reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty i Lekarzy, badania, zdjęcia z USG

madziolina_p jak nie czujesz, że to jeszcze czas na zakupki i się boisz to poczekaj :) co masz się stresowac.do kwietnia jest jeszcze trochę czasu.

Dziewczyny od paru dni boli mnie podbrzusze, dzisiaj to już pół dnia leże jak nie więcej, no spy nie mogę brac bo bardzo źle reaguje więc pije miętową herbatę bo niby ma działanie rozkurczające ale coś nie pomaga, któraś brała coś poza no spą?

Mi na bóle pomaga tylko lezenie. Ale to i tak nie znikają do konca. lekarz powiedzial ze taki juz urok ciąży. To moja pierwsza ciąża i rozciąganie mogę odczuwać jako ból. Mam nadzieje ze to jednak szybko minie :) I tobie tez tego zycze

Dagmar a ja mysle ze oni wolą powiedzieć wszystko co najgorsze bo zawsze moze juz byc tylko lepiej i czują sie rozgrzeszeniw razie gdyby to najgorsze mialo miejsce. Ja jak plamiłam to pierowsze co usłyszała to poronienie - okazało sie ze dokladnie tego dnia zaczelo bic serduszko Teraz jak mialam silne bóle brzucha to to samo - diagnoza to poronienie i co - mały rośnie, fika i ma sie dobrze. Także ja teraz diagnoze lekarzy traktuje troszke jak sugestie :) Tez wez to z przymrużeniem oka. Oni nie wiedzą jaka Ty silna babka jeste i jaka Mala jest dzielna.

reklama
Dagmar a te doktory to się znają jak kura na pieprzu:)) Ale rozumiem wkurzenie bo takie gadanie trzy po trzy i straszenie to sobie mogą zostawić dla siebie:) Ja to na koniec ciąży bym im zaśmiała się w twarz i przytoczyła te ich proroctwa od siedmiu boleści:)

Ja dziś powiedziałam to samo, zacznę nazwiska i teksty spisywać a potem pujdę i młoteczkiem w łepki :D
Tego co twierdził, że do 2 tc nie donoszę już powinnam lać :D

madziolina_p jak nie czujesz, że to jeszcze czas na zakupki i się boisz to poczekaj :) co masz się stresowac.do kwietnia jest jeszcze trochę czasu.

Dziewczyny od paru dni boli mnie podbrzusze, dzisiaj to już pół dnia leże jak nie więcej, no spy nie mogę brac bo bardzo źle reaguje więc pije miętową herbatę bo niby ma działanie rozkurczające ale coś nie pomaga, któraś brała coś poza no spą?

Niestety nie a może spytaj gina?

Dagmar My tu wszystkie mamy prawdę swojszą, a lekarze mają g**o prawdę w kwestii Twojej córeczki :D I tak ma być. Mała rośnie i ma się świetnie i tak już zostanie:-D.

Poza tym dołączam do Ciebie z kłuciem brzucha :/ Po poronieniu miałam bardzo podwyższone przeciwciała antykardiolipinowe, więc w tej ciąży do ok 13 tygodnia Clexane stosowałam. Dziś mi gin powiedział, że wracamy do Clexanu i tak będzie już do końca. Chyba taka jest procedura przy tym zespole zakrzepowym? Zdziwiłam się.
Powiedział mi też, że szyjka jest cienka i że mam dużo w pozycji kołyskowej, z nogami do góry polegiwać. Czy ja się mam martwić? :eek:
Na szczęście poza tymi niefajnymi newsami z Młodym wszystko ok.

