reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wizyty u lekarza co nowego slychac

BYliśmy na usg i wreszcie jestem spokojna. Dr sprawdziła dosłownie wszystko, nawet szczegółowo żyły w wiekszych narządach, które też wykluczyły wady rozwojowe. Sprawdziła serce, pęcherz moczowy, dokladnie głowkę, kręgosłup....Dzidzia pomimo odklejenia łożyska rozwija się fantastycznie, a samo łożysko odbudowuje się i nic nie wykazuje aby przodowało a wręcz odwrotnie ;) jak to dr określiła jest 5 mln lat świetlnych od szyjki ;)...Co prawda zanotowała małe skurcze, więc zwiekszyła mi dawki leków, bo do nich nie mogę dopuszczać-taka uroda mojej ciązy niestety...
Nie mogę dźwigać nic powyżej 1kg, odpuścić podróże samochodem powyżej 400km i dużo leżeć...
I najlepsze...
Płeć nadal jest niejasna haha ;)...
Jak na początku lekarz była pewna że jest to dziewczynka i w podsumowaniu na końcu założyła tą płeć ,to jednak poprosiła o wstrzymanie z zakupami,bo pomiędzy nóżkami jest jakieś małe wystające coś...Podobno chłopcy rozwijają się szybciej ale czasami woreczek mosznowy ma pewne opóznienia w rozwoju i może rozwinąć się później , dlatego też nie wiadomo czy to nie będzie chłopiec. Z drugiej strony to już jest 16 tydzień, więc gdyby miał być to chłopiec to narządy byłyby lepiej widoczne. Worka mosznowego nie ma, za to jest małe co nie co, co musi się wchłonąc i na wchłoniecie ma jeszcze czas (do ok18tyg.)
Najważniejsze , że lekarz mnie uspokoiła i nasza dzidzia jest taka kochana i zdrowa :) Odpoczywała sobie na badaniu, mały leniuszek :)

reklama
Modlisia gratuluje:-) nie ma to jak porządne badanie usg, ja też jestem dużo spokojniejsza,tez miałam tak szczegółowe badanie.Szkoda tylko,ze płeć jeszcze nieznana.Ja nwet nie wiem czy cos tam widac czy nie,dzidzia widać wstydliwa i przykryła sobie pępowiną;-)

Lubie ten watek :) bo pomimo czasami kilku niepokojacych wiadomosci.. to czesciej sa dobre wiesci :), gratuluje modlisiu :) ciesze sie, ze z lozyskiem juz dobrze.

modlisiu super, ze dzieciatko zdrowe i pewnie jestem o wiele spokojniejsza po otrzymaniu tak szczegolowych informacji. Co do plci ja obstawiam dziewczynke:tak:
Powiedz mi tylko jedna rzecz. Masz zabronione dzwiganie wiekszych ciezarow. Jak radzisz sobie z synkiem? W ogole go nie podnosisz? Wiem, ze kobieta w ciazy nie powinna dzwigac, ja niestety prawie caly dzien jestem sama, a synka czasem musze wziac na rece:eek:

Asiulka, dzisiaj lekarz ograniczyła mi ciężar podnoszonych rzeczy do 1kg... Nie da się tak do końca ograniczyć wysiłku przy dwulatku , ale ćwiczenie czyni mistrza. Gdy Miki chce na rączki, kucam a on się przytula i to mu wystarcza. To ja zniżam się do jego poziomu hihi ;-):-) ... Na szczęscie mało sie wywraca, więc nie muszę biec na ratunek i go podnosić no i dzięki temu, że mój mąż ograniczył trochę pracę to jednak większość wysiłkowych obowiązków spadło na niego. Nie dałabym rady stosować się do zaleceń lekarza gdybym przez cały dzień była sama, jest to przy małym dziecku niemożliwe.

reklama
Do góry