reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wizyta u lekarza

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Zgadzam sie z Toba Zuczku co do wynikow badan na takie nieuleczalne wady - zwlaszcza negatywnych. Chociaz badania sprawdzajace np serduszko itp bym wykonala, bo niektore wady mozna jeszcze w brzuchu mamy leczyc i operowac.
Jestem juz po wizycie i niestety musze lezec, dostalam zwolnienie i musze sie przeprosic z Duphastonem (do 20 tyg). Ciekawe co ja nede robic w domu, zwlaszcza ze raczej na razie nie moge sie ruszac z luzka? jak do tej pory normalnie pracowalam.
Pewnie bede wiecej na necie siedziec ;)

reklama
ŻuczeK pisze:
Zadałyście sobie pytanie co byście zrobiły, gdyby badanie wykazało 50% prawdopodobieństwo wystąpienia Downa? Usunąć? Jak dla mnie wykluczone. Poza tym może się zmienić i dzidzia urodzi się zdrowa...
Poza tym badania PAPPA i inne są wskazana dla kobiet powyżej 35 roku życia (tak mówią mądre publikacje).

ja takiem pytanie zadalam juz kilka razy nawet na forum :) i dlatego ze znam swoja odpowiedz to po co mi te badania skoro nic nie zmienia ? a poza tym masz racje to badania dla kobiet powyzej 35 roku zycia (mi juz niewiele brakuje :) ale to nieistotne)

Rzeczywiście te wszystkie padania sa bardzo kosztowne.
A czy cokolwiek zmieniają.... myślę, ze tylk otyle że jesteśmy inaczej przygotowane do przyjścia naszych dzieci na świat. Na pewno warto robić niektore z nich, aby zacząc już leczenie maleństwa.

Ja tak już pisałam wyżej idę jutro do lekarza, niestety mam nikorzystną grupę krwi dla mojego dziecka 0Rh-, bede musia chyba brac jakies przeciwciała, sama nie weim co mi jutro powie Pani doktór.

Hej!

Na pewno ważnym badaniem prenatalnym jest to wykonywane w 22 tygodniu. Podobno można wykryć wszelkie nieprawidłowości związane z rozwojem dzidziusia, np. że coś z nerkami jest nie tak czy innym narządem. Takie rzeczy można od razu leczyć, jeszcze jak dzidzia jest w brzuszku. I na takie badanie warto pójść. Zachęcam do tego wszystkie Mamuśki! :)

Serdecznie pozdrawiam

Wydaje mi się, że Zuczkowi chodzi o USG wykonywane w 20-22 tygodniu.
Pozdrowionka dla Mamuś, Maleństw (tych po jednej i drugiej stronie brzuszka) i Tatusiów

Wypytam moją koleżankę to wszystko Wam napiszę. Ona w 22 tygodniu była na USG 3D i podobno lekarz dość długo i szczegółowo oglądał i mierzył ich bobaska. Na koniec powiedział, że chłopak jest zdrowy jak ryba. Ale jeśli chodzi o szczegóły medyczne to w tej chwili jeszcze nic nie wiem.

Już mówię co i jak z tym badaniem :) Jak wspomniala Magdalena25 rzeczywiście chodzi o badanie usg. Służy on do diagnozowania przede wszystkim: budowy anatomicznej płodu, w tym mózgu, czaszki, serca, płuc, przepony, żołądka, jamy brzusznej i powłok brzucha, twarzy, nerek i pęcherza moczowego, rąk i nóg oraz kręgosłupa. Również pozwala określić fazę rozwoju płodowsego, tempo rozwoju płodu, częstość bicia serca płodu, objętość płynu owodniowego, umiejscowinenie łożyska.
Różne publikacje różnie wskazują termin tych badań. Mój ginekolog powiedział, że zrobimy to badanie w 22 tygodniu ciąży.
Mam nadzieję, że trochę udało mi się wyjaśnić o jakie badanie chodzi :)

Pozdrawiam

reklama
Tak Życzku już jest jaśniej napisane i wytłumaczone DZIEKI :)

Ja idę dzisiaj do lekarza i zaczynam się trochę denerwować.... ta moja grupa krwi mnie troche przeraża.... Trzymajcie kciuki Dziewczyny aby wszystko było dobrze....

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry