reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Witam słonecznie

Zgadzam się z Agnieszką18 - ja też lubię zwyczajne, polskie imiona. Sara, Sandra czy Andree jakoś do mnie nie docierają i wręcz mnie bawią. Mój synuś ma na imię Maciuś. A co do tego w brzuszku, to już mamy zaplanowane imiona i już mieliśmy dawno, nawet gdy nie byłam jeszcze w ciąży :) Chłopczyk będzie Jaś a dziewczynka Magda :)

reklama
Witam wszystkie mamuśki ;)
Co do imion, to dobrze że każdemu inne sie podobają! :) Będzie większa różnorodność. Ja lubięi takie i "nowoczesne" imona jak i te tradycyjne... Wszystkie mają jakiś swój urok i każde to tak naprawdę rzecz gustu rodziców ;) Fakt że imiona typu Sandra, Samantha czy Angelika też mi się nie pdobają... A synka może nazwiemy bardzo zwyczajnie Tomasz? ;) Pewnie jeszcze nam się to ze 100 razy zmieni ;D Co do dziewczynki to i mnie i mężowi bardzo sie podoba imię Marika i tu zdania nie zmienimy. To imię wybrane juz jest od poprzedniej ciąży.
Mała_Mi już "tylko" 19 dni do USG ;D ;D

My jeszcze jestesmy na etapie wyboru, wiem jedno napewno nie "nowoczesne" jak juz dojdziemy do kompromisu, to dam znac hihihi ;D

Ines: Zanm jedną Marikę, bardzo fajna dziewczyna :-) Śliczne imię

Witajcie kobietki :)
Słonko cieszę się, że podoba Ci się imię jakie wybraliśmy dla dziewczynki :laugh:
Byłam dziś odebrać wyniki badania krwi na poziom beta HCG.
Wynik: 942.14 :)
Wygląda że wszystko chyba ok... Normy są: 3-4 tydzien 9-130, 4-5 tydzien 75-2600, 5-6 tydzień 850-20800 itd :) Tylko... kobitki z laboratorium mnie troszkę wkurzyły bo nie wiedziały czy te tygodnie są liczone od daty ostatniej @ czy od daty owulacji a z tego co wynalazłam na necie to mogą być normy podawane i tak i tak... No i teraz nie wiem ::) Pogrzebałam trochę na netku i znalazłam identyczne normy dla... tygodni po owulacji ::) Wtedy by wynikało że moja ciąża jest troszeńkę starsza... ::) Musiałaby być 4-5 tydzień od owu a z moich wyliczeń dwa dni temu to było od owu 3 tygodnie... W każdym razie powtórzyłam dziś badanie i najważniejsze żeby beta prawidłowo rosła ;)

Ines: Wyjdę na ignorantakę ale co to są te beta HCG? Może też powinnam sprawdzić?

Słonko specjalnie dla Ciebie informacja:

Co to jest beta-HCG i czemu służy jego oznaczanie?

Gonadotropina kosmówkowa, bo tak brzmi pełna nazwa beta-HCG, jest hormonem, to znaczy substancją wytwarzaną przez organizm w celu kontroli funkcjonowania określonych narządów. HCG przypada rola szczególna, ponieważ pod jej wpływem pozostaje wyjątkowy proces - rozwój wczesnej ciąży.

Rozwijający się zarodek docierając jajowodem do jamy macicy składa się z grudki komórek zwanych węzłem zarodkowym i otaczającej go warstwy komórek określanych mianem trofoblastu. To właśnie w obrębie trofoblastu rozpoczyna się produkcja i wydzielanie HCG. Hormon poprzez krążenie dociera do jajnika , gdzie stymuluje powstałe właśnie ciałko żółte do produkcji progesteronu. Ciałko żółte jest pozostałością po pękniętym pęcherzyku jajnikowym. Do momentu gdy trofoblast ostatecznie przekształci się w łożysko ciałko będzie utrzymywać odpowiedni poziom progesteronu, koniecznego do prawidłowego rozwoju ciąży. W ten sposób zarodek wpływa na odpowiednie przygotowanie macicy i zapewnia utrzymanie się tego stanu przez okres trwania ciąży. Ponieważ wraz ze wzrostem ciąży zapotrzebowanie na progesteron wzrasta, również produkcja i wydzielanie HCG zwiększa się w ciąży bardzo szybko. Już od pierwszych dni po zagnieżdżeniu się zarodka w macicy, w surowicy krwi matki można wykryć gonadotropinę kosmówkową, a jej poziom osiąga charakterystyczne maksimum między 50 i 80 dniem po miesiączce. Z reguły poziom betaHCG podwaja się co 2- 3 dni.

Hormon jest wydalany z moczem ciężarnej i dzięki temu wykrywanie jego obecności stało się podstawą działania powszechnie stosowanych testów ciążowych. Metoda ich działania opiera się na co prawda złożonej, ale za to bardzo czułej metodzie z użyciem odpowiednich przeciwciał anty-HCG. Obecnie proste testy ciążowe dostępne w aptekach pozwalają z dużym prawdopodobieństwem potwierdzić ciążę już w terminie spodziewanej miesiączki.

Dynamika wzrostu poziomu gonadotropiny kosmówkowej w surowicy krwi jest niezwykle pomocna w diagnozowaniu powikłań, które mogą wystąpić w I trymestrze ciąży. Dotyczy to głównie kobiet u których w pierwszych tygodniach ciąży występują podejrzane plamienia lub krwawienia. O ile poziom beta HCG w kolejnych badaniach wzrasta, rokowanie jest z reguły pomyślne. Zmiany w stężeniu gonadotropiny w surowicy są też pomocne przy rozpoznawaniu ciąży pozamacicznej.

Dzięki Ines. Jeśli dobrze zrozumiałam to właśnie HCG jest odpowiedzialne za produkcję lub brak progesteronu? Czy w przypadku niewłaściwego poziomu HCG można zaradzić kłopotom poprzez dostarczenie do organizmu progresteronu?

reklama
Niestety Słonko aż tak dobra w tym nie jestem ::) Wiem że progesteron (np. luteinę lub duphaston) podaje się przy ciąży zagrożonej. Podaje sie też przy zbyt niskim progesteronie w fazie lutealnej lub gdy kobieta poprzednią ciążę poroniła lub gdy ciąża jest zagrożona (np. występują plamienia, krwawienia, silne bóle) Czy podanie syntetycznego progesteronu podniesie betaHCG to nie wiem... :(

Do góry