reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wirus HPV-pomocy!!!

Teraz czytam inne forum to jedna dziewczyna co się szczepila i nie wspolzyla po konizacji ma prawidłowa cytologię i brak wirusa a wcześniej miała 13 typów. Tylko nie wiem jak to jest czy ta cytologia to sprawdza czy ten hpv jest na szyjce a nie w całym organiźmie. Może być po prostu uśpiony a nadal być?
Wirus już zawsze będzie. To jest tak samo jak wirus opryszczki. ALE może być przez lata uśpiony. Ważna jest suplementacja, ruch, dieta bogata w warzywa, ryby, ruch i nie stresować się. Nie mowiac o oczywistym czyli piciu i paleniu.

reklama
Wirus już zawsze będzie. To jest tak samo jak wirus opryszczki. ALE może być przez lata uśpiony. Ważna jest suplementacja, ruch, dieta bogata w warzywa, ryby, ruch i nie stresować się. Nie mowiac o oczywistym czyli piciu i paleniu.
Podobno to nie jest jak z wirusem opryszczki wirusa organizm może się pozbyć sam. W ogóle to czytałam wczoraj że ponad 80 procent społeczeństwa miało z nim styczność w swoim życiu nawet nie wiedząc o nim. Tylko jak to sprawdzić czy on jest w organizmie?

Podobno to nie jest jak z wirusem opryszczki wirusa organizm może się pozbyć sam. W ogóle to czytałam wczoraj że ponad 80 procent społeczeństwa miało z nim styczność w swoim życiu nawet nie wiedząc o nim. Tylko jak to sprawdzić czy on jest w organizmie?
Tez czytałam o tych 80%. Moim zdaniem oni za bardzo straszą. Większość to ma. Jeśli wychodzi Ci cin w cytologii to znaczy, ze jesteś w tych 20%, czyli wirus jest aktywny (ja tez niestety..) Zdarza się, ze wirus po jakimś czasie zanika (jest w stanie uśpionym), ale on jest w Twoim organizmie. Już go masz. Ale nie musi wyrządzać krzywdy przez lata a nawet i przez całe życie. Ja jednak dalej uważam, ze nie jest aż na tyle groźny jak go opisują, skoro tak małe prawdopodobieństwo jest, ze w ogóle ten rak będzie. A statystyki śmiertelności są wysokie, bo kobiety się nie badają i tyle.

Tez czytałam o tych 80%. Moim zdaniem oni za bardzo straszą. Większość to ma. Jeśli wychodzi Ci cin w cytologii to znaczy, ze jesteś w tych 20%, czyli wirus jest aktywny (ja tez niestety..) Zdarza się, ze wirus po jakimś czasie zanika (jest w stanie uśpionym), ale on jest w Twoim organizmie. Już go masz. Ale nie musi wyrządzać krzywdy przez lata a nawet i przez całe życie. Ja jednak dalej uważam, ze nie jest aż na tyle groźny jak go opisują, skoro tak małe prawdopodobieństwo jest, ze w ogóle ten rak będzie. A statystyki śmiertelności są wysokie, bo kobiety się nie badają i tyle.
Tak dokładnie nie robią cytologii i już później nie ma co ratować chociaż czasami pomaga usunięcie macicy ważne żeby nie było przeżutów

Tak dokładnie nie robią cytologii i już później nie ma co ratować chociaż czasami pomaga usunięcie macicy ważne żeby nie było przeżutów
Więc cieszmy się, ze my się badamy i jesteśmy pod opieka ginekologa. Gorzej, ze mnie lekarz nastraszyla, ze przecież hpv powoduje tez inne nowotwory..

Więc cieszmy się, ze my się badamy i jesteśmy pod opieka ginekologa. Gorzej, ze mnie lekarz nastraszyla, ze przecież hpv powoduje tez inne nowotwory..
Wiesz co bo to są zdania podzielone jeden powie tak drugi tak tak samo w ciąży jeden powie trzeba się oszczędzać drugi trzeba leżeć no tak to już jest genialnie czeski film

Ale tak naprawdę to i tak nie mamy na to wpływu także nie ma co myśleć o tym tylko trzeba żyć normalnie

Tez tak uwazam dziewczyny :) , ze nie ma sie co stresowac i dobierac sobie do glowy- bo ja majac mega stresowy czas i robiac okresowe badania TSH okazalo sie, ze nagle mam giga podwyzszone TSH tylko i wylacznie przez stres :/ kiedy badania powtorzylam, wyniki ksiazkowe, wiec wiem sama po sobie ile szkody stres wyrzadza szkody w naszym organizmie :(
Co do HPV czy to nisko czy wysokoonkogenne.. niestety okazalo sie, ze mamy, a pewnie okazalo sie, ze mamy bo sie badamy, serio nie wiem ile moich znajomych robi sobie genotypowanie, jesli cyto wychodzi ok, wiec tak, jak piszecie, nawet nie wiemy ile osob to ma nie bedac nawet swiadomym.
Na cale szczescie badamy sie regularnie i oby tak zostalo! Bo wierze, ze z dobrym lekarzem i badaniami kontrolnymi da sie ogarnac zeby bylo dobrze :)

reklama
Ale tak naprawdę to i tak nie mamy na to wpływu także nie ma co myśleć o tym tylko trzeba żyć normalnie
Dokładnie.. :) I obyśmy były zdrowe. Trzeba o siebie dbać, dlatego ja dzisiaj wypiłam zielony soczek, byłam na fitnessie a dziś w nocy lecę na upragnione wakacje co by zapomnieć o stresie ostatniego miesiąca. Życzę i Wam zdrowia i trzymam kciuki za wszystkie dobre wyniki!

Do góry