reklama
angelka123
i tylko nadzieja......
Angelka: No właśnie, tak też sobie myślę, więc czekam na nową umiejętność Może zacznie chodzić E, pewnie nie będzie to nic tak spektakularnego
Każda nowa umiejętność jest spektakularna Szczególnie dla rodziców ;-)
Angelka: Masz rację. Chodziło mi bardziej, że do chodzenia to jej jeszcze dalekoooo, i bardzo by mnie zaskoczyła
A powiedzcie mi czy jest możliwe żeby zaczęły jej wychodzić trzonowce, zanim by wyszły 2 na dole? Bo Julcia ma 4 zęby u góry a na dole tylko jedynki i nie więcej się nie zapowiada. Tam na dole to tak jakby się zatrzymało wszystko, te jedynki jakby nie wyszły do końca (takie mam wrażenie), a nie widać by szły dwójki, a strasznie się ślini i może ten katar na zęby.
A powiedzcie mi czy jest możliwe żeby zaczęły jej wychodzić trzonowce, zanim by wyszły 2 na dole? Bo Julcia ma 4 zęby u góry a na dole tylko jedynki i nie więcej się nie zapowiada. Tam na dole to tak jakby się zatrzymało wszystko, te jedynki jakby nie wyszły do końca (takie mam wrażenie), a nie widać by szły dwójki, a strasznie się ślini i może ten katar na zęby.
Ostatnia edycja:
Zęby wychodzą jak chcą i jak im się podoba .
Tak jak ze wszystkim .
U Karoli były najpierw 1 potem 3 a następnie 2 i reszta potem
Wracając jeszcze do autyzmu .
Specjalnie wkleiłam filmiki starszego chłopca ,bo u młodszych dzieci nie ma takich typowych zachowań .
Wszystkie czynniki występują później .
Pojedyńcze zachowanie nie jest niczym strasznym a normalną rzeczą .
Tak jak pisałam wcześniej zachowania które występują i są niepokojące to te ,które się powtarzają i nasilają .
Normalną rzeczą jest ,że dziecko nie zawsze reaguje na imię bo np się bawi i nas nie słyszy ,albo chce pobyć samo albo wołane ciągle przestanie również reagować .
Na filmiku jest pokazane nasilenie tego wołania i brak kompletny reakcji dziecka i o to mi chodziło właśnie ,by wam pokazać ,że to zupełnie inaczej wygląda u dziecka z autyzmem niż normalnie.
Moja Karola też nie robiła wszystkiego książkowo .Chodzić zaczęła jak miała 15 miesięcy
Mówić zaczyna teraz ,jest lękliwa ,czasem piorun , a czasem wycofana ,ale właśnie takie są dzieci .
Do tej pory 3 razy zaczynałyśmy nocnikowanie i nadal walczymy .
Jest czas ,że woła i jest czas ,że przestaje .
Sika tam gdzie stoi i ma wszystko gdzieś ...
Coś się pojawia i nagle zanika i to jest normalne !!!!
Tak ma być
Dzieci nie rozwijają się harmonijnie jak my chcemy ,tylko jak im się udaje ....
Każde idzie do przodu w swoim tempie .
Mamy na majówkach chłopca ,który od pół roku już wierszyki mówi i mamy dzieci ,które mówią 10 słów i jest to w obu przypadkach norma wiekowa .
A tak szczerze po za autyzmem jest masa innych zaburzeń ,dysfunkcji i różnych śmieci ,o których wiedzą tylko specjaliści .
Przestańcie się zadręczać i szukać dziury w całym .
Niektóre dzieci potrzebują więcej czasu na poszczególne osiągnięcia .
Ja mam 3 dzieci i 3 skrajnie róznych jak nie od tych samych rodziców normalnie ;-)
Cały czas się łapię na tym ,że ich też porównuję ze sobą ,a wiem ,że nie powinnam .
Ale my matki tak właśnie mamy ,ze się boimi o nasze skarby .
Można się bać ,a w pewnych kwestiach nawet trzeba ,ale rozsądek też musi być .
Autyzm ,Zespół Aspergera,czy ogólne zaburzenia rozwojowe to szereg rzeczy współistniejących ze sobą ,więc dajcie na luz i cieszcie się ZDROWYMI dziećmi .
Dajcie im czas przynajmniej to tego 18-24 miesiąca na swobodny rozwój ,a potem gdyby coś zawsze można iść na konsultację .
