reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty, badania, usg

Możecie mnie zlinczowac ale osobiście uważam, że nawet jak za usg trzebaby było zapłacić to trudno.
Pappe rozumiem, ale usg.. Nie mam kasy na podstawowe badania to nie zachodze w ciążę..
Za Pappe na bank się płaci, chyba że było poronienie lub wiek, wystarczy zaświadczenie.
USG nie zawsze jest płatne, to ponoć wymysły lekarzy. Mam znajome, które wcale płatne nid miały. Sama lata temu też nie placilam.

reklama
Hm....
Może i powiesicie na mnie psy, ale jeżeli chciało się dziecka, to powinno się także robić podstawowe badania. Jak się urodzi to co? Pieluch nie kupię, bo nie mam pieniędzy?

Co do badań prenatalnych, poprzednie ciąże w większości chodziłam na NFZ i za każdym razem lekarz na prenatalnych badał przeziernosc i wszystko sprawdzał od główki po paluszki u nóg. Nie miałam wtedy żadnych wskazań, oczywiście gdybym chciała pappe, to miałam zrobić na swój koszt.
Te 3 usg zalecane są właśnie pod kątem badań w 12, 20 i 30 tygodniu.
Teraz chodzę prywatnie, nie ukrywam, że miesięcznie na wszystko idzie ponad 500 zł. Mimo, że u męża różnie bywa ze zleceniami jakoś dajemy radę. W końcu wiedzieliśmy na co się decydujemy.

hej,
ja miałam skierowanie na prenatalne pierwsze, bo miałam 2 poronienia. teraz postanowiłam u lekarza że nie chce iść do tej samej kliniki tylko do innej to powiedział że to mój wybor bo tam nie robią z NFZ więc nie dostanę skierowania [koszt 280] więc różnie bywa. koleżanka ze szpitala na pierwsze nie dostała skierowania własnie z powodu braku wskazań.

Podobno zalecenie trzech usg podczas ciaży jest optymalne. Wieksz ilość szkodzi bo to uderzenie ultradzwiękami. Tak mi mówilo kilka osób i lekarka w przychodni. Troche też czytalam na ten temat. Opinie są podzielone.

Napisane na LG-P760 w aplikacji Forum BabyBoom
Juz kiedy aim posala.na tem temat z tego co pamietam i zaprzeczyla aby usg bylo szkodliwe ja tez nigdy niespo tkalam.sie z taka opinia a lekarze nfz oszczedzaja na nas jak moga i koty nam wciskaja nie wierz w to.

f2w3rjjgvtrkt7iq.png

Lilith kiedys tych usg nie bylo tak dokladnych w polsce ja w pierwszej ciazy tez podobno mialam usg prenatalne u siebie w przychodni haha ...bylo to ponad 7 l temu gin mowil ze wystarczy i o zadnym specjalnym prenatalnym nic nie wspominal.A i nie jest to wymysl ginow tylko naszego kochanego NFZ ... sprzetu do usg prenatalnych jest bardzo drogi przeciez...dlatego trzeba miec specjalne skierowanie by Ci takie USG panstwo zasponsorowalo..

A co do placenia to niestety ale nie mozna generealizowac zdarzaja sie tez wpadki, cokolwiek...brak funduszy ..jednak 250 zl dla wielu to bardzo duzo, wiele osob tez mysli " kiedys nie bylo wcale usg a dzieci sie rodzily"- nie rozumiem tego ale kazdy robi jak uwaza...

010igov35ye70zfx.png

Maziajka, oni wtedy badali przeziernosc nawet o tym nie mówiąc ;-)
Pewnie gdyby było coś nie tak, to by wtedy dopiero powiedzieli i dokładnie, wyglądało to jak normalne usg. Wiem, bo sama w 2009 miałam to badanie

Ewcia dokladnoe ja tez mialam w 2009 nie bylo chyba takiej swiadomosci zreszta bylam wtedy na marcowkach i nie pamietam by ktoras jakies specjalne usg robila juz nie mowiac o plci w 13 tc!! Jest roznica i to duzaaaa po tych 7 latach!

010igov35ye70zfx.png

Po pierwsze to integral nie uciekaj stąd, nikt Cię nie zlinczuje nawet jeśli dziewczyny wyrażają swoje zdanie głośno i odważnie. Myślę, że w Twoim przypadku skumulowały się dwa czynniki czyli lekarz, który nie przedstawił Ci tematu i trochę mała Twoja świadomość. Dlatego zostań na tym forum po to między innymi jest tu tyle osób aby móc porozmawiać o tym co warto. Myślę, że musisz jednak poczytać trochę o potrzebnych badaniach w ciąży żeby nie mieć wyrzutów sumienia, że coś przegapiłaś.
Po drugie domyślam się, że nie wykonałaś tego badania nie dlatego, że aż tak szkoda Ci pieniędzy ale dlatego, że nie wiedziałaś o tym jak jest istotne.

Napisane na SM-A510F w aplikacji Forum BabyBoom

Maziajka, stawiałabym na brak takiej świadomości. Teraz w dobie internetu jesteśmy bardziej świadome.

A tu, żeby nie było badanie prenatalne sprzed 6,5 roku :-)
I sprzęt nie był jakiś super

Załączniki

• IMG_20170202_100531.JPG
    IMG_20170202_100531.JPG
    488,8 KB · Wyświetleń: 69
reklama
No to dyskuska zrobila a moje zdanie jest takie ze stane w obronie Integral to ze zaufala gamoniowi to.nie jej wina, gdyby ktos ja uswiadomil ze 1 prenatalne warto jest zrobic bo ..,itpitd to pewnie by je zrobila. Ja 14 lat temu mialam 2 usg i to tylko dlatego ze lezalam w spzitalu na podtrzymaniu tak nie mialabym go w ogole i nikt Nt mi nie sprawdzal i w ogole.o tym nie mowil. W 2 ciazy niby dwa lata temu a pojecia jako takiego o Nt nie mialam.owszem.badanie zrobilam ale bardziej noeswiadoma co ono ma przynisc bo jakos specjalnoe nie czytalam w necie i jakos lajtowo podchodzilam do ciazy i wszystkiego. Teraz 3 ciaza i zastanawiam.sie nad sensem.robienia polowkowego skoro do tej pory nic nie bylo to czemu mialoby sie stac cos teraz wiem ze to moze glupie myslenie ale tak wlasnie mam. Takzze Integral nie martw sie jak juz nie zrobilas pierwszego prenatalnego do 13 tyg.za ktore musialabys zaplacic tak.jak.tlumaczyla to maziajka to spoko i tak juz po ptakach. Ale lekarza zmien znajdz fajnego ma nfz albo chociaz idz ze 2 razy prywatnie zeby zobaczyl dzidzie na usg. I nie daj sie zwariowac kiedys nie bylo tych wszystkich badan i sie zylo teraz sa a i tak czasem historia pokazuje ze nic po nich...takze spokojnie

f2w3rjjgvtrkt7iq.png

Do góry