To się będziemy kłuć 3 :D

Dziewczyny a robicie sobie zastrzyki rano czy wieczorem??

wieczorem, w sumie mnie już mąż kłuje ale dziś go nie ma i muszę zaaaraz :/

Dagmar gratuluje potwierdzenia plci!!!!! No i waga piekna!!! A tak sie balas ze corcia za mala i ze nie rosnie. Sama mialam pod opieka w poradni dziecko ktore urodzilo sie z waga 490g!!!! W 26-27 tc i wyszla z tego praktycznie bez wiekszych powiklan!!! Wiec Twoja cora chociaz wage ma juz ladna. A i nie dopuszczam opcji ze urodzisz za 2-3 czy cztery tygodnie!! Przed Wami jeszcze duuzo czasu!! Do tego czasu corcia urosnie silna i zdrowa a Ty bedziesz sie wszystkim smiala w nos. A dzisiaj w faktach pokazywali to dzieciatko co ktos wrzucal filmik na glownym watku. I mowili ze szansa przezycia dziecka w 23tc wynosi 20%, w 24juz 50%, 25-26 az 80%!!! Ale co tam procenty i statystyki. Wazne ze Twoja dzidzia jest waleczna i wytrwa jeszcze dlugo w Twoim brzuszku. Tylko sie nie stresuj i duzo odpoczywaj.

Właśnie mam taki zamiar ich wręcz wyśmiać :) Nie dam się, za daleko doszłam, żeby się poddać niech się cmokną :p

Ja już po wizycie Kubuś został Kubusiem, waży 400 gram z usg wyszło że ma 20 tygodni i 6 dni wszystkie pomiary prawidłowe i ogólnie jeśli o dzisiejsze badanie chodzi to super jestem zadowolona:-):-):-)!!! Pan doktor bardzo dokładny i cierpliwy bo moje maleństwo zasnęło sobie podczas badania i leżał kręgosłupem wzdłuż mojego i nie bardzo było jak sprawdzić czy jest ok, ale mimo iż było już po 20:00 i byłam ostatnią pacjentką lekarz kazał mi pochodzić po korytarzu i się poruszać żeby go obudzić i potem wróciłam mały się już lepiej ułożył i pokazał że kręgosłup też ma w porządku. Bardzo mi się to spodobało bo nie musiał mi robić po chwili usg znowu... A co najlepsze, zapytałam go czy mały leży już w porządku i czy łożysko mam ok bo byłam niedawno w szpitalu i powiedzieli mi że mam nisko schodzące więc jeszcze raz się położyłam, sprawdził łożysko stwierdził że jest ok, ale powiedział że w czwartki przyjmuje w przychodni i jeśli mi się nudzi to mogę do niego wpaść między 11:00 a 15:00 bez zapisywania się i zrobi mi jeszcze usg dopochwowe:szok::szok::szok::-). No normalnie mnie zadziwił tym bardziej że nie jest moim lekarzem prowadzącym i wcale nie musiał wiedząc, że jest wszystko ok proponować mi jeszcze jednego usg z którego oczywiście skorzystam bo znowu zobaczę synia :-):-):-)!!!! Dodam tylko, że chodzę prywatnie do Medicover i dziś się dowiedziałam że w szpitalu u nich robi się tylko te dwa najważniejsze usg czyli 12-13 tydzień i połówkowe bo tam mają najlepszy i najdokładniejszy sprzęt (więc widział mnie 2 raz w życiu), a resztę to już w przychodni będą mi robić.

Acha i jeszcze na pamiątkę dostałam tzn. kupiłam (90zł) płytkę z nagraniem z momentami 3d więc mamy super pamiątkę :-)!!! Co prawda filmik chciałam później mieć, ale jak się dowiedziałam że to w ramach pakietu ostatnie usg na tym sprzęcie a potem poza kwotą za film będę musiała zapłacić za usg pewnie kilka stówek to wolałam teraz..
Tak więc wizyta bardzo udana tym bardziej, że w czwartek znowu sobie zobaczę malucha:-):-):-).
Jutro mnie jeszcze czeka wizyta u mojej doktor i mam nadzieję, że też będą same dobre wieści co do wyników krwi moczu i ogólnie wszystkiego:-).

magda8805 same dobre wieści, skaczesz ze szczęścia jak widzę ;) gratulacje i witaj Kubusiu! fajny lekarz Ci się trafił i ekstra z tą płytką!! ja teraz dopiero po nowym roku mam się zgłosic do mojego gina to zapytam czy też ma dla mnie taką opcję :p

