reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wizyty u lekarza, badania, zdjęcia z USG

Hmmmmm... Nie wiem chyba za bardzo o co chodzi z tym połówkowym :) Ciagle myślałam ze to jest po prostu usg w połowie ciąży, ale z kontekstu wnioskuję, że to jest jakieś dodatkowe, płatne badanie, tak?

Ja mam wizytę 3.12 i już nie mogę się doczekać, mam nadzieje że poznam płeć. :)

reklama
Hmmmmm... Nie wiem chyba za bardzo o co chodzi z tym połówkowym :) Ciagle myślałam ze to jest po prostu usg w połowie ciąży, ale z kontekstu wnioskuję, że to jest jakieś dodatkowe, płatne badanie, tak?

Ja mam wizytę 3.12 i już nie mogę się doczekać, mam nadzieje że poznam płeć. :)

Ayran dpisałam Twoją wizytę do tabelki:)

Laseczki, ja zwariowałam troszkę z tym połówkowym... zaczęłam szukać i czytać i wg internetu połówkowe robi się 18-22 tc, ale znalazłam też informacje że 20-24 tc...
Ayran tu podaję o co chodzi z tymi USG położniczymi:
[h=5]Skrócony opis:[/h]Standardowo USG położnicze wykonuje się 3 razy w ciąży:
Przed 11 tygodniem wyjątkowo - aby stwierdzić czy jest pęcherzyk ciążowy, czy jest akcja serca płodu (ze wskazań np. krwawienie)

11-14 tydzień - ilość pęcherzyków ciążowych, ocena budowy płodu, ocena NT- przezierności karku, ocena NB- kości nosowej Ocena czynności serca płodu
20-22 tydzień - ocena budowy płodu, wszystkich struktur (OUN, serca, nerek, kręgosłupa, kończyn), ilości płynu owodniowego, łożyska. Waga płodu, pleć płodu . Ocena pępowiny.
30-32 tydzień - cena płodu jest trudniejsza ze względu na to, że płód ma dobrze uwapnione żebra, które przysłaniają serce i płuca. Ocenia się położenie płodu - czy główkowe, czy miednicowe, łożysko stopień dojrzałości, pomiary płodu, waga płodu.

:-)

Mnie wlasnie lekarz zapisal na jakies usg osobno w styczniu, oprocz wizyty. Myslicie, ze to to polowkowe? Chodze do luxmedu. W sumie to wtedy jeszcze niebardzo bylam w temacie i nie dopytalam o co chodzi, a on jest taki malomowny, ze jak sie nie spytam, to sam nic nie powie ;)
Spytam go na nastepnej wizycie najwyzej, bo terraz nie wiem czy sie gdzies umawiac we wlasnym zakresie czy co...

Gratuluje wszystkim dziewczynom, ktore poznaly plec :)
Zazdroszcze wam, bo ja tez chcialabym juz po prostu wiedziec. Fajnie byloby zwaracac sie do brzuszka po imieniu.

Laseczki, ja zwariowałam troszkę z tym połówkowym... zaczęłam szukać i czytać i wg internetu połówkowe robi się 18-22 tc, ale znalazłam też informacje że 20-24 tc...
Ayran tu podaję o co chodzi z tymi USG położniczymi:
Skrócony opis:

Standardowo USG położnicze wykonuje się 3 razy w ciąży:
Przed 11 tygodniem wyjątkowo - aby stwierdzić czy jest pęcherzyk ciążowy, czy jest akcja serca płodu (ze wskazań np. krwawienie)

11-14 tydzień - ilość pęcherzyków ciążowych, ocena budowy płodu, ocena NT- przezierności karku, ocena NB- kości nosowej Ocena czynności serca płodu
20-22 tydzień - ocena budowy płodu, wszystkich struktur (OUN, serca, nerek, kręgosłupa, kończyn), ilości płynu owodniowego, łożyska. Waga płodu, pleć płodu . Ocena pępowiny.
30-32 tydzień - cena płodu jest trudniejsza ze względu na to, że płód ma dobrze uwapnione żebra, które przysłaniają serce i płuca. Ocenia się położenie płodu - czy główkowe, czy miednicowe, łożysko stopień dojrzałości, pomiary płodu, waga płodu.

:-)

struss, ja mam dopiero w 23 tc. W grudniu szybkie usg, żeby posłuchać serducha, a w styczniu duże usg.
Gin powiedział, że najlepiej, żeby dziecię osiągnęło 400 gram do badania.
czy to możliwe, że styczniu to już będzie taki duży klocek? :szok:

Połówkowe masz w 23tc ? właśnie tak czytam w internecie że w 23 tc dzidzia może ważyć nawet 450g, a na jakimś forum dziewczyna się wypowiadała że 23 tc była na usg i jej maleństwo ważyło 800g:eek: trochę sporo...

reklama
Do góry