reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wizyty u lekarza, badania, zdjęcia z USG

Dziewczyny w końcu pisze do Was po wizycie.
Tak wiec wszystko dobrze. Przeziernosc wyszła bardzo dobra, wszystkie narządy ok , serduszko i przepływy tez ok. Dzidzius zdrowy . Machal do nas rączka i otwierał buzie.
Niestety nie było jeszcze widać co tam ma miedzy nóżkami , troche szkoda ale najważniejsze ze wszystko ok.
Uspokoilam sie, baa nawet sie lepiej poczułam.
Niestety nie dodam zdjeć bo nic na nich właściwie nie widać. Dostaliśmy płytkę i tam widać super.

A tu widzę ze gorąca dyskusja na temat badań prenetalnych, nie denerwujcie sie dziewczyny nie warto.,..

reklama
Jak to w końcu jest - na standardowym usg w 11-13 tc badana jest przezierność karkowa, a te usg prenatalne to przezierność + inne bajery?

W poprzedniej ciąży miałam usg w luxmedzie w pakiecie i myślałam, że to standard, że patrzą na kość nosową i mierzą przezierność, a teraz kurczę nie wiem, czy mi lekarz z nfz tylko zmierzy długość płodu i powie, że przezierność to na prywatnej wizycie? :eek:

Ja na 3d pujde ale kolo 20 tygodnia i tylko dla siebie zeby miec pamiatke a tak ginka mowila ze jej trzeba tylko 2d zeby sprawdzic to co trzeba. A doplera tez nie wlaczala bo ona twierdzi ze to jest dodatkowy stres a serduszko mierzyla innym sposobem znaczy sie puls. A przeplywy mi terz ostatnio wlaczyla to mase kolorow bylo widac.

Wichurka, gratuluję udanej wizyty i że z Maluchem wszystko dobrze.
Najszybciej ujawniają się chłopcy, a dziewczynki są z tych wstydliwych i dość późno dają się poznać :-)
Moja koleżanka będąc w ciąży bliźniaczej o synku wiedziała już w 13 tc, a że drugi Maluch będzie córeczką, dowiedziała się dopiero w 20 tc :tak:

Dziewczyny, gratuluję udanych wizyt:happy2:
co do dopplera, to mój lekarz jak zobaczył, że w szpitalu miałam to badanie, to powiedział, że czasami lekarze niepotrzebnie za wcześnie wykonują te badanie. I że lepiej z tym nie przesadzać.
Co do prenatalnych, to ja mam wizytę 29 października. Lekarz mówił tylko o USG na razie, ale jak coś wyjdzie nie tak, to też zdecyduję się na test PAPPA zapewne. U nas usg prenatalne kosztuje 200 zł a prenatalne + pappa to koszt 450 zł. Ale ja wychodzę z założenia, że na pewnych rzeczach nie oszczędzam. Zdrowie na pewno do takich dziedzin należy. Tylko ja jestem typem panikary, więc może na to też trzeba brać poprawkę:-p

Applecrumble, ja tez postanowiła zrobić na razie samo usg genetyczne, bez testu PAPP-A, chociaż dostałam skierowanie na komplet badań. Tak na dobra sprawę, jeśli usg wyjdzie nie tak, to i tak nic tego nie zmieni, bo testy PAPP-A są w kierunku zespołu Downa, Edwardsa i Patau.
Przed zajściem w ciążę robiliśmy z mężem szereg badań genetycznych - kariotypy i mutacje, również w kierunku tych zespołów.

reklama
WIchurka gratuluje!:-)

ja tam nie kaze nikomu robic takich badan jak prenatralne bo kazdy ma prawo do swojego wyboru! ja sobie nie wyobrazam nie robic...owszem sa odplatne, ale z racji tego ze mam tarczyce mam je na nfz,< nawet jakbym nie miala poswiecilabym ta kase tak jak w pierwej ciazy> to nie tylko zbajerzone 3 d tylko sprawdzenie czy dzidzius prawidlowo rozwija, swietna pamiatka dla dzieciaka i rodzicow, przezycie... poza tym ja tam nie szczedze na dzieci wole sobie czegos nie kupic a miec spokojna glowe. Powtorze kazdego indywidualne podejscie i decyzja wiec nie ma sie co klocic tylko robic po swojemu!

Do góry