reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wizyty u lekarza i zdrowie maluszków

Mała Di pesel dostajesz jak zgłosiłaś dziecko w urzędzie cywilnym, my czekaliśmy prawie miesiąc, zapytaj się czy możesz donieść dokumenty potwierdzające twoje ubezpieczenie na wizycie :tak: a dziewczynom chodzi o usg bioderek, o tym powinna powiadomić Cię twojego dziecka pediatra, tak samo jak o szczepieniach ;-)

reklama
irisson, no ja wiem, ale małą zgłaszałam 8sierpnia, i po miesiacu, czyli kolo 8wrzesnia dopiero mam odebrac pesel. nie wiem kurcze, jutro pojde do przychodni osobiście zeby mi ją zapisali... bo teraz sa terminy na poczatek pazdziernika, wiec we wrzesniiu bedzie za pozno by ja zapisac. przez telefon mi mowila ze nie zapisze dziecka dopoki nie przyjde ze skierowaniem i dowodem ubezpieczenia.

ale czyli to to usg co robia wlasnie wtedy? :p ja bylam u pediatry na wazeniu, ale nic nie mowila. tylko polozna wlasnie kazala zapisac dziecko do ortopedy. no i dala jakas liste szczepien i zapisala na bilans miesieczny do pediatry na koniec sierpnia.

no masz usg bioderek, jak będziesz na koniec sierpnia u pediatry od razu poproś o skierowanie, a pierwsze szczepienia masz w 6tyg. życia dziecka, więc też pilnuj terminów :tak:

kachha, super wieści!! :-):-)

mala.di
, żeby zapisać Małą na termin do ortopedy nie musisz mieć jeszcze PESELu, dopiero na wizycie musisz go podać. Więc spokojnie zdążysz go odebrać z urzędu :tak:. Weź skierowanie na to usg od swojego lekarza, idź z nim do ortopedy zaklepać termin, a PESEL doniesiesz przed samą wizytą.
A tego dokumentu ubezpieczenia zdrowotnego niemowlaka to ja też nie rozumiem :no::baffled:. Do 6 miesiąca życia nie musi być nawet zgłoszone do ubezpieczenia rodziców. Ustawowo objęte jest ochroną zdrowotną.
Komunikat - Komunikaty NFZ - Narodowy Fundusz Zdrowia

Ostatnia edycja:
Dzag ale to niestety "pusta ustawa", mieliśmy z Laura umówione rtg w szpitalu razem z przyjęciem na oddział jak miała 5 m-cy, to pierwsze co to o ubezpieczenie nas pytali, zresztą jak we wszystkich poradniach, tylko nasza pediatra nie woła, bo nas zna :confused:

irisson, ale skoro przepis jest, to jest czym się podeprzeć. Powiedzieć, że się zna swoje prawa (i telefon do rzecznika praw pacjenta :-D) i nie dać się zbyć. Albo niech rejestratorka logicznie wytłumaczy dlaczego ten przepis nie działa. Być może istnieje jeszcze jakiś inny, sprzeczny z nim :baffled:. Wcale by mnie to nie zdziwiło znając polskie realia :eek:.

reklama
Do góry