reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wizyty, badania, usg

Co do prenatalnych to ja mialam usg w 12 tyg i nt mi nie mierzył sama nie dopytywałam bo dla mnie to jedynie stres. Prenatalnych tych płatnych tych 3-4D tez robic nie bede bo jesli nawet wada by wyszła to i tak nic mi to nie da a jedynie stresu dołozy. Na normalnym usg lekarz mi zawsze sprawdza te podstawowe rzeczy i to mi wystarczy, sprzet ma dobry wiec ewentualną wade serca etc wykryje. Wada genetyczna to wada na którą i tak wpływu nie mam

Napisane na LG-K420 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Mafu - no niby nie mamy wpływu. Ale wiedząc o niej "łatwiej" jest się przygotować. Mimo wszystko jest to ciężki temat, o którym woli się nie myśleć :-(

Napisane na E5823 w aplikacji Forum BabyBoom

Mi wystarczy teraz kierunek studiów ( ped. specjalna) tyle się teraz o tych wadach oczytam, że już więcej stresów nie chce sobie dokładać :) co ciekawe jest nas trochę na tym kierunku w ciąży i tylko jedna zdecydowała się na te płatne prenatalne. Ja absolutnie nie pisze że to źle je robić, bo wiadomo ze to też wynika z troski o dziecko. Jednak tak jak już pisałam- nic konkretnego te padania mi osobiście nie przyniosą jak jedynie informacje o potencjalnym ryzyku wady genetycznej. Starając się o każde dziecko zawsze wiedziałam że urodzenie zdrowego dziecka to wielkie szczęście, szczególnie teraz gdy tyle tych ciąż trudnych i zagrożonych, ale wiedziałam też ze jeśli dziecko będzie chore to dalej będzie moim dzieckiem i nic już tego nie zmieni. Jestem też świadoma tego, że pewnie gdybym wcześniej urodziła chore dziecko teraz pewnie zrobiłabym dodatkowe badania dla własnego spokoju, bo akurat w tym przypadku niewiedza byłaby bardziej stresująca :)

Hmm ja z kolei widzę spory potencjał w operacjach wielu wad/chorób które można przeprowadzić zaraz po urodzeniu dziecka gdy są one rozpoznane w okresie prenatalnym albo ogólnie w podjęciu leczenia od razu, bez opóźnienia.

no jasne że tak ale wprawne oko ginekologa i dobry sprzęt wypatrzy już takie wady na normalnym usg a nie tylko na tym 3-4D. Przepływy, wadę serca czy też nie właściwą budowę narządu czy brak któregoś, bądź deformację to przecież można na normalnym usg zobaczyć.

Aim tez widzę ten potencjał dlatego nie unikam usg ;)

Często jest kwestia tego że te aparaty z możliwością 3D są ogólnie "wyraźniejsze" od takich bez tej funkcji i po prostu lepiej widać, niekoniecznie robiąc konwersję na trójwymiar.

A co w przypadku, gdy dziecko jest śmiertelnie chore? Wolałabym moc się przygotować lub nie męczyć siebie i jego do końca ciąży.,

Wady letalne to chyba akurat w zwykłym USG też wyjdą, staram się myśleć czy coś tego typu może zostać pominięte łatwo a by wyszło w bardziej dokładnym hmm chyba wyszłoby w zwykłym.

reklama
Do góry