reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty i zalecenia pediatry

reklama
Aaaa...

no i o żadnym słońcu nic nie czytałam ani nie słyszałam :szok: A my wyjeżdżamy na wakacje!! Na szczęście to miną ponad dwa tygodnie od szczepionki.

Acha, i jeszcze pani doktor mnie uczulała że większość objawów poszczepiennych występuje dopiero po tygodniu od podania szczepionki przez okres około tygodnia bo dopiero wtedy się namnążą wystarczająco te wiruski i następuje reakcja układu immunologicznego.

U nas dokładnie 10dni po szczepieniu pojawiła sie wysypka. I lekka gorączka. Więc wszystko w normie.​

Nie wiem jak to u Was ale Zosia została zaszczepiona Priorixem. W ulotce pisze że szczepionka została uzyskana z zarodka kurzego ale nie zawiera białka w ilości wystarczającej na wystąpienie reakcji nadwrażliwości. Osoby uczulone na białko mogą być szczepione z zachowaniem ostrożności.

W całej ulotce nie ma ani słowa o jakiejś nadrwrażliwości na światło czy promienie UV. Ufff

My jesteśmy tydzień po szczepieniu -kupy sluzowate, lekka wysypka na buzi od ok.4 dni( tylko nie wiem czy to uczulenie czy od szczepienia), od 2 dni niespokojny sen ( ale idą górne 2 więc może to jest przyczyną niespokojnego snu)
A i jeszcze od 2 dni dziecko nie chce jeść zupki( ale je kasze )

to może niepotrzebnie się martwię tymi kuponami :tak:

A wysypka to możebyć od szczepionki :szok:
Maks ma taką wokół ust, ale myślałam, że to od smoczka :sorry2:

Jolka wysypka może pojawic sie taka jak przy zachorowaniu na odrę, różyczkę czy ospę tyle że jest tych kropeczek malutko. A na buzi koło ust to chyba jak piszesz może byc od smoka...​

efilo u nas kolejność ospa/meningo jeszcze nie jest przesądzona - pediatra zaproponowała najpierw ospę, ale szczepionkę na meningo mam w lodówce, więc jeszcze pomyślę, co pierwsze :tak:

Dziewczyny, trochę mnie przestraszyłyście tymi wysypkami i objawami poszczepiennymi... A jak to jest z kontaktowaniem się dziecka zaszczepionego z maluchami jeszcze nie szczepionymi? W tym okresie tydz-dwa po szczepieniu? Słyszałyście o jakichś ograniczeniach?
Mamy imieniny 6-cio miesięcznej bratanicy i wolałabym im nic nie zawieźć... :dry:

Esia, ja nic nie słyszałam, nasza pediatra też nam nic takiego nie mówiła.
Staś dwa dni po szczepionce miał swoją imprezę urodzinową, gdzie były też młodsze, nieszczepione maluchy. Zadne skargi do mnie nie dotarły :cool2:

Staś nie miał żadnych objawów po szczepionce :-) (zresztą po porzednich też nic się nie działo)

My też szczepimy dodatkowo na meningo i żółtaczkę. Nad ospą się zastanawiam.

reklama
Moja lekarka mówi że możliwość zarażania jest znikoma. W ulotce pisze że zarażenie świnką lub odrą nigdy nie zostało udowodnione. Natomiast różyczka kropelkuje w okresie między drugim a czwartym tygodniem od podania, jednak w 11 dniu najsilniej. Ale też nie ma dowodów żeby ktoś się w ten sposób zaraził.
Myślę że nie ma siły żebyś coś zawiozła. Jakby był tam ktoś chory na Aids albo po chemii to bym się pewnie zastanawiała ale tak - to luzik.

Do góry