anineczka co do lekarzy masz racje...ostatnio nawet zauwzylam ze jak z dzieckiem cokolwiek jest nie tak to zaraz mowia ze alergia :/
nie wiem kto ma racje odnosnie witaminy d, natomiast mysle ze klimat tez ma duze znaczenie w tym czy dzieci powinny czy tez nie...trzeba by bylo poprostu poszukac informacji ile dzieci na wyspach ma krzywice i porownac z ta iloscia w polsce to moze by jakas odpowiedzia bylo
ja podaje witamine d, moze nie tak kurczowo codziennie ale staram sie pamietac hehe
No i chwała,bo w małej ilości nie zaszkodzi,ale już z nadmiarem może byc nie dobrze.
No i klimat ma duże znaczenie,ale nie wierze,że w Anglii nie ma słońca.To prwada,że lato zaczyna się szybciej,ale to nie jest "kraina deszczowców" .
Lato zaczyna się szybciej i kończy szybciej niż w Pl,ale jest!!!
Uwierzcie mi,że jest!!! i są promienie słoneczne na które można wystawiac dziecko.
Moje dziecie nie ma często czapeczki gdy idziemy na dwór,czasem nie do pomyślenia dla rodzica w Pl,a dla mnie jak najbardziej.
Ale to właśnie chodzi o wychowanie w danym kraju.I ten kto mieszka w PL nigdy tego nie zrozumie.A ta mama co mieszka w Irlandii ,Anglii od miesiąca,dwóch i dopiero co urodził dziecko sporo się musi nauczyc....
Poczytajcie o nadmiarze witaminy D3,a większośc mam podaje witaminy na oko,na widzi mi się.Bez konsultacji z lekarzem zapodają 2-3 krople choc wystaczy tylko jedna albo wcale.
Tutaj wypowiedz kogoś:
Przyczyna opisanych dolegliwości może być nadmiar witaminy d3 w diecie.(Chodzi o bóle brzuszka.Otóż Pani pediatra po ukończeniu przez małą 3 tyg. zapisała vigantol i po badaniu dziecka na tzw "oko" kazała przyjmować dwa razy dziennie po dwie krople!) Zgodnie
z zaleceniem niemowlętom donoszonym podaję się od 3 tyg życia 400j.m. Vit D3.
Tyle zawiera 1 kropla Vit D3,w Vigantolu jest jej 600j.m. Wszystkie mleka
modyfikowane są wzbogacone w tą witaminę i w
1litrze mleka jest 400 j.m. Jeśli
dziecko wypija prawidłową ilość mleka to nie ma potrzeby dodatkowej
suplementacji vit d3, jeśli natomiast zjada niewystarczającą ilość mieszanki to
lekarz pediatra zaleca dodatkowo 1 kroplę codziennie lub co drugi dzień.
No i tak ja będę sobie a inne mamy sobie....ale chodzi mi o to,że napisała to dziewczyna z UK i powinna się wypowiadac na wątku Mam z Uk a nie mam z Poski.
Bo rózńice w medycynie i kulturowe zawsze się będą gryzły!!!
Dlatego mi chodzi o to by nie siac takiej sensacji!!!!
Gdyby napisane było pytanie a nie wielka Uwaga to innaczej bym zareagowała,ot tyle!