Ja już po wizycie Kubuś został Kubusiem, waży 400 gram z usg wyszło że ma 20 tygodni i 6 dni wszystkie pomiary prawidłowe i ogólnie jeśli o dzisiejsze badanie chodzi to super jestem zadowolona:-):-):-)!!! Pan doktor bardzo dokładny i cierpliwy bo moje maleństwo zasnęło sobie podczas badania i leżał kręgosłupem wzdłuż mojego i nie bardzo było jak sprawdzić czy jest ok, ale mimo iż było już po 20:00 i byłam ostatnią pacjentką lekarz kazał mi pochodzić po korytarzu i się poruszać żeby go obudzić i potem wróciłam mały się już lepiej ułożył i pokazał że kręgosłup też ma w porządku. Bardzo mi się to spodobało bo nie musiał mi robić po chwili usg znowu... A co najlepsze, zapytałam go czy mały leży już w porządku i czy łożysko mam ok bo byłam niedawno w szpitalu i powiedzieli mi że mam nisko schodzące więc jeszcze raz się położyłam, sprawdził łożysko stwierdził że jest ok, ale powiedział że w czwartki przyjmuje w przychodni i jeśli mi się nudzi to mogę do niego wpaść między 11:00 a 15:00 bez zapisywania się i zrobi mi jeszcze usg dopochwowe:szok::szok::szok::-). No normalnie mnie zadziwił tym bardziej że nie jest moim lekarzem prowadzącym i wcale nie musiał wiedząc, że jest wszystko ok proponować mi jeszcze jednego usg z którego oczywiście skorzystam bo znowu zobaczę synia :-):-):-)!!!! Dodam tylko, że chodzę prywatnie do Medicover i dziś się dowiedziałam że w szpitalu u nich robi się tylko te dwa najważniejsze usg czyli 12-13 tydzień i połówkowe bo tam mają najlepszy i najdokładniejszy sprzęt (więc widział mnie 2 raz w życiu), a resztę to już w przychodni będą mi robić.

Acha i jeszcze na pamiątkę dostałam tzn. kupiłam (90zł) płytkę z nagraniem z momentami 3d więc mamy super pamiątkę :-)!!! Co prawda filmik chciałam później mieć, ale jak się dowiedziałam że to w ramach pakietu ostatnie usg na tym sprzęcie a potem poza kwotą za film będę musiała zapłacić za usg pewnie kilka stówek to wolałam teraz..
Tak więc wizyta bardzo udana tym bardziej, że w czwartek znowu sobie zobaczę malucha:-):-):-).
Jutro mnie jeszcze czeka wizyta u mojej doktor i mam nadzieję, że też będą same dobre wieści co do wyników krwi moczu i ogólnie wszystkiego:-).

super wieści, aż miło się czyta :)

Magda8805 Ty jeszcze się dokładnie dowiedz na temat tego usg dowcipnego, bo mi ze 2 razy mówili że można je robić do 19 tygodnia, a później może wywołać przedwczesny poród. Popytaj i poczytaj profilaktycznie :-)

Madzia gratuluję Kubusia:)) Mamy już dwoch Kubusiów:)
Bardzo fajnie że wszystko w porządku i że synuś zdrowo rośnie:)

Dagmar, opinie lekarzy mozna w d... wsadzic, my tu wiemy swoje i CI kibicujemy
Magda -- pięknie Ci chłopina rośnie
Nina ja wcinam magnez regularnie i jest ok, lepiej niż nospa, czasami mam nieprzyjemnie napięcie brzucha, ale to po dużym wysiłku jak np noszenie wielkiej miednicy z mokrym praniem lub miski pełnej książek między pietrami - reorganizuję pokoje dziecięce :-D
Jeśli chodzi o usg 3d, to nigdy nie robiłam, mi wystarczy medyczne, a lekarz z dobrej woli przełącza na 3d i strzela pamiątkowa fotkę, mi to wystarczy. Płytę z nagraniem do tej pory u Osóbki Morawskiego miałam w cenie badania - ciekawa jestem jak bedzie teraz :-D

reklama
Do góry