reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wieści od rozpakowanych mamusiek

Juchu moja Zosia jest właśnie po karmieniu, a ssie sobie smoka, jak jej wypadnie to do gry wchodzi ręka. Jakieś 4-5 dni temu zaczęła trafiać raczkami do buzi i od tej pory ja wciąż je tam pcha :) Nie przejmuj się, na pewno u Ciebie maluch jest najedzony.

Lil 2 tyg. temu jak przeszłam tylko na mój pokarm, bez dokarmiania, małej wyszła mega wysypka, ulewała chlustająco, bolał ją brzuch i wciąż płakała. Wcześniej miała już (jak to nazwała pediatra) trądzik niemowlęcy. Diagnoza - skaza białkowa. Nie pomogło wykluczenie pokarmów, więc przeszliśmy na sztuczne i problemy przeszły.

Ostatnia edycja:
reklama
Juchu - tak jeszcze spojrzałam na wiek Kamili, ona wchodzi w okres gdzie zaczyna poznawać swoje ciało, odkrywa rączki, za chwilę odkryje nóżki, uszka itd., to taki etap w rozwoju dziecka.

Magda_88 - rozumiem, trzymam kciuki by to jednak okazało się winą tej bakterii i uda się wrócić wyłącznie do piersi, skoro pokarm jest. Kiedy idziesz do lekarza?

U nas 6 doba bez kupy :/ ale chyba taka jej uroda, bo nie widze, zeby cos niepokojącego się z nią działo. Ok, bączy sobie solidnie i smierdząco, czasem ją to boli, ale ogolnie ok..

Ja sie wczoraj wkurzylam i zrobilam sobie frytki z ziemniakow i marchewki. Upieklam w piekarniku, rany, jakie to pyszne bylo!:-D

Zna sie ktoras z Was na szyciu na maszynie? Marzy mi sie zakup maszyny i nauka szycia :)

Loi właśnie mi przypomniałaś, że muszę maszynę odkurzyć i kiecę sobie uszyć... W maju chrześnica ma komunie i wypadałoby się przygotować. I znów mnie korci by sobie włosy rozjaśnić... :baffled:

Loi ja w lipcu od męża dostałam Łucznika model Zofia. Dla poczatkujących w sam raz :) No i od tej pory szyję sporo rzeczy, nauczyć się można z internetu, no i grunt to pomysł.

Loi mi też się marzy taki kurs szycia:) Już nawet nie myśle wielce,zeby sobie coś szyć,ale jakieś tam duperelki,ozdóbki,poszewki ozdobne itd. Taka prawda niestety,ze w tych czasach często taniej jest coś kupić w sklepie z odzieżą niż wydać kase na fajny materiał i dodatki.
Magda poszukam na allegro tego modelu co Ty masz. Szczerze mówiąc to jak przyglądałam się komuś jak szyje to czarną magią było dla mnie to całe oprzyrządowanie,gdzie i jak nitkę przeciągnąć,te szpulki chowane na dole...do teraz nie wiem o co tu chodzi...No i wyszukać wykroje np.w burdzie wśród tych setek lini na jednej kartce:-D

Emka, dokladnie to samo chce robic :) model Magdy kosztuje pod 400zl. Ponoc warto dokladnie zaznajomic sie z instrukcja obslugi i do dziela :)

Loi przy wyborze maszyny warto zwrócić jeszcze uwagę na dostępność i ceny dodatków typu szpulki, stópki, czy pedał. Poza tym warto zwrócić uwagę z jakich materiałów wykonane są podzespoły.
Ja osobiście do Łucznika jestem uprzedzona, znacząco obniżył swoją jakość (ale może dlatego, że miałam kontakt ze starszymi modelami, więc i wysoko postawioną poprzeczkę mam dla tej marki). Sama ostatnio (no dobra, rok temu) dorobiłam się Singera heavy duty i aż wstyd przyznać, że stoi i się kurzy. A z takich szalonych marzeń chciałabym jeszcze coś takiego: Maszyny do szycia - Maszyny do szycia Brother

Emka z boku zawsze wszystko strasznie wygląda, a potem raz, dwa samemu się zrobi i człowiek odkrywa jakie to wszystko banalne. :-D

reklama
Loi ja mam maszynę silvercrest z Lidla, kupiłam sobie półtoraroku temu na urodziny, prosta w obsłudze, szpulki, stopki i igły takie jak do Łucznika pasują. Szyje fajnie i jak dla mnie całkowitego początkującego prosta w obsłudze. Teraz głównie używam jej do łatania roboczych ciuchów męża:-p, bo na nic innego czasu nie ma.
Lilianna Kamila już dawno odkryła swoje rączki, ogólnie jakoś szybko w porównaniu do syna zaczęła łapać zabawki wiszące na macie edukacyjnej i pchać do buzi(jak miała 3 tygodnie to już się jej udawało, teraz już robi to precyzyjnie i z rozmysłem)

Do góry