reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wirus HPV-pomocy!!!

Prawdopodobnie wyjdzie to samo. Kolposkopia pokazuję całą szyjkę, ale bez kanału.
Cytologia pobierana jest ze stresy transformacji, tam gdzie najczęściej są zmiany, które widzimy w kolposkopii. Nikogo nie namawiam na szczepionkę, ja szczepionkę przyjęłam. Walczę z hpv16. Ostatnia cytologia prawidłowa, ale z biopsji przy kolposkopii cin1. Nie rozumiem obaw o pobranie biopsji, to bardzo dobry pomysł. Bez biopsji lekarz jedynie ocenia na oko, przy biopsji wie z czym ma do czynienia, a biopsja to tylko pobranie "odłamka', aby sprawdzić, jakie zmiany się kryją.

reklama
Prawdopodobnie wyjdzie to samo. Kolposkopia pokazuję całą szyjkę, ale bez kanału.
Cytologia pobierana jest ze stresy transformacji, tam gdzie najczęściej są zmiany, które widzimy w kolposkopii. Nikogo nie namawiam na szczepionkę, ja szczepionkę przyjęłam. Walczę z hpv16. Ostatnia cytologia prawidłowa, ale z biopsji przy kolposkopii cin1. Nie rozumiem obaw o pobranie biopsji, to bardzo dobry pomysł. Bez biopsji lekarz jedynie ocenia na oko, przy biopsji wie z czym ma do czynienia, a biopsja to tylko pobranie "odłamka', aby sprawdzić, jakie zmiany się kryją.
Nie rozumiem to czemu robiłaś kolposkopie skoro miałaś dobrą cytologie?

Za granicą podobno to już norma, ze mimo dobrej cytologii robi się kolposkopię. Podobno są skrajne przypadki, ze cytologia jest prawidłowa a rak już się rozwija.
Jeszcze się nie spotkałam tylko jedynie że była gorsza tak jak u mnie. W cytologii CIN 1 q w wycinku cin 2. Lekarka mi mówiła że muszę robić kolposkopii tylko często cytologię

Robie regularnie cytologie i kolposkopie, bo miałam cin 1 rok temu. Cytologia nie zawsze wyłapuje zmiany, ale jest niezbędna, bo jako jedyna sprawdza częściowo kanał. Szczoteczka pobiera tkanki z kanału, kolposkopia tego nie może zrobić. Dlatego te dwa badania się uzupełniają. Jednak jak komuś nigdy nie wyszło nic w cytologii, to nie ma potrzeby kolposkopii. To chyba tez zależy, czy wyjdzie wirus hpv. Jeśli wyjdzie, to pewnie raz na jakiś czas warto się upewnić. U mnie lekarz dmucha na zimne.

Wydaje mi się ze to prawie nierealne, by wyszedł rak i nie było go w cytologii widać. Jedynie potrafie sobie wyobrazić, ze jest wysoko w kanale i żadne badanie nie wyłapuje, ale to chyba bardzo bardzo rzadkie. Nie ma co się nakręcać.

Wydaje mi się ze to prawie nierealne, by wyszedł rak i nie było go w cytologii widać. Jedynie potrafie sobie wyobrazić, ze jest wysoko w kanale i żadne badanie nie wyłapuje, ale to chyba bardzo bardzo rzadkie. Nie ma co się nakręcać.
Raczej zmiany początkowo się umieszczają w częściej pochwowej i później wnikają do kanału i tak też mialam w opisie kolposkopii

Mam wyniki kolposkopii, dopytywałam lekarza czy powinnam się martwić, czy to coś poważnego ze względu na opis, ale powiedział, że nie widzi nic niepokojącego.
Pobrano mi wycinki do badania, bo podobno przy hpv16 tak robią zawsze.

Czy któraś z was może miała podobny opis?
Kolposkopia nieadekwatna, niesatysfakcjonująca- nabłonek wielowarstwowy płaski na wadze przedniej wnika do kanału szyjki macicy.
Uwidoczniono zmianę transformacji typ 3 wg IFCPC (TZ3).
Próba octowa- dodatnia. Na wardze przedniej zbielenie oraz delikatne punkcikowanie wnika do kanały szyjki macicy.

Mam wyniki kolposkopii, dopytywałam lekarza czy powinnam się martwić, czy to coś poważnego ze względu na opis, ale powiedział, że nie widzi nic niepokojącego.
Pobrano mi wycinki do badania, bo podobno przy hpv16 tak robią zawsze.

Czy któraś z was może miała podobny opis?
Kolposkopia nieadekwatna, niesatysfakcjonująca- nabłonek wielowarstwowy płaski na wadze przedniej wnika do kanału szyjki macicy.
Uwidoczniono zmianę transformacji typ 3 wg IFCPC (TZ3).
Próba octowa- dodatnia. Na wardze przedniej zbielenie oraz delikatne punkcikowanie wnika do kanały szyjki macicy.
No nie wiem ale ja tak miałam taki opis przy cin 2 tylko że zmianą nie wnikała do kanału

reklama
Do góry