moja Ula to ma z przetoką 4 - 5 mm. Mi kazano dopiero kontrolne echo za rok, no i kontrola gdyby coś się działo.

reklama
dzag bo co lekarz to opinia niestety...Szczególnie wśród pediatrów to powszechne zjawisko :/. My również usłyszeliśmy 2 tyg temu w poradni, żeby na pleckach kłaść, ale ja mam schizę, bo małej się strasznie ulewa i boję się, że się udusi o_O Dopóki nie będzie swobodnie operować główką jakoś się boję, choć to irracjonalne.

Mania też śpi pół na pół ;) główka boczkiem, ramionka półboczkiem, a dupka na wznak :).

sempe super, że u Was się wyklarowało :)

Uff... Złapaliśmy dziś wreszcie siku do woreczka :/ Matko, chłopakowi to jakoś łatwiej ten worek nakleić tak, żeby się nie wylało na boki ;) Badania zrobione, jutro wyniki, w piątek wizyta w poradni patologii - zważymy się wreszcie :D

Co do spania, to Aniela śpi w zasadzie zawsze na brzuchu. W łóżeczku nie toleruje innej pozycji ;) W wózku śpi na plecach. Nie boję się o nią, bo główkę ładnie trzyma, kręci nią na boki, a w łóżeczku nie ma nic, czym by sobie mogła nos i buzię zatkać.

Aia, a widzisz taka pozycja nie jest dobra dla dziecka. Bo dziecko ma trzymać się w jednej osi, prosto: albo na boczku, albo na plecach, albo na brzuszku. Nic pomiędzy. Okazuje się, że potem może mieć problemy z leżeniem na wznak i patrzeniem na wprost w tej pierwszej fazie, kiedy zaczyna kontaktować z mamą kiedy go np. przewija... No tak mi przynajmniej wczoraj rehabilitantka powiedziała. W ogóle dowiedziałam się wiele drobnych rzeczy, na które wcześniej nie zwracałam uwagi, a są całkiem logiczne... W sumie ta rehabilitantka to jedna z niewielu nienawiedzonych przedstawicieli służby zdrowia, na których do tej pory trafiliśmy :-p.

kachha, czyżby wypuścili Was do domu z Patrykiem, że nie masz czasu tu zaglądać? :-D:-D

Dzag, pooglądaj sobie na youtubie filmiki z Zawitkowskim - on mówi, jak nosić i układać dziecko, żeby nie utrwalać asymetrii. Fajna jest np. pozycja na brzuszku na nogach rodzica, tak w poprzek. I wiele innych.

Dzag pochwal się co się jeszcze ciekawego dowiedziałaś?

Leoś śpi na pleckach i główka na bok, choć potem budzę się i widzę, ze główka prosto i też schizuję jak Aia bo zdarza mu się ulać nawet 2 h po jedzeniu :-( A w dzień staram się go jak najczęściej kłaść na brzuszku, ale różnie to się udaje.

Robiłyście już usg bioderek? My mamy dopiero za tydzień, to będzie 7 tydzień, oczywiście prywatnie, bo na nfz terminy np na koniec marca :szok:

my niedawno wrocilismy ze szczepienia - zdecydowalismy sie na 5w1. Kacper dostal zastrzyki w obie nozki. troche plakal ale i tak byl dzielny :)

Byliśmy dzisiaj u pediatry - homeopatki. Genialna babka. Dostaliśmy probiotyk na po antybiotykową kurację, żeby się pozbyć świństwa i na pleśniawkę, która wyszła od tych antybiotyków.
Ja tez dostałam odtrutkę po cesarce. Babka ma super podejście do dzieciaczków. Fifi zdrowy, ładnie przybiera na wadze, przy wyjściu ze szpitala miał 3700, teraz 4200. Kawał chłopa juz z niego!
Fujarka zdrowa, wszystko OK, tylko niestety skóra wykazuje, że będzie miał skłonności do alergii. Mam nie jeść produktów mlecznych, jedynie mogę nie częściej niż co 2 dzień tłusty twaróg z tłustą śmietaną, zero pomidorów, papryki, truskawek.
Na nie odpadnięty pępuszek, wodny roztwór gencjany. Powinien odpaść w ciągu 2 dni.
Ha, a na problemy laktacyjne, ponoć najlepiej sprawdza się łyżka mielonego kminku dziennie. Herbatki laktacyjne nie są dobre, bo maja anyż, który lubi uczulać i dzieci mają od niego kolki!

reklama
Do góry