Wcześniej naprawdę nie ma to sensu i tak nic nie da się zrobić ,bo tylko można obserwować w jakimś tam kierunku .
pozdrawiam i pociechy z dzieci życzę ;-):-)
Tak jak ze wszystkim .
U Karoli były najpierw 1 potem 3 a następnie 2 i reszta potem
Wracając jeszcze do autyzmu .
Specjalnie wkleiłam filmiki starszego chłopca ,bo u młodszych dzieci nie ma takich typowych zachowań .
Wszystkie czynniki występują później .
Pojedyńcze zachowanie nie jest niczym strasznym a normalną rzeczą .
Tak jak pisałam wcześniej zachowania które występują i są niepokojące to te ,które się powtarzają i nasilają .
Normalną rzeczą jest ,że dziecko nie zawsze reaguje na imię bo np się bawi i nas nie słyszy ,albo chce pobyć samo albo wołane ciągle przestanie również reagować .
Na filmiku jest pokazane nasilenie tego wołania i brak kompletny reakcji dziecka i o to mi chodziło właśnie ,by wam pokazać ,że to zupełnie inaczej wygląda u dziecka z autyzmem niż normalnie.
Moja Karola też nie robiła wszystkiego książkowo .Chodzić zaczęła jak miała 15 miesięcy
Mówić zaczyna teraz ,jest lękliwa ,czasem piorun , a czasem wycofana ,ale właśnie takie są dzieci .
Do tej pory 3 razy zaczynałyśmy nocnikowanie i nadal walczymy .
Jest czas ,że woła i jest czas ,że przestaje .
Sika tam gdzie stoi i ma wszystko gdzieś ...
Coś się pojawia i nagle zanika i to jest normalne !!!!
Tak ma być
Dzieci nie rozwijają się harmonijnie jak my chcemy ,tylko jak im się udaje ....
Każde idzie do przodu w swoim tempie .
Mamy na majówkach chłopca ,który od pół roku już wierszyki mówi i mamy dzieci ,które mówią 10 słów i jest to w obu przypadkach norma wiekowa .
A tak szczerze po za autyzmem jest masa innych zaburzeń ,dysfunkcji i różnych śmieci ,o których wiedzą tylko specjaliści .
Przestańcie się zadręczać i szukać dziury w całym .
Niektóre dzieci potrzebują więcej czasu na poszczególne osiągnięcia .
Ja mam 3 dzieci i 3 skrajnie róznych jak nie od tych samych rodziców normalnie ;-)
Cały czas się łapię na tym ,że ich też porównuję ze sobą ,a wiem ,że nie powinnam .
Ale my matki tak właśnie mamy ,ze się boimi o nasze skarby .
Można się bać ,a w pewnych kwestiach nawet trzeba ,ale rozsądek też musi być .
Autyzm ,Zespół Aspergera,czy ogólne zaburzenia rozwojowe to szereg rzeczy współistniejących ze sobą ,więc dajcie na luz i cieszcie się ZDROWYMI dziećmi .
Dajcie im czas przynajmniej to tego 18-24 miesiąca na swobodny rozwój ,a potem gdyby coś zawsze można iść na konsultację .
Wcześniej naprawdę nie ma to sensu i tak nic nie da się zrobić ,bo tylko można obserwować w jakimś tam kierunku .
pozdrawiam i pociechy z dzieci życzę ;-):-)
emka01
Szczęśliwa mama:)
Hej,ale odzew,jak tak sie dostanie taka bure-odebralam ja pozytywnie to zaraz przechodza glupie mysli. Co do filmiku to ja obejrzalam najpierw te od As a pozniej wpadl mh w oko jeden z proponowanych co umieszczaja je po prawej stronie pt.od tego sie zaczelo ,czy jakos tak,tam wlasnie byl chlopiec niemowlak,nie chodzil jeszcze.
Dziewczyny mam pytanko,sorka ale to temat o kupie.. mala ma ostatnio czesto jakby ciemno zielone...je to samo co zawsze,wiec skad ta zmiana to nie wiem. jak u waszych smykow to wyglada?
Od 2 dni tez co chwile wyciaga jezyk,nawet go sobie potrze reka..dziwne,patrzylam i plesniawek nie ma to co ja tam swedzi to nie wiem..
Dziewczyny mam pytanko,sorka ale to temat o kupie.. mala ma ostatnio czesto jakby ciemno zielone...je to samo co zawsze,wiec skad ta zmiana to nie wiem. jak u waszych smykow to wyglada?
