reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

witamina D

reklama
Moja córcia za 2 tyg skonczy rok. Od urodzenia dostaje wit D3 Devikap 1 kroplę i Cebion multi 3 krople, a do 3 m-ca dostawała wit. K. Rozmawiałam z 3 pediatrami i wszyscy zalecają dawać tyle samo D3-pomimo,iż wszystko iż je. Najpierw mówili że do roku sie podaje, a teraz każą dawac do 2 lat bo to sa nowe zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia. Tylko teraz miała robione usg jamy brzusznej i wykazało "coś"- bo lekarze na razie nie wiedzą co to jest-jeden mówi,że to złogi inny że zwapnienia ale każdy pyta czy nieprzedawkowałam wit. D więc sama już nie wiem czy jeszcze ją podawać?!?!?

Witam wszystkie mamuśki? Mam pytanie do Was... Czy wszystkim Waszym dzieciaczkom podawałyście witaminę D?? Rozmawiałam na ten temat z pediatrą i powiedziała mi żeby nie podawać witaminki no i nie podaję ale powiem szczerze że średnio mi się to podoba. Powiedziała mi, że lepszy jest lekki niedobór witaminy D niż jej nadmiar.:baffled: Dodam, że malutka karmiona jest mlekiem modyfikowanym Bebilon Pepti. Czytałam o krzywicy i skutki jej są nieodwracalne, przerażające:szok: nie chciałabym żeby malutka miała w przyszłości krzywe nóżki itp... Co radzicie? Może zapytać innego pediatrę? A może któraś z Was też miała taką sytuację? Proszę o porady i z góry dziękuję :happy: Pozdrawiam

Mój synek jest co prawda na piersi. tylko od czasu do czasu podaje mu mleczko modyfikowane, ale nasz mediatra zalecił podawanie wit. D jedną kropelkę dziennie. Osobiście radziłabym wybrać się do innego pediatry i zobaczyć co powie.Ale nie martw się na zapas - w mleku modyfikowanym jest wit. D.

Witaj, ja podaje jedną porcje witaminy D dziennie ale karmie piersią, moje koleżanki które karmiły mlekiem modyfikowanym nie podawały tej witaminy, jednak radziłabym konsultacje z innym lekarzem.

ja karmiąc piersią podawałam malej 5kropel a jak przeszłam na mleko to lekarz kazal podawac juz tylko 3dziennie.i mysle ze lepiej isc do innego lekarza bo pierwszy raz slysze zeby nie podawac tej witaminy.

maria 5 kropel?? a pozniej 3? o matko a czemu az tyle?

w mleku jest wit d. ale chyba jednak nie w wystarczajacej ilosci....ja jak przeszlam na modyfikowane to pediatra powiedziala mi zebym przestala jej dawac ta jedna krople dziennie bo jest w mleku....pozniej jak sie okazalo wcale wystarczajacej ilosci nie bylo bo mala ma teraz krzywe nogi (po wyprostowaniu lacza sie w kostce a w kolanach nie) ortopeda mi powiedzial ze to od niedoboru wit d. i teraz musze jej zrobic 3-4 miesieczna kuracje ta witamina wiec skonsultowalabym sie mimo wszystko z innym lekarzem.....

reklama
maria 5 kropel?? a pozniej 3? o matko a czemu az tyle?

w mleku jest wit d. ale chyba jednak nie w wystarczajacej ilosci....ja jak przeszlam na modyfikowane to pediatra powiedziala mi zebym przestala jej dawac ta jedna krople dziennie bo jest w mleku....pozniej jak sie okazalo wcale wystarczajacej ilosci nie bylo bo mala ma teraz krzywe nogi (po wyprostowaniu lacza sie w kostce a w kolanach nie) ortopeda mi powiedzial ze to od niedoboru wit d. i teraz musze jej zrobic 3-4 miesieczna kuracje ta witamina wiec skonsultowalabym sie mimo wszystko z innym lekarzem.....

w Polsce witamine D dzieci dostaja od razu po urodzeniu.tutaj gdzie mieszkam dopiero po 4tygodniach.tak zelecił mi lekarz najpierw 5kropelek jak karmilam piersia a teraz jak karmie mlekiem nan1 to 3kropelki.dziś przechodze na nan2 i też muszę dawac 3 kropelki

Do góry