reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u lekarza co nowego slychac

Ooo a ja jeszcze na tym nie byłam, pierwszy raz mam teraz skierowanie i piszę na karteczce 50g ...
Ale u nas z tego co zauważyłam to jest tak że pobierają krew, potem się to chyba piję (ale to w laboratorium chyba dają), czeka się godzinę i znów ... tak !?
Może tak być czy coś namieszałam :/ :sorry2: !?

Ile w ogóle takie badania kosztuję u Was !?
I jeszcze mam napisane 'przeciwciała' tzn. no chyba tak piszę, bo nie umiem się rozczytać ... a to co to jest :szok: ;-) !?

Jeszcze mam do Was jedną sprawę, byłam przed wczoraj u lekarki, i jakoś tak wszystko szybko było i byłam trochę zdenerwowana i zmierzyła Mi ciśnienie i miałam 145/75, potem było USG, powiedziała Mi że na 100% będzie dziewczynka i jakoś tak się chyba ucieszyłam czy coś he he, że przy drugim pomiarze po USG miałam jeszcze więcej, bo aż ... 180/na ileś tam, < ale dużo.
No i lekarka przepisała Mi THEOVENT 100 (myślę że trochę pochopnie dlatego was pytam), dodam jeszcze tylko że nigdy wcześniej, zarówno przed ciążą jak i w ciąży nie miałam złego ciśnienia, można nawet powiedzieć że zawsze bardzo dobre.
Wykupiłam te tabletki, mam brać 2 x 1 (rano-wieczór), kosztował 8zł<ale to nie istotne.
Lekarka powiedziała że obniżą ciśnienie, i działają rozkurczowo na macice...

No i tutaj jest problem :/ Zawsze czytam ulotki, i tak też zrobiłam teraz.
A na ulotce piszę tak:
1. Co to jest THEOVENT 100 w postaci tabletek i w jakim celi się go stosuję:
Theovent 100 zawiera teofilinię, które działa rozkurczająco na mięśnie gładkie dróg oddechowych, a także przeciwzapalnie i moczopędnie.
Teofilina pobudza także ośrodek oddechowy w ośrodkowym układzie nerwowym.
Hamuję późną fazę reakcji alergicznej.
Wskazania do stosowania tego preparatu jest leczenie i zapobieganie skurczom oskrzeli w przewlekłych chorobach układu oddechowego takich jak:
astma oskrzelowa, przewlekła obturacyjna choroba płuc (przewlekłe zapalenie oskrzeli, rozedma płuc)

Ciąża:
Teofilina przenika przez łożysko.
Lek może być podawany w ciąży jedynie w przypadkach, gdy w opinii lekarza korzyść dla matki przeważa nad potencjalnym zagrożeniem dla płodu.

NO I CO JA MAM MYŚLEĆ DZIEWCZYNY :-(
MIERZĘ CIŚNIENIE CO DZIEŃ I MAM DOBRĘ, TYLKO TAM NA WIZYCIE TAK JAKOŚ EMOCJĘ ZAPANOWAŁY NADE MNĄ, ŻADNEJ CHOROBY PŁUC NIE MAM, SKURCZY ŻADNYCH, DZIECKO NORMALNIE RUSZA SIĘ TAK JAK POWINNO-NO I Z LEKARKĄ W OGÓLE NIE BYŁO MOWY O TYM TEMACIE.

NIE WIEM CZY TO BRAĆ, JAKOŚ PRZECZUCIE MI MÓWI ŻEBY NIE, NIE CHCĘ ZASZKODZIĆ MOJEMU MALEŃSTWU :-(

Co o tym myślicie !?

Ostatnia edycja:
reklama
kami ja mam isc na glukozę i na kartczce mam zapisane 75...pani doktor powiedziala tak jak napsialas czyli najpierw pobierają, pozniej pije glukoze i z 75 czekam 2 h i wtedy mi pobierają drugi raz...
bedzie dobrze nie ma co sie przejmować takim badaniem:)

Ja miałam badanie przy obciążeniu glukozą 75g. Najpierw na czczo miałam pobraną krew, później wypiłam glukozą, którą musiałam przynieść a w laboratorium mi rozpuścili, i ponowie po dwóch godzinach pobieranie krwi. Na te dwie godziny nie pościli mnie do domu, bo nic nie można robić, a poza tym mówili, że może mi się zrobić słabo i kazali też mieć coś ze sobą do jedzenia aby po drugim badani coś zjeść. Tych dwóch godzin musiałam sama pilnować i ważna jest tam każda minuta, również ważny jest każdy gram glukozy, pani trzy razy płukała mi kubeczek, żeby żaden gram nie pozostał. Koszt to 2x7zł.
Ja jakoś dziwnie wcześnie maiłam to badanie, już w 19tc a drugi raz będę miała w 27tc, na szczęście mi to smakowało :-).

Ile w ogóle takie badania kosztuję u Was !?
I jeszcze mam napisane 'przeciwciała' tzn. no chyba tak piszę, bo nie umiem się rozczytać ... a to co to jest :szok: ;-) !?

U mnie badanie po glukozie kosztuje 2 x 5zł
Ja też miałam badanie na przeciwciała w związku z tym że z mężem mamy konflikt bo on ma grupę krwi "+" a ja "minus".
I mam to badanie robić 2 razy w czasie ciąży.

Kami02 jeśli masz ciśnieniomierz w domu to parę razy dziennie sprawdzaj to ciśnienie i jeśli często jest powyżej 140 to powinnaś zażywać te leki co przepisała ci lekarka. Wysokie ciśnienie w ciąży jest bardzo niebezpieczne i często prowadzi do stanu przedrzucawkowego co zagraża życiu matki i płodu. Bardzo często jest przyczyną przedwczesnego porodu.
Ciśninie krwi można też obniżyć mocno ograniczając sporzywanie soli.
Jeśli jednak przez parę dni ciśnienie będzie w normie to myślę że powinnaś zadzwonić do tej ginki i jej powiedzieć że ciśnienie jest ok i zapytać się czy na pewno konieczne są te lekarstwa.
Moim zdaniem trochę pochopnie przepisała Ci te leki bo najpierw powinna nakazać Ci codzienne mierzenie ciśnienia a dopero potaem na podstawie tych wyników decydować o lekach.

Ja tezmam teraz pierwszy raz zrobil glukoze. mam 50 g i u mnie badanie wyglada tak zeide pobieraja mi krew na czczo, potem pije wczesniej kupiona glukoze i po godzince znowu :)
Słyszlalam ze glukoza smakuje jak wata cukrowa wiec spoko :)

Zaczynam sie martwic, bo ja tutaj w Anglii nie mam tego glukozowego badania, czy jest ono bardzo wazne?

reklama
Do góry