reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wizyty u lekarza, badania, zdjęcia z USG

reklama
Straciatella mi się wydaje, że chyba większość sprzętów posiada dopplera to są te kolorowe kropeczki na monitorze jak gin patrzy na serduszko nie? i dzięki temu dopplerowi można sprawdzić te przepływy?

perełka - pytałam lekarza. Doppler dopplerowi nierówny. Ten na sprzęcie do prenatalych miał możliwość analizy z kilku źródeł (wszystkie komory, zastawki, pępowina, tętnice). Te na zwyczajnych wizytach to rozróżnia tylko dwie komory (i to tak licho) no i nie bada przepływów. Nie wiem jak to działa, ale jakaś różnica jest.
Babka ma nowy sprzęt w medicoverze a powiedziała, że nie ma sensu sprawdzać przepływów w pępowinie, łożysku - bo sprzęt mimo wszystko za słaby na dokładny pomiar.

Ja tam się cieszę, że zaliczyłam prenatalne :-) i będę polecać każdemu.

Aż z ciekawości poczytam o tym dopplerze...

Wiecie, że ponoć dzieci tego nie lubią? Bo grzeje! I drażni maleństwa :)

Ostatnia edycja:
No ale ja nie powiedziałam ze nie będę miała prenatalnego tylko będzie to mój prowadzący lekarz robił ja na sprzęcie się nie znam

nie weiem czy teraz jest jakas moda na badania prenatalne i testy pappa...

jak bylam w poprzedniej ciazy to mialam 25 lat - do 20tyg chodzilam do dwoch lekarzy naraz i zaden o tym nie wspomnial - owszem, mialam badana przeziernosc karku, sprawdzane narzady ale wg mnie to norma

a teraz czy mlode czy stare - robi sie testy pappa - polozna mowila ze to troche marketing i kasa :)

ja np nie bede miala 3d przy usg genetycznym (a szkoda) ale lekarka mowila ze to jej do niczego nie potrzebne, bo ona ma zbadac i zmierzyc narzady wewnetrzne - a 3d jej tego nie pokaze

Ptysia, już Straciatella wspominała że usg 3d to tak naprawdę dodatek. Dałam link do kliniki w której będę miała robione prenatalne to można poczytać co składa się na te badania.
to nie jest, że moda, ale większa zapobiegliwość, większa świadomość lekarzy i pacjentów. I większe możliwości niż kiedyś.

reklama
Mi moja gin powiedziała też że 3d to bajer, i można tylko sprawdzić czy nie ma np rozszczepu wargi:)

Gratulacje z udanych wizyt:)

Do góry