reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty, badania, usg

Co do prenatalnych to ja mialam usg w 12 tyg i nt mi nie mierzył sama nie dopytywałam bo dla mnie to jedynie stres. Prenatalnych tych płatnych tych 3-4D tez robic nie bede bo jesli nawet wada by wyszła to i tak nic mi to nie da a jedynie stresu dołozy. Na normalnym usg lekarz mi zawsze sprawdza te podstawowe rzeczy i to mi wystarczy, sprzet ma dobry wiec ewentualną wade serca etc wykryje. Wada genetyczna to wada na którą i tak wpływu nie mam

Napisane na LG-K420 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Mafu - no niby nie mamy wpływu. Ale wiedząc o niej "łatwiej" jest się przygotować. Mimo wszystko jest to ciężki temat, o którym woli się nie myśleć :-(

Napisane na E5823 w aplikacji Forum BabyBoom

Mi wystarczy teraz kierunek studiów ( ped. specjalna) tyle się teraz o tych wadach oczytam, że już więcej stresów nie chce sobie dokładać :) co ciekawe jest nas trochę na tym kierunku w ciąży i tylko jedna zdecydowała się na te płatne prenatalne. Ja absolutnie nie pisze że to źle je robić, bo wiadomo ze to też wynika z troski o dziecko. Jednak tak jak już pisałam- nic konkretnego te padania mi osobiście nie przyniosą jak jedynie informacje o potencjalnym ryzyku wady genetycznej. Starając się o każde dziecko zawsze wiedziałam że urodzenie zdrowego dziecka to wielkie szczęście, szczególnie teraz gdy tyle tych ciąż trudnych i zagrożonych, ale wiedziałam też ze jeśli dziecko będzie chore to dalej będzie moim dzieckiem i nic już tego nie zmieni. Jestem też świadoma tego, że pewnie gdybym wcześniej urodziła chore dziecko teraz pewnie zrobiłabym dodatkowe badania dla własnego spokoju, bo akurat w tym przypadku niewiedza byłaby bardziej stresująca :)

Hmm ja z kolei widzę spory potencjał w operacjach wielu wad/chorób które można przeprowadzić zaraz po urodzeniu dziecka gdy są one rozpoznane w okresie prenatalnym albo ogólnie w podjęciu leczenia od razu, bez opóźnienia.

no jasne że tak ale wprawne oko ginekologa i dobry sprzęt wypatrzy już takie wady na normalnym usg a nie tylko na tym 3-4D. Przepływy, wadę serca czy też nie właściwą budowę narządu czy brak któregoś, bądź deformację to przecież można na normalnym usg zobaczyć.

Aim tez widzę ten potencjał dlatego nie unikam usg ;)

Często jest kwestia tego że te aparaty z możliwością 3D są ogólnie "wyraźniejsze" od takich bez tej funkcji i po prostu lepiej widać, niekoniecznie robiąc konwersję na trójwymiar.

A co w przypadku, gdy dziecko jest śmiertelnie chore? Wolałabym moc się przygotować lub nie męczyć siebie i jego do końca ciąży.,

Wady letalne to chyba akurat w zwykłym USG też wyjdą, staram się myśleć czy coś tego typu może zostać pominięte łatwo a by wyszło w bardziej dokładnym hmm chyba wyszłoby w zwykłym.

reklama
Do góry