reklama
Alex_WA
Fanka BB :)
czy ktoras z was moze wczesniej uslyszala bicie?
Ja słyszałam i widziałam serduszko w 9t1d (wg usg wiek dziecka to było wtedy 6t1d i tego się trzymam, bo na pewno owulke miałam późno).
Super macie te foteczki, zwłaszcza 3 d Ja mam wizytę teraz w sobotę, natomiast USG do testu PAPP-a będę robić za 2 tygodnie, w 12t1d - dokładnie 30.11. Samo USG gen. u mnie w Babka Medica kosztuje 200 zł, gdybym chciała wykonać test z krwi, otrzymać opis, konsultację, jest to koszt 650 zł bodajże. Ja wykonuję sam test usg, bo lekarz zasugerował, że jeśli wystąpią jakieś nieprawidłowości z przeziernością itp, to wtedy będziemy działać dalej - nie ma sensu kupować kredensu
Co do kosztów... badania laboratoryjne mam za darmo, ponieważ posiadam abonament medyczny w Lux Med. Wystarczyło założyć kartę ciąży (przez to mam dwie - właściwą w Babce i tę do badań, w Lux Med). Płacę tylko za wizyty w Babka Medica, ponieważ w Warszawie żaden lekarz z Lux Med nie jest w stanie pozyskać mojego zaufania, żaden ginekolog... z różnych powodów, a nawet choćby dlatego, że lekarze odmawiają wypisywania skierowań na badania.
Z labo to wykonano mi w zasadzie wszystko, włącznie z HIV, kiłą, rzerzączką...
A co do grupy krwi mojej i konkubenta - też kazano mi powtórzyć, ale ja poprosiłam tylko o wydanie dokumentów z archiwum, żeby mieć na papierze, bo przecież to się nie zmienia.
A nie wiecie czasem czy na USG genetycznym lekarz może zobaczyć już płeć? Mojej znajomej wyjrzał synka w 12 tc, ale ponoć to przypadek...
weronikabp
Alex musimy chyba pogadać, ja tez jest jestem w babka medica a abonament w enelmedzie. ;-) pewnie mamy duzo wspólnych tematów.
emotion_sickness
mama szkrabusia =)
mi lekarka powtarzala [nie jedna bo w 1 ciazy bylam u 3 w sumie] ze robi sie 'usg genetyczne' a dopiero jak tam wyjda nieprawidlowosci to 'dziala sie dalej'Mój test pappa będzie - 03.12 , w 12 tyg , myślę, że warto zrobić testy pappa.
[chyba ze w rodzinie sa jakies przypadki uposledzen/niedorozwojow to wtedy badania sa bardziej dokladne]
USG genetyczne wykonuje sie miedzy 11 a 14 tyg ciazy,A nie wiecie czasem czy na USG genetycznym lekarz może zobaczyć już płeć? Mojej znajomej wyjrzał synka w 12 tc, ale ponoć to przypadek...
ja mialam w 11, ale lekarka nie byla w stanie nic zbadac i jechalam drugi raz w13 tyg - i okreslila mi plec. Ale zaznaczyla ze to tak 'bardzo wstepnie' i moze sie jeszcze zmienic. W 17 tyg potwierdzila juz na 99 % [nigdy nie ma 100%]
Siostra np. dowiedziala sie dopiero w 22? 23? tyg - bo dzidzia sie chowala.
[Ja jak bylam u polskiego gina w polsce to mi w 20/22 tyg tez nie chcial powiedziec bo powiedzieli ze za wczesnie - bylam u dwoch]
weronikabp
Alex no koniecznie sluchaj jak to rozwiązujesz praktycznie? ze badania robisz w luxmedzie, tzn że chodzisz tam do ginekologa i prowadzisz równiez tam ciąże, tak? ja byłam na początku u dwóch lekarek w enel medzie i była masakra, tak trafiłam do Babka Medica do dr Z. w zasadzie byłam dopiero raz u Niego, dał mi skierowania na kolejne badania, choć większość juz zrobiłam wczesniej w enelmedzie, więc idę w sobotę do gina w enelmedzie zeby mi przepisał te badania ze skierowania z babka medica, żeby za nie nie płacić dodatkowo. To chyba jedyne rozwiązanie? CO do PAPPA do dr Z zgodził się ze mną, że bardzo dobrze robią w multimedzie, tam są najlepsi specjaliści od PAPPA i tam się robi na kasę chorych Chyba mu było trochę głupio bo u Nich też się robi test pappa i się płaci, ale nie mógł zaprzeczyć że multimed jest super do testu pappa i jeszcze polecił mi tam swojego kolegę, mam test 03.12
Niby można zobaczyć na dobrym sprzęcie płeć w 12 tc, ale często można się pomylić bo narządy wyglądają w tym tc prawie identycznie Na badaniu USG w 12tc lekarz sugeruje się cechą, która na tym etapie różnicuje chłopca od dziewczynki którą jest inny kierunek układania się narządów płciowych. U chłopców są one skierowane w górę pod kontem 30st, a u dziewczynki położone wzdłuż kręgosłupa .
Poniżej zdjęcie z googla (12tc) :
Jak widać różnica jest minimalna i bardzo łatwo o pomyłkę na tym etapie
Poniżej zdjęcie z googla (12tc) :
Jak widać różnica jest minimalna i bardzo łatwo o pomyłkę na tym etapie
Załączniki
Alex_WA
O, dzięki Tekla
Weronikabp - jeśli posiadacie abonament medyczny prywatny, a chodzicie do lekarza gdzie indziej (ja ja - abo w Lux Med, a konsultacje prywatnie w Babka Medica) warto sprawdzić, czy przewiduje to ubezpieczenie (abonament, pakiet) prowadzenie ciąży oraz czy są w nim honorowane skierowania na badania od lekarzy spoza danej grupy, która prowadzi Wasze abonamenty.
Jeśli są honorowane, to prawdopodobnie wystarczy założyć kartę ciąży w tej prywatnej grupie (w moim wypadku Lux Med) i recepcja już pokieruje na badania odpowiednio do skierowania od lekarza z zewnątrz. Nie wiem jak jest z ubezpieczeniami zdrowotnymi Aviva, PZU czy Enel Med albo Medicover, ale Lux Med tak ma na 100 %.
Abonament roczny z prowadzeniem ciąży w Lux Medzie to koszt ok. 2900 zł / rok albo ubezpieczenie medyczne to 250 zł /. miesiąc. Jakbyście chciały się dowiedzieć czegoś więcej to szukajcie na Grupa LUX MED - prywatna opieka medyczna albo można napisać maila z zapytaniem na sprzedaz@luxmed.pl - znam ludzi, ktorzy sie tym zajmują, są w porządku, info jest rzetelne, odpisują na każdego maila (sama to robiłam...).
Lekarzy w Luxie niestety nie polecam... bo sama nie trafiłam na nikogo, kto by się mną dobrze zaopiekował.
Wiem też, że w Babka Medica są pakiety prowadzenia ciąży - z badaniami, warto sprawdzić, czy nie wychodzi to taniej, jeśli nie ma możliwości zrobienia tych badań gdzie indziej.
Weronikabp - jeśli posiadacie abonament medyczny prywatny, a chodzicie do lekarza gdzie indziej (ja ja - abo w Lux Med, a konsultacje prywatnie w Babka Medica) warto sprawdzić, czy przewiduje to ubezpieczenie (abonament, pakiet) prowadzenie ciąży oraz czy są w nim honorowane skierowania na badania od lekarzy spoza danej grupy, która prowadzi Wasze abonamenty.
Jeśli są honorowane, to prawdopodobnie wystarczy założyć kartę ciąży w tej prywatnej grupie (w moim wypadku Lux Med) i recepcja już pokieruje na badania odpowiednio do skierowania od lekarza z zewnątrz. Nie wiem jak jest z ubezpieczeniami zdrowotnymi Aviva, PZU czy Enel Med albo Medicover, ale Lux Med tak ma na 100 %.
Abonament roczny z prowadzeniem ciąży w Lux Medzie to koszt ok. 2900 zł / rok albo ubezpieczenie medyczne to 250 zł /. miesiąc. Jakbyście chciały się dowiedzieć czegoś więcej to szukajcie na Grupa LUX MED - prywatna opieka medyczna albo można napisać maila z zapytaniem na sprzedaz@luxmed.pl - znam ludzi, ktorzy sie tym zajmują, są w porządku, info jest rzetelne, odpisują na każdego maila (sama to robiłam...).
Lekarzy w Luxie niestety nie polecam... bo sama nie trafiłam na nikogo, kto by się mną dobrze zaopiekował.
Wiem też, że w Babka Medica są pakiety prowadzenia ciąży - z badaniami, warto sprawdzić, czy nie wychodzi to taniej, jeśli nie ma możliwości zrobienia tych badań gdzie indziej.
weronikabp
alex juz odpisałam na privie ja w enelmedzie tez mam full pakiet ale niestety lekarze ginekolodzy kiepscy, także będę chodzić do Babka a badania w enel i już.
reklama