reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

wizyty u lekarza i zdrowie maluszków

reklama
Skóra kest marmurkowa i jak dotkniesz to przez chwilę zostaje czerwony ślad.
Wodny roztwór gencjany kupić można w aptece już gotowy. Patyczkiem do uszu nakłada się na niezasuszoną część.

”malinka1980” pisze:
my niedawno wrocilismy ze szczepienia - zdecydowalismy sie na 5w1. Kacper dostal zastrzyki w obie nozki. troche plakal ale i tak byl dzielny :)
Jak to w dwie nóżki? Przecież to jeden zastrzyk jest… I jak po szczepieniu? Wszystko ok.? Mojemu Tymkowi na szczęście absolutnie nic nie było po szczepieniu. Troszeńkę tylko nóżka w miejscu wkłucia spuchła. Ale tyle co nic. A trochę pietra miałam po czytaniu już od dłuższego czasu relacji niektórych rodziców, co to się z dziećmi działo…

milionka, gratuluję odpadniętego pępka :-).

cornelka, a dowiedziałam się na przykład jak zmusić Tymka do patrzenia na wprost na przykład przy przewijaniu. Bo ten łobuz bardzo lubi tą lewą stronę cały czas i tak układa główkę i tak się wykrzywia. Na początku starałam się przytrzymać mu tą główkę, tak pod policzkiem chwytałam. A to źle. Wystarczy zasłonić mu widok i wraca główką na wprost :-). A na to asymetryczne wyginanie się pomaga układanie dziecka w takiej podkowie zrobionej ze zwiniętego kocyka albo ręcznika. Ten rulonik tak oplata dziecko: od jednego boku głowy-pod stawem barkowym-wzdłuż boku ciała-pod udami równo z pupą-wzdłuż drugiego boku-pod drugim stawem barkowym-i do boku główki. Tego jeszcze nie stosowałam, ale w poradni faktycznie Tymek leżał prosto jak struna. No i trzeba dziecko na udach kłaść tak wzdłuż, w zagłębieniu pomiędzy udami - bo to też robi taką rynienkę i prostuje ciałko i główkę zmusza do pozycji na wprost. A dla wyginających się do tyłu dzieci: noszenie tak, żeby pupę podginać ręką w przód ciałka. Wtedy dziecku trudniej się wygiąć w pałąk. No i jak się trzyma dziecko na ramieniu to podpierać główkę nie za kark, a za tył główki.

Ostatnia edycja:
Dzag a jak Tymek w pionie trzyma główkę, to też mu leci na bok?

u mnie Nina śpi na pleckach, ale upodobała sobie kładzenie główki w jedną stronę, Laura też tak robiła i nam kazali po prostu odwrotnie kłaść dziecko, przy leżeniu na brzuszku kłaść na "nieaktywną" stronę zabawki, żeby tak zainteresować dziecko :tak: u Laury to działa, u Niny to jeszcze za wcześnie, chociaż na brzuszku już ładnie kręci główką w prawo i w lewo, zwłaszcza jak jest zła i głodna :-p

Mam pytanie w temacie szczepionek. W przyszłą środę idziemy się szczepić, zdecydowałam się na szczepionkę skojarzoną 5w1. Czy równocześnie przy tej samej wizycie można zaszczepić rotawirusy lub pneumokoki? Pani w rejestracji z którą rozmawiałam nie była zbyt przekonująca, jej zdaniem wszystko na raz i włala! Ja mam trochę wątpliwości czy to nie za dużo jak na jeden raz.
We wtorek na usg bioderek - też prywatnie oczywiście - z NFZ w listopadzie :tak::wściekła/y: dlaczego mnie to nie dziwi?

summerbaby, powinna być co najmniej dwutygodniowa przerwa w szczepieniach. Czy Ty chorowałaś na 7 chorób na raz? Ciekawe czy pani w rejestracji weźmie na siebie odpowiedzialność za powikłania, które mogą z tego wyniknąć...

w jakim czasie trzeba to usg bioderek zrobić?

Jak to w dwie nóżki? Przecież to jeden zastrzyk jest… I jak po szczepieniu? Wszystko ok.? Mojemu Tymkowi na szczęście absolutnie nic nie było po szczepieniu. Troszeńkę tylko nóżka w miejscu wkłucia spuchła. Ale tyle co nic. A trochę pietra miałam po czytaniu już od dłuższego czasu relacji niektórych rodziców, co to się z dziećmi działo…

dzag - bo oddzielnie 5w1 i oddzielnie wzw B. na szczescie dobrze to znosi, goraczki nie dostal, tylko slady po nakluciach jakby troche spuchniete.

dzag - bo oddzielnie 5w1 i oddzielnie wzw B. na szczescie dobrze to znosi, goraczki nie dostal, tylko slady po nakluciach jakby troche spuchniete.

malinka, nie wierzę w to co piszesz. Jestem przeciwniczką szczepień, ale jak już ktoś szczepi, to powinien znać podstawowe zasady szczepień. Nie szczepi się kilkoma szczepionkami na raz. Jak lekarz może zrobić cos takiego???

k8libby, mylisz się - można szczepić równocześnie skojarzone szczepionki z np. doustnym rotawirusem. Zdaję sobie sprawę że jesteś przeciwniczką szczepień ale nie demonizuj tematu, niektórzy lekarze wiedzą co robią, pani w rejestracji nie musi wiedzieć, zresztą na jej opinii nie będę się opierać...

reklama
Do góry