reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty, badania, usg

O matko i pewnie masz racje. Ja już nie wiem co mam z tym zrobic. Co do ginekologa to jak nic poszukam innego. Pewnie myślicie że straszna ze mnie sknera że nie poszłam na to badanie. . .

Napisane na LG-P760 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Nie denerwuj się, nic to teraz nie da. Masz niezbyt mądrego lekarza. Właśnie w okolicy 13 tygodnia powinnaś mieć zrobione to pierwsze prenatalne usg. Teraz w okolicy 20 tygodnia powinnaś mieć usg połówkowe. Postaraj się znaleźć innego lekarza, który Ci je wykona bo ten dotychczasowy według mnie nie jest godny zaufania.

Napisane na SM-A510F w aplikacji Forum BabyBoom

Ooooo to zrobie napewno!!! Tylko troche opadłam z sił. Zastanawiam sie czy nie zaszkodiłam dzidziusiowi. I co bedzie jak serjo jest coś nie tak. . .
Myśle ze nawet gdyby coś sie stało maleństwu to bym się go nigdy nie wyrzekła.

Eeeee. Nie mam pojęcia. To nie jet obowiązkowe i nie refundowane a ja nie miałam na to kasy. Akurat zostałam bez pracy. Nie mam jakiejś tragicznej sytuacji materjalnej ale 250 zl to sporo jak na moja kieszeń.

USG prenatalne oczywiście że jest obowiązkowe i oczywiście że jest refundowane. Te czynniki wiek, wywiad grają rolę przy podstawie do skierowania na bezpłatne badania szersze prenatalne typu pappa właśnie.

Dziewczyny nie jest obowiazkowe prenatalne ja za nie tez placilam 200zl za samo USG( gdybym chciala zrobic badania.z krwi to dodatkowo 300zl) w 12 tc chodze na nfz i lekarka nie miala podstaw do wypisania mi skierowania na nie. Oczywiscie kazala mi zrobic ale jesli ktos nie ma pieniedzy to co ma.zrobic??
Dla mnie bylo logiczne ze ide ale zdaje sobie sprawe ze dla niektorych ta cena jest zaporowa.
Teraz tez ide na polowkowe i za USG polowkowe place 220.

W gabinecie.mojej gin na nfz nie ma takiego sprzetu do wykonywania usg prenatalnych.
010igov35ye70zfx.png

Poczekajcie poczekajcie...

Integral - a przeziernosc karkowa miałaś badana? Ja 8 lat temu badanie prenatalne miałam nazwane jako ocena przeziernosci karkowej, a to to samo + z racji ryzyka obecnie miałam wykonany test papp-a.
Obie ciąże prowadzę prywatnie, i przy poprzednim wykonaniu oceny przeziernosci karkowej pytalismy o jeszcze jakieś dodatkowe badania, to gin powiedziała nam, że oczywiście można sobie zrobić (nawet i amnio) tylko po co szastac kasą, skoro ona ryzyka nie widzi, a gdyby takowe było od razu by nas kierowała dalej.

Napisane na E5823 w aplikacji Forum BabyBoom

No to nie wiem, mi się wydawało że te 3 USG są refundowane, szukać nie będę tego bo to aż takie szybkie nie jest jednak wydaje mi się że da się jakoś to ogarnąć bez wskazań też za free.

Aim nie da sie bo trzeba miec skierowanie od gin np.jezeli wczesniej sie poronilo to jest podstawa ale wiem i nawet ktoras dziewczyna tu pisala ze sprawdzali jej wypis ze szpitala czy faktycznie poronila...
Moze gdyby gina poprosic..ale wtedy cos musi sklamac w tym skierowaniu.Na pewno powyzej 35 r.z sie ma no i gdy jest obciazony wywiad...jesli nie to mozna zrobic ale jest to ekstra platne.

010igov35ye70zfx.png

reklama
Do góry