Kaira, taki wyposzczony to on znowu już nie był - przyjechałam 13.10, a 18 miałam @, więc zdążył coś tam ciśnienia obniżyć. Niemniej jednak... Myślę że zadziałał pewien luz. Wcześniej kombinowaliśmy dopadkami, on na urlopie w Polsce, albo ja tutaj z wizytą (niekoniecznie prokreacyjną, ale zawszeć to wizytą) i tak jakoś nie wychodziło. Wyszło w Wielkanoc tego roku i też wiążę to ze słabszą presją bo wiedzieliśmy że jak nie teraz to w czerwcu będzie na urlopie więc jakieś 2 miesiące w plecy i kombinujemy dalej. Poza tym włóczyliśmy się jak pijane zające po dalszej okolicy - zwiedziliśmy Whitby, byliśmy na Flamborough Head, gdzie są cudne clify - mieliśmy zajęcie.
Do Polski samolotem... NIe wiem. Cały dowcip polega na tym że albo lot, albo - o ile się uda dograć - ponad 30h w dostawczaku. NIe ma mowy żeby Rajmund pojechał ze mną samochodem bo urlopu nie dostanie, pozostaje ewentualnie jazda z kurierem wożącym paczki. Drogo to wychodzi i niekoniecznie musi się udać dograć grafik. Samolotu się boję. Z drugiej strony poprzednim razem wracałam z UK w ciąży nie wiedząc nawet że jest nas dwoje, ciąża obumarła ośmiotygodniowa, czyli jeszcze 6 tygodni rozwijała się normalnie. Jeśli chodzi o podróż do kraju mam masę wątpliwości. Wiem, że musze jechać bo nikt tego za mnie nie załatwi.
Gosia, ja sama jestem zdania że ciąża to stan a nie choroba i naprawdę robiłam w ciąży rzeczy które przyprawiały o zawrót głowy - łażenie po górach, jazda na rowerze, motocyklu - i było ok. I nadal uważam że póki ciąża jest zdrowa, silna i bezpieczna to nie ma co się patyczkować, ale kiedy jest potencjalnie zagrożona, należy jej pomóc. Jeśli można uratować, należy to robić.
Rozmawiałam ostatnio z Rajmundem... Po wizycie u midwife tak nam wyszedł temat bo pytała czy chcę mieć test pod kątem trisomii21. Potwierdziłam, spytałam czy za tym idzie amniopunkcja - idzie, o ile kobieta deklaruje terminację ciąży po potwierdzeniu trisomii. No, niby logiczne - po co amniopunkcja jeśli nie ma wpływu na decyzję. Rajmund powiedział że to nie takie głupie bo terminacja pozwala ograniczyć "zawartość" domów opieki. Wq... się. Spytałam czemu w takim razie nie zabijać także dzieci u których pojawia się ciężkie porażenie mózgowe, wcześniaków którym rozwinie się retinopatia itd. Czy przejście (przepraszam za wyrażenie) przez babską piczę daje święte prawo do życia?? Kiedy dziecko staje się człowiekiem? Wrrrr...