reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wiwat maj! Staraczki majowe 2013

Gratuluję tym, co się udało :) I trzymam kciuki za testujące :) I za starające się oczywiście także :)

Ja od dwóch dni "bawię się" z testami owulacyjnymi. Nie prowadzę niestety wykresów, nie mierzę temperatury, więc poruszam się bardzo po omacku. W związku z tym, że oficjalnie starania od sierpnia/września, to nie ma żadnego ciśnienia. W tym cyklu, dokładnie w 10 dc zaszalaliśmy, zakładając, że dzień jak najbardziej bezpieczny (po odstawieniu plastrów okres miałam 28,29,29,35). W 11 dc zaczęły mnie kłuć jajniki, bolał mnie krzyż. Sytuacja na tyle zaczęła mnie interesować, że sięgnęłam po testy owu. Dzisiaj mam 16 dc... W 15 dc robiłam test owulacyjny (mój genialny kalkulatorek, o którym była mowa wcześniej wywróżył z fusów, że owu powinna być w 17 dc) i wyszła kreska testowa, ale sporo mniej intensywna od kontrolnej.
Dzisiaj jeszcze mniej intensywna, ale wciąż widoczna gołym okiem. Skoro natężenie barwy jest mniejsze, to oznacza, że owu była? Czy to kolejne wróżenie z fusów? Zaczęłam baczniej przyglądać się swojemu cyklowi i póki co, jedyne co mogę stwierdzić, to kłucia jajnika od 11 dc do teraz...
Dzisiejszy: 2013-06-09 16.43.48.jpg Bazując na ulotce, powinnam go oznaczyć, jako negatywny...
(Aczkolwiek w rzeczywistości kreska testowa jest bardziej widoczna).

I drugie pytanie... Kupiłam Castagnus - w gruncie rzeczy, by wyregulował cykl. Jak już pisałam, jestem w jego połowie. Brać już teraz? W sumie dwa dni wzięłam i się zastanawiam, czy nie powinnam zacząć od nowego cyklu.

Załączniki

• 2013-06-09 16.43.48.jpg
    2013-06-09 16.43.48.jpg
    20,6 KB · Wyświetleń: 33
Ostatnia edycja:
reklama
Babygg, intensywnosc kreski testowej zalezy od wielu czynnikow. To, ze od wczoraj by sciemniala nie znaczy, ze owulacja idzie, tak samo jak to, ze od wczoraj zjasniala nie znaczy, ze juz po owulacji. Absolutnie niczego nie zaobserwujesz teraz, bo za pozno zaczelas z testami najprawdopodobniej. Jakbys miala miec ovu w 17dc to by Ci dzis wyszedl pozytywny test. O tym wyznaczaniu daty ovu z kalendarzyka juz Ci mowilam, co mysle. Szczegolnie nie ma to prawa bytu przy takich cyklach, ktore nie sa idealnie rowne. Niestety.

Na castagnusie sie nie znam, ale na logike wydaje mi sie, ze powinnas brac od 1 dc.

Katherinne, dzięki za odzew. Odnośnie programu - sama napisałam, że wywróżył z fusów, więc nie biorę tego jako wiążącą informację ;-) Po prostu, zapałałam chęcią poznania swojego cyklu, tym bardziej po odstawieniu hormonów. Nie mam czytelnej sytuacji obserwując tylko śluz, bo w trakcie całego cyklu nie zmienia się on znacząco. Zostały mi jeszcze dwa testy, więc sprawdzę jutro i pojutrze - tym samym jeśli owu będzie do 19dc, powinno wychwycić. Temperatury nie mierzę, choć nawet i miałam na to ochotę, ale jedyny sprawny termometr, jaki teraz posiadam jest elektroniczny, na podczerwień. No nic, zobaczymy.... ;-)

babygg Castagnus bierze się od 1 dc.

same testy nic za wiele Ci nie powiedzą, chyba, że będziesz je robić regularnie w nowym cyklu np od 10 dc jeśli nie wiesz kiedy owu ma nastąpić. No i najlepiej wspomóc się jeszcze mierzeniem temperatury i obserwacją śluzu, wtedy wszystko ładnie widać na wykresie :tak:

Verita gratulacje !! :):)
babygg
ja w tym cyklu robiłam codziennie testy owulacyjne od 8dc i do dzisiaj mi nie pokazało wyniku pozytywnego (17dc), tak jak któraś z dziewczyn wspomniała, testy owulacyjne tak naprawdę są o kant du*py, sama się zastanawiam czy w tym cyklu owulacja u mnie nastąpiła czy nie (moje krwawienie ustało) ale ze staranek nie rezygnujemy jeszcze :-) Tak cały czas myśle, że może spróbowałabym mierzyć temperaturę i zaznaczać na wykresie, ale czy ja to będe umiała potem wszystko zinterpretować ??:confused: ...

Verita gratulacje !! :):)
babygg
ja w tym cyklu robiłam codziennie testy owulacyjne od 8dc i do dzisiaj mi nie pokazało wyniku pozytywnego (17dc), tak jak któraś z dziewczyn wspomniała, testy owulacyjne tak naprawdę są o kant du*py, sama się zastanawiam czy w tym cyklu owulacja u mnie nastąpiła czy nie (moje krwawienie ustało) ale ze staranek nie rezygnujemy jeszcze :-) Tak cały czas myśle, że może spróbowałabym mierzyć temperaturę i zaznaczać na wykresie, ale czy ja to będe umiała potem wszystko zinterpretować ??:confused: ...

Witam.
Dośka polecam Ci ovufriend. Ja też zaczęłam w tym miesiącu mierzyć temperaturę i taki programik jest bardzo fajny i pomocny jak dla mnie ponieważ jako początkująca trudno mi zinterpretować wykres. Wpisujesz temperaturę, śluz, położenie szyjki, testy owu itd. Ovufriend na bazie Twoich obserwacji (oraz w porównaniu z innymi podobnymi wykresami do twojego) wyznaczy Ci dni płodne oraz przypuszczalny termin owulacji. Gorąco polecam dla początkujących.

No a ja muszę spaść z listy niestety na 07.07.2013 bo wczoraj wieczorem odwiedziła mnie jednak @...
Ale zacznę działać bardziej świadomie bo widze że to wcale nie musi być tak łatwo jak ja miałam z pierwszym dzieckiem, ot postanowienie-przytulanie-ciążowy brzusio. No ale wtedy byliśmy jednak młodsi o te ponad 4 lata, eh.. Zamówiłam sobie dziś testy ovu bo - chociaż zawsze czuję dzień owulacji a nawet często czuję ból konkretnej strony i wiem który jajnik ma zmianę :) - to jednak zaczynam się od tego cyklu wspomagać wymienionymi przez Was metodami. Tylko coś nie moge zarejestrować się w tym OvuFriend, spróbuję później jeszcze..

Ulika dzięki za troskę :) a więc imprezę jakoś przetrwałam :) w sobote już sie dobrze czułam i tak jest do teraz ;-) za dwa dni sie okaże czy mi sie udało . A Ty jak tam ? robiłaś test ? mam nadzieje że Ci sie udało :-)

reklama
Ulika ojoj .. nie zdąrzyłam przeczytać Twojej wiadomości, a więc masz przed sobą kolejny cykl starań ... ale jak to mówią starania są bardzo fajne :) nie teraz to za miesiąc .. kiedyś sie musi udać :-)

Do góry