reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wizyty, badania USG, wyniki badan

reklama
czy ktoras z was moze wczesniej uslyszala bicie?

Ja słyszałam i widziałam serduszko w 9t1d (wg usg wiek dziecka to było wtedy 6t1d i tego się trzymam, bo na pewno owulke miałam późno).

Super macie te foteczki, zwłaszcza 3 d :) Ja mam wizytę teraz w sobotę, natomiast USG do testu PAPP-a będę robić za 2 tygodnie, w 12t1d - dokładnie 30.11. Samo USG gen. u mnie w Babka Medica kosztuje 200 zł, gdybym chciała wykonać test z krwi, otrzymać opis, konsultację, jest to koszt 650 zł bodajże. Ja wykonuję sam test usg, bo lekarz zasugerował, że jeśli wystąpią jakieś nieprawidłowości z przeziernością itp, to wtedy będziemy działać dalej - nie ma sensu kupować kredensu ;)

Co do kosztów... badania laboratoryjne mam za darmo, ponieważ posiadam abonament medyczny w Lux Med. Wystarczyło założyć kartę ciąży (przez to mam dwie - właściwą w Babce i tę do badań, w Lux Med). Płacę tylko za wizyty w Babka Medica, ponieważ w Warszawie żaden lekarz z Lux Med nie jest w stanie pozyskać mojego zaufania, żaden ginekolog... z różnych powodów, a nawet choćby dlatego, że lekarze odmawiają wypisywania skierowań na badania.

Z labo to wykonano mi w zasadzie wszystko, włącznie z HIV, kiłą, rzerzączką...
A co do grupy krwi mojej i konkubenta - też kazano mi powtórzyć, ale ja poprosiłam tylko o wydanie dokumentów z archiwum, żeby mieć na papierze, bo przecież to się nie zmienia.

A nie wiecie czasem czy na USG genetycznym lekarz może zobaczyć już płeć? Mojej znajomej wyjrzał synka w 12 tc, ale ponoć to przypadek...

Alex musimy chyba pogadać, ja tez jest jestem w babka medica a abonament w enelmedzie. ;-) pewnie mamy duzo wspólnych tematów.

Mój test pappa będzie - 03.12 , w 12 tyg , myślę, że warto zrobić testy pappa.
mi lekarka powtarzala [nie jedna bo w 1 ciazy bylam u 3 w sumie] ze robi sie 'usg genetyczne' a dopiero jak tam wyjda nieprawidlowosci to 'dziala sie dalej'
[chyba ze w rodzinie sa jakies przypadki uposledzen/niedorozwojow to wtedy badania sa bardziej dokladne]

A nie wiecie czasem czy na USG genetycznym lekarz może zobaczyć już płeć? Mojej znajomej wyjrzał synka w 12 tc, ale ponoć to przypadek...
USG genetyczne wykonuje sie miedzy 11 a 14 tyg ciazy,
ja mialam w 11, ale lekarka nie byla w stanie nic zbadac i jechalam drugi raz w13 tyg - i okreslila mi plec. Ale zaznaczyla ze to tak 'bardzo wstepnie' i moze sie jeszcze zmienic. W 17 tyg potwierdzila juz na 99 % [nigdy nie ma 100%]
Siostra np. dowiedziala sie dopiero w 22? 23? tyg - bo dzidzia sie chowala.
[Ja jak bylam u polskiego gina w polsce to mi w 20/22 tyg tez nie chcial powiedziec bo powiedzieli ze za wczesnie - bylam u dwoch]

Alex no koniecznie :) sluchaj jak to rozwiązujesz praktycznie? ze badania robisz w luxmedzie, tzn że chodzisz tam do ginekologa i prowadzisz równiez tam ciąże, tak? ja byłam na początku u dwóch lekarek w enel medzie i była masakra, tak trafiłam do Babka Medica do dr Z. :) w zasadzie byłam dopiero raz u Niego, dał mi skierowania na kolejne badania, choć większość juz zrobiłam wczesniej w enelmedzie, więc idę w sobotę do gina w enelmedzie zeby mi przepisał te badania ze skierowania z babka medica, żeby za nie nie płacić dodatkowo. To chyba jedyne rozwiązanie? CO do PAPPA do dr Z zgodził się ze mną, że bardzo dobrze robią w multimedzie, tam są najlepsi specjaliści od PAPPA i tam się robi na kasę chorych :) Chyba mu było trochę głupio bo u Nich też się robi test pappa i się płaci, ale nie mógł zaprzeczyć że multimed jest super do testu pappa i jeszcze polecił mi tam swojego kolegę, mam test 03.12

Niby można zobaczyć na dobrym sprzęcie płeć w 12 tc, ale często można się pomylić bo narządy wyglądają w tym tc prawie identycznie :D Na badaniu USG w 12tc lekarz sugeruje się cechą, która na tym etapie różnicuje chłopca od dziewczynki którą jest inny kierunek układania się narządów płciowych. U chłopców są one skierowane w górę pod kontem 30st, a u dziewczynki położone wzdłuż kręgosłupa . :-D

Poniżej zdjęcie z googla (12tc) :

bez tytułu.JPG

Jak widać różnica jest minimalna i bardzo łatwo o pomyłkę na tym etapie :-D

Załączniki

• bez tytułu.JPG
    bez tytułu.JPG
    24 KB · Wyświetleń: 432
O, dzięki Tekla :)

Weronikabp - jeśli posiadacie abonament medyczny prywatny, a chodzicie do lekarza gdzie indziej (ja ja - abo w Lux Med, a konsultacje prywatnie w Babka Medica) warto sprawdzić, czy przewiduje to ubezpieczenie (abonament, pakiet) prowadzenie ciąży oraz czy są w nim honorowane skierowania na badania od lekarzy spoza danej grupy, która prowadzi Wasze abonamenty.

Jeśli są honorowane, to prawdopodobnie wystarczy założyć kartę ciąży w tej prywatnej grupie (w moim wypadku Lux Med) i recepcja już pokieruje na badania odpowiednio do skierowania od lekarza z zewnątrz. Nie wiem jak jest z ubezpieczeniami zdrowotnymi Aviva, PZU czy Enel Med albo Medicover, ale Lux Med tak ma na 100 %.

Abonament roczny z prowadzeniem ciąży w Lux Medzie to koszt ok. 2900 zł / rok albo ubezpieczenie medyczne to 250 zł /. miesiąc. Jakbyście chciały się dowiedzieć czegoś więcej to szukajcie na Grupa LUX MED - prywatna opieka medyczna albo można napisać maila z zapytaniem na sprzedaz@luxmed.pl - znam ludzi, ktorzy sie tym zajmują, są w porządku, info jest rzetelne, odpisują na każdego maila (sama to robiłam...).

Lekarzy w Luxie niestety nie polecam... bo sama nie trafiłam na nikogo, kto by się mną dobrze zaopiekował.

Wiem też, że w Babka Medica są pakiety prowadzenia ciąży - z badaniami, warto sprawdzić, czy nie wychodzi to taniej, jeśli nie ma możliwości zrobienia tych badań gdzie indziej.

alex juz odpisałam na privie :) ja w enelmedzie tez mam full pakiet ale niestety lekarze ginekolodzy kiepscy, także będę chodzić do Babka a badania w enel i już.

reklama
Witajcie kochane!
Chciałam Wam tylko dać znać, ze byłam dzisiaj na wizycie i jest z nami wszystko w porządku. Babelek ma 4 cm :-) serduszko bije wiec jest cudownie:-)

Do góry