reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

wizyty u lekarza i zdrowie maluszków

my też szczepiliśmy Natalkę dwoma na raz, Wiktor pewnie też tak będzie szczepiony.

co do asypetrii ułożeniowych i odwracania główki w jednym kierunku - miałam tak z Natalką - baardzo pomogła nam uszyta przeze mnie podusia prostokątna (z flanelowej pieluszki) wypełniona kaszą - tak zaleciłą nam ortopeda, którą układaliśmy jej do spania koło główiki po stronie, w którą odwracała główkę:

DSC_0476.jpg

dziewczyny - mam inny problem, chirurg zdiagnozował u Wikiego stulejkę, zalecił odklejenie jej, czytałam, że często jest to zabieg zbyteczny, bo wystarczy lekko ściągać i ona sama zaniknie, ale jednak lekarz zalecił odklejenie (choć wiadomo, chirurg jest pierwszy do cięcia) no i teraz mam zgryz co robić.. Mąż mówi kategorycznie odkleić :-D ja tam się nie znam, ale jak chłop tak mówi... jeszcze w kontekście swojego syna..? ;-) co myślicie?

Ostatnia edycja:
reklama
malinka, nie wierzę w to co piszesz. Jestem przeciwniczką szczepień, ale jak już ktoś szczepi, to powinien znać podstawowe zasady szczepień. Nie szczepi się kilkoma szczepionkami na raz. Jak lekarz może zrobić cos takiego???

k8libby mam jednak nadzieję, że lekarze z jednego z najlepszych szpitali w Polsce jednak wiedzą co robią ;)

Katjusza, ja bym nie odklejała. Polecam chirurga na Barskiej - dr Krysta. Byliśmy ostatnio z Frankiem, bo pediatra też mówiła, że ma stulejkę. Lekarz stwierdził, że jest tylko częściowa, że w niczym mu nie przeszkadza. W zasadzie ma to znaczenie dopiero przy rozpoczęciu współżycia. Mówił, że może to naciąć, ale nie widzi sensu - są potem jakiś czas problemy z sikaniem itp. Poza tym - trauma dla chłopaka niezła :/ Kazał odciągać raz dziennie przy kąpieli. Gdyby nie przeszło, to koło podstawówki kontrola. Jeśli wdałaby się infekcja, co jest bardzo rzadkie, trzeba będzie przeprowadzić zabieg, wcześniej nie ma co ingerować, bo to fizjologia.

To naprawdę dobry lekarz, polecany w Krakowie. Przejdźcie się może do niego. Zapisaliśmy się ze skierowaniem z tygodniowym wyprzedzeniem, więc terminy są znośne :)

Lekarze to tylko ludzie, więc też się mylą, ja bym nie ryzykowała... Wszystkim się śpieszy, ciach mach i dla nich po sprawie.

Nasz tez niby "stulejka" ale jak powiedziała pediatra, fizjologiczna. Nie znam się na fujarkach, chyba to skonsultuję jeszcze... Z pipkami chyba łatwiej, co?

Mam pytanie w temacie szczepionek. W przyszłą środę idziemy się szczepić, zdecydowałam się na szczepionkę skojarzoną 5w1. Czy równocześnie przy tej samej wizycie można zaszczepić rotawirusy lub pneumokoki?

Z tego co ja się dowiadywałam to można. Ja sama chyba zaszczepię 5w1 i na pneumokoki. Czyli będą na jednej pierwszej wizycie 3 wkłucia - 5w1, wzwB i pneumokoki.

malinka, nie wierzę w to co piszesz. Jestem przeciwniczką szczepień, ale jak już ktoś szczepi, to powinien znać podstawowe zasady szczepień. Nie szczepi się kilkoma szczepionkami na raz. Jak lekarz może zrobić cos takiego???

K8 - podstawowy kalendarz szczepień przewiduje właśnie podanie kilku szczepień na raz (niezależnie czy szczepi się 5w1 czy każde osobno). Jakby chciało się szczepić na każdą chorobę oddzielnie to zajęło by to bardzo dużo czasu i w sumie non stop co 2 tygodnie dziecko było by kłute.

Dziewczyny a jak jest z kosztami tych szczepień 5w1? Ile to u was kosztuje? Rozumiem że decydując się na te szczepienia nie płacę za wzwB i późniejszą MMR (bo to są generalnie bezpłatne szczepionki)?

Ostatnia edycja:
u mnie Laura miała łączone szczepienie Hexę, czyli 6w1 plus rotawirus, później miała wprowadzone szczepienie na pneumokoki :tak: szczepionka na rotawirus fajna, bo do połknięcia, pneumokoki domięśniowo więc było mocne darcie ;-) Nina będzie szczepiona tak samo, chyba, że nam lekarz zdecyduje inaczej ;-)

K8 taak z pipkami lepiej, tylko trzeba wszystkie szczelinki dobrze czyścić :tak:

w jakim czasie trzeba to usg bioderek zrobić?

w 6 tygodniu życia najlepiej - radzę się pośpieszyć z zarejestrowaniem bo w Szczecinie już brakuje miejsc (oczywiście na NFZ). Okulista po 3 miesiącu życia - i również należy się pośpieszyć z rejestracją ;)

Z pipkami chyba łatwiej, co?

Niekoniecznie, też są czasami spore problemy i to w dodatku takie o których rzadko się mówi i słyszy ;)

Z tego co ja się dowiadywałam to można. Ja sama chyba zaszczepię 5w1 i na pneumokoki. Czyli będą na jednej pierwszej wizycie 3 wkłucia - 5w1, wzwB i pneumokoki.

K8 - podstawowy kalendarz szczepień przewiduje właśnie podanie kilku szczepień na raz (niezależnie czy szczepi się 5w1 czy każde osobno). Jakby chciało się szczepić na każdą chorobę oddzielnie to zajęło by to bardzo dużo czasu i w sumie non stop co 2 tygodnie dziecko było by kłute.

Dziewczyny a jak jest z kosztami tych szczepień 5w1? Ile to u was kosztuje? Rozumiem że decydując się na te szczepienia nie płacę za wzwB i późniejszą MMR (bo to są generalnie bezpłatne szczepionki)?

ja w Łodzi placilam za 5w1 115 zł - szczepionka Infanrix

reklama
Katjusza ale Nataka słodko sobie śpi :-)

We Wrocławiu 5w1 120 zł. Co do szczepionek na pneumokoki i rotawirusy to mi polecono w przychodni nie szczepić od razu, tylko za jakiś czas się umówić na szczepienie.

Do mam chłopców - czy u waszych pociech tez pod napletkiem zbiera się mastka? Jak to czyścicie?
Mi mówiono w szpitalu gdzie rodziłam żeby absolutnie nie odciągać, tylko z wierzchu przemywać, za to jak trafiliśmy ostatnio do szpitala i mu tam odciągnęli to okazało się, że zbiera się dużo białej mazi i trzeba to czyścić bo może spowodować stan zapalny :confused:

Do góry