reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wieści od cieżarówek

gosiu u nas na slasku sa karty NFZ takie czipowe i to wystarcza, no i karta ciazy i skierowanie od lekarza i dokumenty z badan-grupa krwi głównie bo reszta jest w karcie ciazy wypisana

luzyf faktycznie suszarka sie mi przyda bo mam duzo wlosow wiec dlugo schna :-)

olu ja spisalam tylko to co spakowalam, zeby potem np przy wyjsciu czegos nie zapomniec w szpitalu no i zeby A wiedzial co mam w toribie a ze juz szykuje to dlatego ze ja w kazdej chwili teraz moge sie rozdwoic :-( oby maluszek posiedzial minimum te dwa tygodnie jeszcze.... ja podklady mam bo nie chce ubrudzic wyrka-u nas jest oddzial bezmajtkowy wiec bez majtow musze byc ciagle po porodzie (ale na noc se założe) no i podklad do auta na siedzenie sie polozy zeby nie zalac fotela wodami

Ostatnia edycja:
reklama
Pati no fakt na śląsku są te karty chipowe, a tam też są informacje ubezpieczeniu?

Za dużo się naczytałam na temat powikłań cukrzycy ciążowej i muszę przestać, bo zaraz wpadnę w panikę. Dziecko jest ruchliwe bardzo i to aż mi dziś przeszkadza, ale wolę, żeby tak mi dokuczało niż nie ruszało się mało bo bym wtedy chyba co chwile na IP jeździła. I ciągle kombinuje co tu jadać jeszcze na śniadanie, bo codziennie to samo to bez sensu. Chyba wybiorę się w końcu do sklepu, to mnie może bardziej olśni.

gosiu gdybym nie byla ubezpieczona to karty bym nie miała lub po prostu by ona nie działała ;-) ta karta nam bardzo zycie ułatwia i wg mnie w calej polsce to powinno byc wprowadzone, a nie ze wy latacie z papierami w sumie do kazdego lekarza chyba albo z ksiazeczka zdrowia od pracodawcy (nie wiem co tam macie)

glowa mnie boli... :/ ide sie wykapac zaraz i chyba sie poloze juz spac
dobranoc

Pati ja bym wzięła więcej pampersów niż 20 sztuk, bo z reguły wiem, że na jeden dzień przypada około 8 sztuk, więc lepiej mieć więcej, dobrze jest tez mieć tantum rosa do przemywania krocza, ponoć ładnie odkaża krocze i przyspiesza gojenie, sudocremu też nie polecam, bo to jest krem na już powstałe zaczerwienienia i podrażnienia, lepszy jest bephanthen, alantan i inne tego typu kremy.

tantum rosa tez wrzucilam, dwie saszetki bo tyle mialam w domu, no a pampersy to kurcze nie wiem, bo wkoncu mi moze dowiez A. a taka wielka paczka to pol torby zajmuje

wykapalam sie i glowa troche odpuscila

dziewczyny jak wyglada czop sluzowy? bo ja stosuje teraz te globulki dowcipne i troche ze mnie cieknie takie zolte a teraz to tak jakby wiecej sluzu zoltego wyszlo... nie wiem ile tego czopu sluzowego jest? duzo bardzo? mega bardzo? czy jak.....

jestem mega zestresowana tą szyjka.... obym do zalozenia tego krazka wytrzymala kurcze... strasznie sie martwie teraz :-(

hejka,

co do rzeczy do szpitala to miałam i tantum rosa, i żel do higieny intymnej, i szampon do włosów, a w końcu szare mydło w formie żelu pod prysznic robiło za wszystko :-)
Co do Pampersów to najwyżej resztę mąż Ci następnego dnia przywiezie, bo akurat tego lepiej mieć z zapasem ;-)

a co do wyników, to u mnie pomimo wpisania do karty ciąży było powiedziane, żeby mieć ostatnie usg, posiew na paciorkowca, WR, HBs

gosiu gdybym nie byla ubezpieczona to karty bym nie miała lub po prostu by ona nie działała ;-) ta karta nam bardzo zycie ułatwia i wg mnie w calej polsce to powinno byc wprowadzone, a nie ze wy latacie z papierami w sumie do kazdego lekarza chyba albo z ksiazeczka zdrowia od pracodawcy (nie wiem co tam macie)

glowa mnie boli... :/ ide sie wykapac zaraz i chyba sie poloze juz spac
dobranoc

Pati uwierz mi ze 50% nieubezpieczonych na Śląsku ma kartę i ona działa.Wiem to z doświadczenia. Mamy taki burdel że Nfz nie daje z tym rady. Tak naprawdę jest wymóg ze musisz mieć kartę i ks. ubezpieczeniową podbitą, jeśli nie jest musisz mieć ostatni pasek z wypłaty na którym jest ubezp zdroweotne.Tego wymagają szpitale przy przyjęci a dokładniej w Katowicach nie wiem jak dalej. Jeśli zostajesz przyjęta na odział obojętnie jakiej specjalizacji, masz 2 dni na dowoź ubezpieczenia jeśli nie doniesiesz dostaniesz rachunek do zapłacenia.
Liste masz mega podziwiam za przygotowanie.

Mnie dziś coś pobolewa tam na dole pewnie mam jakiś ucisk. I też mam dziś od rana zły humor. jestem zła już sama na siebie i głowa mnie zaczęła z tego boleć.Zmykam sie położyć Spokojnej niedzieli życzę

Pati ja taki żółty śluz mam też od paru tygodni,ale uznałam,ze to normalne.
ja tam jeszcze nie pakuję się:) a Ty zobaczysz,ze jeszcze wytrzymasz.w pon na pewno bezpieczniej się poczujesz jak już Cię naprawią ciut:)
i tak jak Just napisała trzeba WR,hbs,grupę krwi i posiewy na paciorkowca. octenisept każą mieć dla malucha

reklama
Gosiu u mnie było takie nastawienie na "nie karmię!" że nawet się laktacja nie pojawiła :-D

Pati dla mnie rewelacyjne były podkładki na deskę toaletową...takie papierowe. No i ręcznika papierowego u Ciebie nie widzę a mi też się przydał.
nie mam teraz za bardzo czasu bo mam gości ale jutro się przyglądnę tej liście i napiszę co ja jeszcze miałam.

Do góry