reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

witamina D

a ja podawałam wit d3 od 14 dnia zycia bo tak zalecił pediatra
słyszałam różne opinie,że jak na słoncu jest to nie trzeba itp itd
Mały od 14 dnia życia był na bebilonie ale tę wit i tak zalecono mi podawać

reklama
takich smialych tez bym nie wysuwala...no chyba ze masz wyksztalcenie medyczne....i wiesz jakie niemowlaki maja potrzeby i czy faktycznie godzinna dawka wystarczy 2-3 miesiecznemu dziecku jak i 2 latkowi :baffled:
Nie wyksztalcenia medycznego nie mam, natomiast czytalam kiedys, ze godzina dziennie na sloncu to wystarczajaca dawka wit d dziennie dla normalnego czlowieka, jezeli dla nas jest dosyc, to MOIM ZDANIEM dla MOJEGO dziecka tez :-) Pozdrawiam

napewno masz racje w tym że lekarz lekarzowi nie równa, trzeba wziąsć poprawkę na to że tutaj jest inna medecyhna niz w Polsce i będąc tutaj trzeba się do niej przyzwyczaić jesli mamy zamiar tutaj mieszkać pozdrawiam:)

Dziewczynko pisz co chcesz ,nie przykladaj wagi zyj przykladami komu co sie stalo od czegos a komu nie , choroby nie wychodza u dzieci jak grzyby po deszczu czesem to wychodzi po latach , jak uprawiasz ryzyko na swoim skarbie to przeciez twoj wybor . Tak samo jak palisz w ciazy dziecko rodzi sie zdrowiutkie a w podstawowce nie umie czytac lub ma ogolnie trudnosci z przyswajaniem wiedzy i rozwojem .
Po pierwsze nie dziewczynkuj mi tutaj :szok:
Po drugie nie rozumiem dlaczego skasowałaś swój apel? Czyżbyś się czegoś wstydziła?
I po co te nerwy.:confused::confused:
Po trzecie przypominam,ze na forum jest regulami i radzę sobie poczytac go :tak:
Jesteś nowa na forum,masz zaledwie 33 posty i zamiast dac się poznac z miłej strony to siejesz zamęt.

I ja też się teraz wkurzyłam :wściekła/y::wściekła/y:

ale tu wszyscy nerwowi:) wszystkim dzieciom w Polsce lekarze przepisuja witamine K i D- i jak nam to wyjasniła nasza pediatra takie sa normy w naszym kraju, kiedys tego nie było- zreszta nawet jak ja pytałam moja mame czy mi takie witaminki podawała to mowi ze nie- wiec ten schemat co chwile sie zmienia, kiedys nie było takiego wymagania teraz jest, to tak jak ze schematem zywienia kiedys zaczynało sie podawac dzieciom inne pokarmy niz mleko od 6miesiaca a teraz zaczynamy juz od 4,5, wiec naprawde nie ma sie co denerwowac i podchodzic do wszystkiego z umiarem i rozsadkiem;-)

Ależ wątek:szok::-D

Jak urodziłam Anię to o witaminie K nikt nie słyszał, podawano dziecku zaraz po urodzeniu i tyle. Od 3 tygodnia podawałam witaminę A+D.
Teraz inaczej się podaje inne wskazania, ale każda jest mamą ma swój rozum i nie ma powodu do kłótni i udowadniania swojego zdania

PS A tak na marginesie Jartynka to czemu usunęłaś post?:confused::confused:

zgadzam się nie ma o co się kłócić dziewczyny :)a co do witaminki K to tez nie słyszałam o niej a czemu ona służy??że tak za pytam w czym pomaga??na co??

Nikt tu sie nie kloci, wymieniamy tylko swoje opinie ;-)... A przynajmniej ja sie z nikim nie wylocam, bo cenie sobie kazda opinie, duzo mi dziewczyny pomoglyscie :tak:. Co do witaminy k to z tego co JA sie orientuje, bo jak juz powiedzialam zaplecza medycznego nie mam, to witamine k podaje sie, zeby zapobiedz krwotokom u niemowlakow, ktore moga wystapic po porodzie, pomaga tez ona na krzepniecie krwi... Z tego co wiem w mleku z piersi znajduja sie tylko sladowe ilosci, wiec dlatego podaje sie zastrzyk (moze byc tez doustnie)... Ale jak juz pisalam, lekarzem nie jestem ;-)Pozdrawiam

reklama
Witam a ja podawałam witaminy moim dziewczyną tak jak zalecił lekarz.Wiec niewypowiadam sie zbytnio na ten temat wiem tylko że witaminy w nadmiarze też szkodzą.
A propo kłótni to niema sensu każda z nas ma swoje zdanie.
Justynka gdzie sie podział APEL tYLE SIE NAPISAŁAS I USUNEŁAŚ?POCO,DLACZEGO?

Do góry