reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wizyty, badania USG, wyniki badan

sarenka gin mi powiedział, że teraz weszło takie prawo, że jak kobieta raz miała cc to druga jest na tzw "życzenie" i jest zalecana. Jeśli bym wolała sn to muszę podpisać swoją zgodę na niego ponieważ istnieje ryzyko pęknięcia blizn na macicy. A bliznowiec mam dosyć spory po pierwszej cc więc lekarz powiedział, że przy nastepnej mi go wytną. Co do dyskomfortu to mija 2 lata od cc a ja dalej nie mam czucia w okolicach 1/2 blizny.

nie tyle na zyczenie co jest zalecenie ze jesli odleglosc pomiedzy ciazami jest mniejsza niz 4 lata to nie mozna rodzic naturalnie bo zrost macicy moze okazac sie za slaby - stad pewnik co do cesarki !!

A to MCV w morfologii to chyba.monocyty - podwyzszone swiadcza o niedawno.przebytej.infekcji.

Jesli to CMV to cytomegalovirus.

ja mam obnizone MCV

reklama
Rodzic naturalnie mozna- moja kolezanka rodzila naturalnie 1,5 roku po cesarce. Ale oczywiscie ryzyko jest duze. Ja mialam cc w czerwcu 2012 i teraz mi tez powiedziala ze raczej cc. Ale dopoki nie zobacze na papierze to bede sie bala ze jakis lekarz sie uprze i kaze mi rodzic naturalnie. Choc to co piszecie jest bardzo pocieszajace :)

Ten cukier po obciazeniu... Niestety.nie wolno go.niczym przepijac ani.przejadac

Nie chidzi o krzywa cukrzycowo (bo ja mialam robiona i znam zasady)
Tylko o zwykle codzienne sprawdzanie cukru - pytam dla pewnosci.

Kily hivy i wszystkie badania zaleza od lekarza, kazd lekaz przepisuje inne - czym sie kieruja, niewiadomo

Ja jestem po dwóch cesarkach choć za każdym razem bardzo chciałam rodzić naturalnie stąd bardzo dużo się interesowałam. Znam kilka osób, które rodziły sn do dwóch lat po cc i dały radę. Większość lekarzy jednak boi się podjąć ryzyka porodu naturalnego po cc i tylko kiedy nie mają wątpliwości co do postępu porodu lub matka się uprze dają rodzić sn. Istotne jest też, że nie można właściwie podać żadnych wspomagaczy typu oksytocyna ponieważ macica musi się kurczyć w naturalnym tempie i nie można podawać środków znieczulających żeby kobieta nie przegapiła bólu związanego z pękaniem szwów na macicy. Jednym słowem poród naturalny po cc musi być 100 procent naturalny przez to zdecydowanie trudniejszy niż zwykle. Przy pierwszym dziecku nie było szans na sn przy drugim były spore ale nie dało rady no i teraz już na 100% cesarka, chyba żeby stał się cud i poród poszedł gładko tak że urodzę w drodze do szpitala;-):rofl2::rofl2::rofl2::rofl2::rofl2::rofl2:, bo jak dojadę to na bank mnie pokroją, zresztą prawdopodobnie z tego co mi kiedyś mówiła moja lekarka to 3 cesarkę robi się na zimno mniej więcej 2 tygodnie przed terminem, żeby nie dopuścić do skurczów. U mnie to będzie 4 zabieg w jamie brzusznej bo w 2007 roku miałam usunięty 10 cm guz razem z jajnikiem.

A więc u nas 6 tyg 2 dni. Serce jak dzwon, ślicznie biło. TP na 20.06 jednak będzie to cc co mam już zapisane w karcie. Dobrze przynajmniej wiem co mnie czeka. Obiecał też że wytnie mi bliznowca który został po ostatniej cc, więc też jakis plus. Ogólnie jestem miło zadowolona i szczuplejsza o 150 zł no ale niestety jak mus to mus. Dostałam skierowania na badania i nast wizyta 29.11

Ewika a usg miałaś dopochwowe czy przez powłoki brzuszne bo ja w sumie chcę iśc na usg w poniedziałek a to będzie dokładnie 6t2d ale moja lekarka ma tylko zwykłe usg, we wcześniejszych ciążach byłam dopiero w 8 tyg. ale teraz już nie mogę się doczekać. No i jestem ciekawa czy da się coś zobaczyć na zwykłym usg?

reklama
jopal ja mialam usg w zeszlym tyg (9 tydzien) i mi juz robila przez brzuch. ale musiala mi bardzo ta glowice w brzuch wciskac i mnie to troche zestresowalo:dry:

Do góry