reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wieści od rozpakowanych mamusiek

reklama
Cześć kochane:)
Dzisiaj wizyta u pediatry Kacperek był ze mną też więc rodzinka w komplecie od jakiegoś czasu mój Kacper ma wyczuwalne na ręce zgubienie pediatra zobaczyła i dała skierowanie do chirurga a on biedy się rozpłakał nie wiem kurcze co to jest lekarka mówił że wygląda to jakby jakieś obce ciało tam było i zarosło to skórą nie mam siły już na to wszystko jak wg do lekarzy nie chodziliśmy tak teraz z Kacprem do ortopedy do chiurga do dentysty z Szymonkiem też do kardiologa do okulisty ( miał zatkany kanalik łzowy i jeszcze ropka mu została ) głowa od tego wszystkiego pęka i martwię się o te moje cuda. No to się wyżaliłam. Pediatra mówi że teraz inaczej wprowadzamy posiłki czyli w 5 miesiącu jak Szymon jest na cycu wprowadzamy gluten i szukałam jak poparzona jakiejś kaszki glutenowe pytałam w sklepach w rossmanie mnie do apteki wysłali w aptece nie słyszeli wg o takich kaszkach i mówią że dużo mam się o to pyta własnie no i własnie poczytałam w dr google i się w głowę stukłam i śmieję się z samej siebie że to kasza manna jest hahahaha masakra poprostu. do niedzieli Szymonek ma byc jeszcze na lekach i odstawić bo wszystko ok już u niego:):) a w poniedziałek kardiolog i tak w kółko macieju ;) idę obiadek zrobić jakiś szybciutki bo maje dwa małe chłopiska śpią a duże chłopisko na II zmianę poszło do pracy. Do później:):)

Olu imię śliczne Miłoszek:):):) Podoba mi się bardzo:)

Ostatnia edycja:
Dzięki AGALA a powiedz mi nie ma takiej bez owoców?? Bo niby czytałam że najlepiej kupić słoiczek zupki jarzynowej i ugotować na wodzie kaszę mannę i i zacząć tak wprowadzać gluten i powiedz mi kochana kiedy zaczęłaś dawać tą kaszkę??

Ewelina, jest zwykła manna błyskawiczna (w sklepie leży tam gdzie zwykłe kasze, a nie dzieciowe) - gotuje się w 3 min.
Z tą zupką jarzynową to dobry pomysł, tylko pamiętaj, że najpierw trzeba byłoby jarzynki poszczególne powprowadzać, a nie od razu i zupkę i gluten (tak piszę bo nie wiem, czy warzywa już wprowadziłaś Szymkowi).
Co do wprowadzania glutenu to pamiętaj też, że to ma być ileś tam glutenu na ileś pokarmu (do sprawdzenia w schematach ile gram). Czyli np. porcja kaszki ryżowej (czyli bezglutenowej) lub zupki jarzynowej i w tym porcja kaszki manny, a nie sama porcja kaszki manny. Mam nadzieję, że nie namieszałam tymi swoimi tłumaczeniami.

EwelinaK26 ja dla Kuby nie robiłam ekspozycji na gluten, wprowadzałam wg starych zasad, to są zalecenia a nie obowiązek. Zresztą tu jest troszkę sprzeczność, bo karmisz piersią a zaleca się karmić wyłącznie piersią do 6 miesiąca a ekspozycja na gluten po 4 i to z zupką warzywną. Gdzie normalne, że małemu dziecku wprowadza się pokarmy dość długo, po kolei i w odstępach. Jeśli Twój maluszek pije Twoje mleko z butelki to możesz gluten dodawać do ściągniętego mleka, jeśli pije. A jak nie to najpierw wprowadź jakieś warzywka i mieszaj z tym, bo wszystko naraz to rewolucja może być dla brzuszka.
Ekspozycja na gluten - osesek.pl - ciąża, noworodek, niemowlę, wychowanie i rozwój dziecka, rozszerzanie diety
Gluten w diecie niemowlęcia - osesek.pl - ciąża, noworodek, niemowlę, wychowanie i rozwój dziecka, rozszerzanie diety - fajne linki o ekspozycji na gluten a tu masz kaszkę po 4 miesiącu, bo reszta jak patrzę to po 6 są.
Kaszka mleczna manna
No i oczywiście możesz kupić zwykłą kaszkę manną.

JUST, GOSIA LEW dziękuję wam kochane jeteście własnie poczytałam dużo o tym wszystkim jak narazie dałam Szymonkowi łyżeczkę deserku jabłuszko z marchewką to było wczoraj pluł troszkę i się krzywił więc może do tego mu dorzucę ten gluten za tydzień będzie miał 4 miesiące kurcze jak ten czas leci!!!! Słodkich snów wam i waszym pociechom:)

EWelinko a ja niczego nie wprowadzałam powoli.o ekspozycji na gluten dowiedziałam się dużo później jak już Julek dawno jadał:p jak miał 4miesiące dostawał słoiczki,kaszki itd dla dzieci 4miesięcznych.lub składniki jakie samemu zrobione wg tych słoiczkowych. na dzień dobry zjadł cały słoiki jakiejś marchewki z jabłkiem i nic mu nie było:p tak mu smakowąło ,ze nie miałam sumienia skończyć po łyżeczce.ale moje dziecko alergikiem chyba nie jest.nie zauważyłam w kazdym razie.wiec jadał odrazu sporo porcje bez babrania się po łyżeczkach:p kaszkę tez odrazu łyżką dawałam i gęstą mocno bardziej niż jest w instrukcji.nigdy nie jadł kleiku odrazu mleczno ryżowe.mleczno pszenne i takie tam.

Dzien dobry:-)

Olu ladne imie Milosz:-)Podoba mi sie.
No u nas to jest w ogole super bo imiona dawno wymyslone(Laura albo Alexander) tylko fasolki brak-hihi.

Kairka no upalu tak jak w Pl jeszcze nie bylo.
Dzis jest np.17 stopni i przynajmniej nie pada.
Haribo fajna rzecz a w Pl o wiele drozsze.
Ja juz sie zaopatrzylam w pare paczek bo tacie biore i babci.
My z Jula lecimy 3-czerwca i mam nadzieje,ze pogoda bedzie w miare ok.

Nic znikam robic bo balagan jest jak nie wiem.
A sobie siedzi u frazjera(kurde taka lala sie z niego zrobila bo co 2-3 tyg do fryzjera lata-hehe) a ja moze pojde jak bede w Pl.
Chociaz watpie aby ktos zaradzil cos na moje ciemne wlosy...
A tak marzy mi sie jakis czerwonawy odcien.

Milego dnia i buziole dla szkrabkow.

reklama
hej!
nie odzywałam się, bo dopiero dziś wyszlismy ze szpitala... mały miał w końcu zapalenie płuc... i ciekawe skąd... ehh życie;/
niby już wszystko ok, lekarze powiedzieli że już jutro możemy wyjść na dwór na spacer 2 godzinny.... ale czy tak od razu po zapaleniu??

Do góry