Od 2 dni tez co chwile wyciaga jezyk,nawet go sobie potrze reka..dziwne,patrzylam i plesniawek nie ma to co ja tam swedzi to nie wiem..
Plenitude
Witaj nasz Cudzie :)
Emka moja też wyciąga ozór od kilku dni i czasem oblizuje całą łapkę, najchętniej taką w czymś utaplaną brudną lub coś w ten deseń, języczek wyciąga jakby chciała się oblizać hyhy śmiesznie to wygląda, coś kombinuje;-). zaczęła też klękać ale tak bez niczego tzn. klęczy na środku maty, siada na pupkę i znowu podnosi miednicę do góry lub klęk na jednym bez podpierania. Moja mała bździągwa :-) łapać za stół rączkami też już zaczęła, asekuruję tego uparciucha bo zawiśnie na blacie i jęczy, że boi się puścić co z kupką to nie wiem, ogólnie jest ok? nie ma tempki, zęby żadne nie idą?
As ma rację dziewczyny, czasem potrzeba nam postawienia do pionu
As ma rację dziewczyny, czasem potrzeba nam postawienia do pionu
anastazja1m
W oczekiwaniu na cud
Mądre kobiety z Was:-) jak się Was poczyta to człowiek uspokaja, bo Ja jestem panika stonowana przez męża ( na szczęście ), wszyscy się dookoła pytają dlaczego Cezary nie reaguje jak się go woła a Ja już oczy mam wielkie ze strachu, jak miał 2 mies to miał takie chwile "zamyślenia" wystraszyłam tym męża - miał tak przez kilka dni i do teraz tfu tfu nie powtórzyło się.
Doświadczone, mądre dziewczyny poradźcie proszę - mały zaczął ulewać, czasami jest to samo mleko jakby wylał się nadmiar, czasami serek a więc przetrawione, a na wieczór czasami jakby woda, byliśmy u lekarza przepisala syrop i kazałą zagęszczacz nutritonem , ale zastanawiam się czy to ulewanie nie może być objawem uczulenia na marchewke, jabłko - bo zaczęło się po wprowadzaniu. Z tym zagęszczaniem nutritonem to sama nie wiem, nie chcę za bardzo tuczyć Czarka bo on i tak nie jest najmniejszy
prija - i jak katar u małej? lepiej już ?
karola - mówienie dopiero przede mną, ale koleżanki obydwie córki zaczęły mówić więcej słów niż baba i daj , grubo po skończeniu 3 lat, oni akurat nic z tym nie robili, jak poszła starsza do przedszkola nadgoniła mowę.
as - pewnie mnie nie kojarzysz, ale Ja Ciebie pamiętam bardzo dobrze, czytałam z ukrycia :-) śliczna córeczka, zresztą mamusia też niczego sobie laska
Doświadczone, mądre dziewczyny poradźcie proszę - mały zaczął ulewać, czasami jest to samo mleko jakby wylał się nadmiar, czasami serek a więc przetrawione, a na wieczór czasami jakby woda, byliśmy u lekarza przepisala syrop i kazałą zagęszczacz nutritonem , ale zastanawiam się czy to ulewanie nie może być objawem uczulenia na marchewke, jabłko - bo zaczęło się po wprowadzaniu. Z tym zagęszczaniem nutritonem to sama nie wiem, nie chcę za bardzo tuczyć Czarka bo on i tak nie jest najmniejszy
prija - i jak katar u małej? lepiej już ?
karola - mówienie dopiero przede mną, ale koleżanki obydwie córki zaczęły mówić więcej słów niż baba i daj , grubo po skończeniu 3 lat, oni akurat nic z tym nie robili, jak poszła starsza do przedszkola nadgoniła mowę.
as - pewnie mnie nie kojarzysz, ale Ja Ciebie pamiętam bardzo dobrze, czytałam z ukrycia :-) śliczna córeczka, zresztą mamusia też niczego sobie laska
anastazja ,a o którym zdjęciu mówisz? Na pierwszym jest Klaudia moja najstarsza córka ,a na ostatnim ja z Karolcią ;-) ,więc od razu piszę ,że to my dwie i proszę nas rozróżniać
Załączniki
Ostatnia edycja:
reklama
Plenitude
Witaj nasz Cudzie :)
anastazja to może być zbyt wczesne podanie tych pokarmów i jego układ trawienny sobie nie radzi. reakcja na imię - teraz zbyt wcześnie na nią. Czarek może reagować na Twój głos ewentualnie. badanie słuchu w szpitalu miał? czy reaguje na inne dźwięki?
Podziel się: