reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wizyty u lekarza i zdrowie maluszków

Cornelka, przemywasz solą fizj., ewentualnie esencją z czarnej herbaty. Sól możesz też zakropić. Zawsze kropisz do obu oczu. Przemywaj różnymi gazikami. No i jak nie przejdzie, to do lekarza. Na zatkane kanaliki już chyba za późno, więc nie wiem, co to może być...

reklama
Dzięki, myślę, że sobie to oczko zabrudził bo wczoraj wieczorem je zatarł rączką i nawet ma ślad, a rano już to oczko ropiało :wściekła/y: Do okulisty zapisałam go na jutro, ale coś chcę działać teraz, może się uda bez wizyty i leków :confused:

Dziewczyny plz o rady, wiem, że niektóre się już z tym zmagały... Leoś obudził się rano z zaropiałym jednym oczkiem, przemyłam mu solą izjologiczną, trochę dalej ta ropa w kąciku wychodziła, więc gazikiem przecierałam. Teraz obudził się po drzemce i oko znów całe zaropiałe, co mogę jeszcze zrobić poza przemywaniem? O rumianku czytałam, ze może uczulać, więc żeby nie próbować, może zwykłą herbatą? Przepłukuje się tą solą oczko czy tylko przemywa?
Ropiejące oczka u dziecka - Zdrowie małego dziecka - Maluch - BabyOnline.pl

Dziewczyny plz o rady, wiem, że niektóre się już z tym zmagały... Leoś obudził się rano z zaropiałym jednym oczkiem, przemyłam mu solą izjologiczną, trochę dalej ta ropa w kąciku wychodziła, więc gazikiem przecierałam. Teraz obudził się po drzemce i oko znów całe zaropiałe, co mogę jeszcze zrobić poza przemywaniem? O rumianku czytałam, ze może uczulać, więc żeby nie próbować, może zwykłą herbatą? Przepłukuje się tą solą oczko czy tylko przemywa?

My walczyliśmy bardzo długo. nawet tydzień antybiotyku było i nie pomogło choć z wymazu niczego nie wyhodowali. Pomogła nam jedna wizyta na basenie, jak ręką odjął, przestało ropieć. Z herbatami i ziołami bym nie eksperymentowała. Przemywaj ciepłą przegotowaną wodą :)

Karolina masz już wyniki moczu?

U nas obyło się bez okulisty, dzisiaj po ropiejącym oczku ani śladu :-) mam nadzieję, że już tak zostanie :tak: Przemywałam mu solą fizjologiczną i 2 razy zakropiłam nią oczka.

U nas też zdarzyło się dwa razy ,że ropiało oczko.Teraz już wiem,że to maluch sobie zatarł i to stąd i mimo,że lekarka przepisała jakieś krople to wolałam poczekać i przemywałam 3 razy dziennie solą fizjologiczna i przeszło:) czasami warto poczekać z lekami.
Kakakarolina współczuję i życzę ,żeby Ola szybko wróciła do siebie...i jak wyniki?

mam wyniki, ola ma zapalenie pęcherza jednak (a całą noc nie zmruzyliśmy oka przez pieroński katar :baffled:) w południe podałam półantybiotyk i od rana nie ma gorączki więc może przejdzie.

A my dzisiaj spóźniona wizyta u ortopedy. Obyło się bez obsikania doktorka :)
Wszystko OK, ciemiączko tylko spore, więc kazał wit D brać dodatkowo pomimo, że na mm jest. Pochwalił za próby siadania, stopki ładne, bioderka odpowiednie do wieku. Zaprosił ponownie jak zacznie chodzić :)
No i na wagę wrzuciliśmy i dzisiaj było 8650... i 74cm. Generalnie oceniany jest na 8 miesięcy po gabarycie :)

Jakiś glut nas męczył w nocy, o północy wywlokłam odkurzacz, żeby wyciągnąć. Mamy za suche powietrze w domu, też wieczorami mnie katar męczy. Dzisiaj porządnie wietrzyłam w dzień, więc jest lepiej. Moje dziecko w żalu po odciąganiu nocnym, powiedziało mama :)

reklama
Karolina, a skąd Wam się to paskudztwo przyplątało??...

K8, nieeeezłe macie gabaryty ;) Drobinkę by Fifi jednym kichnięciem zmiótł ;)

Do góry