reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wieści od cieżarówek

reklama
poczatki sa najgorsze zwlaszcza po stracie ja mialam na poczatku a to krwiaka a to mega zatrucie a pozniej jeszcze bylam cala spuchnieta bo dostalam uczulenia na jakis ;ek najprawdopodoniej na smecte :/ i musialam dozylnie dostawac lekarstwa zeby opuchlizna zniknela a to wszytsko dzialo sie przed 10tc wiec ja bylam przekonana ze mojej fasolki juz nie ma
a tez moj M cieszyl sie jak warjat i wszystkim pokazywal zdjecia z usg i prawie kazdemu juz wtedy powiedielismy oprocz mojej mamie
a w tej ciazy moja mama dowiedziala ze sie chyba w 14tc tylko babcia z ciocia wiedzialy od poaczatu
a ludzie w pracy nie ktore do tej pory nei weidza a nie ktorzy dowiedzieli sie w 16 tc
ale cale szczescie wszystko jakos sie uklada dobrze
tamta strata byla najprawdopodoniej przez tarczyce wiec teraz jestem caly czas na lekach
czy Ty bierzesz np duphaston ???

U nas wie brat mojego Rajmunda i moja mama. I mój syn który z nami tu mieszka, dorosły z resztą. Szwagier wie bo ma za zadanie załatwić mi Luteinę. I wiedzą rodzice dzieci którymi się opiekuję - ciąża jest powodem dla którego mają nianię, bo gdyby nie to szukałabym normalnej pracy, a w ciąży nie chcę ryzykować fizycznego tyrania. Zatrudnili mnie już w ciąży.
Leki... Biorę Luteinę. Na CPP było niezłe pospolite ruszenie i zbiórka narodowa bo przecież tutaj nikt mi czegoś takiego jak progesteron nie przepisze, a ja przywiozłam sobie z kraju paczkę dupka na wszelki wypadek (pojęcie o dawkowaniu miałam rzadziutkie, myślałam że mam zapas na 3 tygodnie. :-D) i dziewczyny mi poprzysyłały a to Luteinę, a to dupka właśnie - co która miała na stanie a zbędne. Ponieważ mam więcej Luteiny, biorę ją, zostawiając Duphaston na obniżanie dawki. Biorę rano doustną, wieczorem... te od drugiego końca, po jednej tabletce. O, dziwo, midwife wcale mnie nie op... jak się przyznałam że biorę, spytała tylko czy do 12tc, powiedziałam ze zwykle zaleca się do połowy ciąży, potem obniżanie dawki aż do wyłączenia leku. Argumentowałam na dwa sposoby - raz że po poronieniu lekarz i tak by mi w Polsce progesteron zalecił, dwa że w moim wieku i bez poronienia przysługuje jak psu buda. Chyba zrozumiała.

Pati gratuluje Michałka, to niezły sprint był rzeczywiście, a jeszcze taki malusi też jest.

Angelka
mi to jakoś czas tak szybko leci, że dla mnie to już 32 tc praktycznie i nie wiem kiedy to zleciało. I podejrzewam, że te 8 tygodni też tak zleci, chociaż ja też nie mogę sie doczekać aż urodzę, ale poczekam na swoją kolej. :-)

Kłaczku ja brałam dupka do 15 tc, ale wiem, że niektóre dziewczyny dłużej.

Julitka udanych zakupów

Jeżynka łatwo mi mówić, ale staraj się nie przemęczać.

Gosia wiem że różnie się bierze. Wiem że również bywa dawkowanie znacznie większe niż ja biorę, ale wychodzę z założenia że za dużo też niezdrowo - biorę po dwie/dobę i skoro nic się nie dzieje to tego się trzymam.

PATI Serdeczne Gratulacje !!!!!! Witam Michasia na świecie:) Ty to pobiłaś chyba prędkość szybkości!!!ZCekamy na foto
A teraz OlaP_M:)

