reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u lekarza, badania, zdjęcia z USG

Dziewczyny w końcu pisze do Was po wizycie.
Tak wiec wszystko dobrze. Przeziernosc wyszła bardzo dobra, wszystkie narządy ok , serduszko i przepływy tez ok. Dzidzius zdrowy . Machal do nas rączka i otwierał buzie.
Niestety nie było jeszcze widać co tam ma miedzy nóżkami , troche szkoda ale najważniejsze ze wszystko ok.
Uspokoilam sie, baa nawet sie lepiej poczułam.
Niestety nie dodam zdjeć bo nic na nich właściwie nie widać. Dostaliśmy płytkę i tam widać super.

A tu widzę ze gorąca dyskusja na temat badań prenetalnych, nie denerwujcie sie dziewczyny nie warto.,..

reklama
Jak to w końcu jest - na standardowym usg w 11-13 tc badana jest przezierność karkowa, a te usg prenatalne to przezierność + inne bajery?

W poprzedniej ciąży miałam usg w luxmedzie w pakiecie i myślałam, że to standard, że patrzą na kość nosową i mierzą przezierność, a teraz kurczę nie wiem, czy mi lekarz z nfz tylko zmierzy długość płodu i powie, że przezierność to na prywatnej wizycie? :eek:

Ja na 3d pujde ale kolo 20 tygodnia i tylko dla siebie zeby miec pamiatke a tak ginka mowila ze jej trzeba tylko 2d zeby sprawdzic to co trzeba. A doplera tez nie wlaczala bo ona twierdzi ze to jest dodatkowy stres a serduszko mierzyla innym sposobem znaczy sie puls. A przeplywy mi terz ostatnio wlaczyla to mase kolorow bylo widac.

Wichurka, gratuluję udanej wizyty i że z Maluchem wszystko dobrze.
Najszybciej ujawniają się chłopcy, a dziewczynki są z tych wstydliwych i dość późno dają się poznać :-)
Moja koleżanka będąc w ciąży bliźniaczej o synku wiedziała już w 13 tc, a że drugi Maluch będzie córeczką, dowiedziała się dopiero w 20 tc :tak:

Dziewczyny, gratuluję udanych wizyt:happy2:
co do dopplera, to mój lekarz jak zobaczył, że w szpitalu miałam to badanie, to powiedział, że czasami lekarze niepotrzebnie za wcześnie wykonują te badanie. I że lepiej z tym nie przesadzać.
Co do prenatalnych, to ja mam wizytę 29 października. Lekarz mówił tylko o USG na razie, ale jak coś wyjdzie nie tak, to też zdecyduję się na test PAPPA zapewne. U nas usg prenatalne kosztuje 200 zł a prenatalne + pappa to koszt 450 zł. Ale ja wychodzę z założenia, że na pewnych rzeczach nie oszczędzam. Zdrowie na pewno do takich dziedzin należy. Tylko ja jestem typem panikary, więc może na to też trzeba brać poprawkę:-p

Applecrumble, ja tez postanowiła zrobić na razie samo usg genetyczne, bez testu PAPP-A, chociaż dostałam skierowanie na komplet badań. Tak na dobra sprawę, jeśli usg wyjdzie nie tak, to i tak nic tego nie zmieni, bo testy PAPP-A są w kierunku zespołu Downa, Edwardsa i Patau.
Przed zajściem w ciążę robiliśmy z mężem szereg badań genetycznych - kariotypy i mutacje, również w kierunku tych zespołów.

reklama
WIchurka gratuluje!:-)

ja tam nie kaze nikomu robic takich badan jak prenatralne bo kazdy ma prawo do swojego wyboru! ja sobie nie wyobrazam nie robic...owszem sa odplatne, ale z racji tego ze mam tarczyce mam je na nfz,< nawet jakbym nie miala poswiecilabym ta kase tak jak w pierwej ciazy> to nie tylko zbajerzone 3 d tylko sprawdzenie czy dzidzius prawidlowo rozwija, swietna pamiatka dla dzieciaka i rodzicow, przezycie... poza tym ja tam nie szczedze na dzieci wole sobie czegos nie kupic a miec spokojna glowe. Powtorze kazdego indywidualne podejscie i decyzja wiec nie ma sie co klocic tylko robic po swojemu!

Do góry