Ale wieści:) PATI GRATULUJĘ MICHAŁKU WITAJ I ROŚNIJ ZDROWO no i faktycznie sprint:-)
Lilijanna ja nadal na L4, wszystko wskazuje, ze na nim zostanę. Czuje się już dobrze, ale okres zachorowań w szkole, także bez sensu wracać, a i nie wiem jakby to było, żebym znowu zaczęła pracować, teraz dużo wypoczywam. Przeczytałam na CPP, ze Twoja córunia to mały krzykacz, fajnie:)
kłaczku ja też biorę dupka 2 razy dziennie, ze względu na wczesniejsze skurcze, ciągle go biorę. Jak miałam krwawienia, to oprócz dupka brałam luteinę-tak przepisał mi lekarz.
Gosiu mi czas leci bardzo szybko, tylko ciąża się wlecze:) Mam wrażenie, ze juz tak długo w niej jestem. No ale już mniej niż więcej (wcale nie chce szybciej, spokojnie czekam w kolejce)
Ewitko współczuję dolegliwości, niestety nie pomogę, nie znam cudownych sposobów.
Wiecie, ze to siedzenie w domu coraz bardziej mi się podoba. Czytam uwaga! bardzo ambitnie Harego Pottera i mnie wciągnął. Pomyślałam, ze bardziej zrozumiem uczniów, którzy się w nim zaczytują:) Moj synuś pokopuje dosyć często, raz mocniej raz słabiej, kochany mój.
Miłego dzionka:-)

Lili dzięki za info:) Wyspana? Pewnie Ada napadła na cycora po nocy:)
kłaczek ja luteine brałam tylko do 5 tyg w dawce 300mg/dziń od 14 dc potem duphaston 4x1, (badałam progesteron) do 8 tabl na dobę zależy od krwawienia. Do 21 tyg i odrazu fenoterol z isoptinem 5x1.
julitko, tak jak pisałam wczoraj ból miałam straszny w południe, teraz mam uczucie ze coś mi napiera na krocze, jak to dziewczyny pisały wary murzyńskei mi się zrobiły. w gaciach tak mokro że latam co 5 min czy nie lecą mi wody albo nie odchodzi czop. W nocy zle sypiam pobudki co 2 h. A dziś to prawdziwa udręka była przez 6 h walczyłam i dalej walczę z drętwiejącą prawą ręką, nie umie siedziec ani leżeć, jak jestem wyprostowana to przechodzi. Masakra
Co do wypinania, mała się wypina, wierci cały brzuch z nią, ja nie czuję żadnych skurczów, bólu bo jestem na tabletkach wiec podejrżewam co czujecie. A co do daty ostro na styczeń, i mam nadzieję ze posiedzi. Czy się boje porodu- Nie ja tylko chcę żeby żyła.Żeby nic się nie stało.A imię zobaczysz małego to będziesz wiedzieć jak go nazwać::)
Właśnie rozbiłam 25 dzbanek na herbatę mieszając łyżką, oczywiście dostałam taki ochrzan od A że mi głupio, jakby mu sie coś stało rozumie ale to ja muszę posprzątać tą herbatę.A że patrzyłam jak wylatywała ta herbata zamiast ją wycierać to inna sprawa poprostu się zamyśliłam:szok:I znówm mam zj...... dzień od rana.

Annas81, ja biorę "w ciemno". Bez badań, na podstawie zaleceń lekarza kiedyś. Dlatego staram się nie przedobrzyć.
Kaira, tu się hormonów nie stosuje. Położna wyjaśniła mi że ciąża ma być normalna a nie medyczna i jak się ma utrzymać to się utrzyma, a jak nie to nie - takie jest tu podejście do tematu. Piszesz że brałaś po 300mg/dobę, wiem że dziewczyny brały i po 400, ale jak pisałam nie chcę przegiąć, zwłaszcza że nie robiłam badań bo nie mam jak ich tu zrobić. Biorę po 100mg/dobę. Chcę przetrzymać przynajmniej I trymestr. Teraz jest ten cholerny ósmy tydzień, kiedy umarło nasze maleństwo. Rajmund pytał midwife o możliwość wykonania scanu odpłatnie, poza procedurą, prywatnie. W Scunthorpe takiej możliwości nie ma, najbliżej w Lincoln ale i to nie była pewna. Do Lincoln jest 27 mil.

reklama
Gratuluje Pati poszlas jak przecinak no i witamy Michałka na swiecie, czekamy na fotki :)

Ja tylko na chwilke dzis mam znowu gosci zabralam sie za sprzatanie salatki po konczylam zaraz obiad a potem zalegne na kanapie:happy2: dawno muzyki nie sluchalam i wiecie co od kad wlaczylam to moj synus chyba zadowolony caly czas kopie:tak::-D:-), ja calymi dniami czekam na znaki od niego a odzywa sie naprawde czesto :)

Kurcze cyce to mam takie jakby zaraz mialy eksplodowac:tak: ale choc raz duze i jedrne:-D:-D:-D

Kochane nadrobie pozniej ide obiadek konczyc.

Do góry