reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wieści od cieżarówek

Witam się!

ewelinko wkońcu jakieś wieści...super że wszystko ciążowo się układa.
Co do ciasnoty to po tym mój W poznał że ja w ciąży jestem...po ciasnej truskawce :-D
Tak CI szczerze powiem że ja bym poczekała jeszcze z tym usg...ale w sumie lekarka na pewno wie co robi.

Martusionek śliczny brzusio!!!

Pati.b powiem Ci że raz, w sumie to niedawno zrobiło mi się takie otarcie jakby, małe i na drugi dzień już go nie było. U mnie przyczyna była taka że zamiast chusteczek nawilżanych, których normalnie używam, zastosowałam przez 1 dzień papier toaletowy...niby mięciutki ale i tak podrażnił. Pomyśl czy nie lepiej przez jakiś czas do wycierania stosować chusteczki...teraz biegamy częściej do kibelka niż wcześniej i może takie częste wycieranie Cię podrażnia.

Ewela Miłoszek urodził się z wagą 3190g i miał 53cm.

Pozdrawiam Was wszystkie!

reklama
mysza kurcze no o tym to nie pomyślalam... musze sie przerzucic :-) dzięki za podpowiedź

dziewczyny macie allegrowicza u ktorego kupowalyscie wszystkie pierdołki do szpitala dla was i dla bobasa? i mozecie mi napisac jakas liste co kupowalyscie, ja cos nabazgralam ale nie wiem czy czegos mi nie brakuje:
ceraty poporodowe duze 5sztuk
pieluszki tetrowe 10sztuk
pieluszki flanelowe 5 sztuk
pieluszki najmniejsze 1-2 opakowania- nie za mało?
podkłady do przewijania 10sztuk
szare mydlo dla mnie 2 sztuki
patyczki do uszu dla dzidziusia
podpaski/podkłady bella lub inne 3opakowania
gruszka do noska
płatki kosmetyczne dla niemowlat
termometr elektroniczny
szczotka do butelek
chusteczki nawilzajace 2opakowania z 2 roznych firm
pojemnik na smoczek 2 sztuki
wielorazowe majtki poporodow-siatkowe 2 opakowania-4sztuki
ceratka na materac do łózeczka 2sztuki
nozyczki dla niemowląt
wkładki laktacyjne
smoczki avent 2 sztuki
smoczki tommee tipp 2 sztuki
butelka tommy tipp 260ml
smoczki do butelek avent 2sztuki o wolnym przepływie i 2 sztuki o srednim przepływie
koszula do porodu 1 sztuka bo w domu mam inne
klapki pod prysznic
tantum rose
płyn do higieny intymnej
krem do pupy dla bobaska
krem do twarzy dla bobaska i dla mnie
butelka avent antykolkowa 330 ml

dziewczyny co jeszcze? czego brakuje i moze mam za mało lub za dużo sztuk? help me bo jak ja policzyłam to wszystko to wyszło 400zl -500zł minimum :-O

Ostatnia edycja:
Ewelinko - super....to teraz już same dobre wiadomości będą...zobaczysz!

A ja obejrzałam sobie program w necie na temat poronień i tam wyraźnie pani dr mówiła, że organizm juz po kilku dniach dochodzi do siebie i nie ma żadnych przeciwskazań, żeby zacząć staranka zaraz po pierwszym cyklu...
I wczoraj kolejny raz porozmawialiśmy z Z i on też nie chce czekać ani minuty dłużej...
no i wczoraj były tez dalikatne przytulanki...bo bardzo już tego potrzebowałam....ja wiem, że tydzień po zabiegu to troszkę za wcześnie...ale pragnęliśmy się zbliżyć...już prawie nie plamie...czuje się dobrze....więc pozwoliliśmy sobie na ryzyko - jeszcze w mundurku, ale to już też nie długo!

jeszcze jedno sobie przypomniałam....mój gin powiedział, że zastosuje Clexane od połowy cyklu do ewentualnej @....a potem znowu 14 dni przerwy i tak cały czas...
Dziewczyny...które je brały....bardzo bolą?

PatiB ja zrobiłam zakupy takie "pierdółkowe" u wasal83 , rodzyneczki i wyprawkowo (tutaj to jedynie wanienkę i przewijak)

U wasala wiem że transport miałam gratis, ale nie pamietam już jaka kwota to była.
U rodzyneczek wydałam ok 250zł ale transport 16zł wynosił - tutaj głównie kupiłam dla siebie do szpitala jakieś rzeczy, coś tam z Nivea Baby i jakieś pierdółki.

Karolcia, mnie wcale nie bolały, tylko kilka razy- musiałam sie zle wkluc. ale ogolnie OK

Pati, widze, ze butle duze zamawiasz (260, 330ml). jak bedziesz musiala butle dac w pierwszych miesiacach to jednak mala jest wygodniejsza ;-) (no i wogóle jak zamawiasz butelki to one są ze smokami, wiec moze sie wstrzymaj z zamawianiem dodatkowych smoczków - bo zawsze może się okazań, że dana firma maluchowi nie pasuje). Może porównaj ceny tych smoków, podkładów od tego dostawcy do tych dostępnych w aptece DOZ (Dbam o Zdrowie - portal o zdrowiu i apteka online - www.doz.pl) - zamawiasz przez internet odbierasz w aptece (pewnie znajdziesz jakąś z tej sieci niedaleko domu).

Ewela28 ogólnie uwielbiam żółty ser, ale po urodzeniu Emki odstawiłam go zupełnie. Teraz ograniczyłam też nabiał i mleko wszelkiej postaci, bo wyczytałam, że to one najczęściej powoduja u maleństw problemy. Esputicon niestety już nie wystarcza. Dziś pierwszy raz Mała dostała koperkową Hippa.

Ty się nie wygłupiaj i leć do gina! Jak boli to nie ma na co czekać.

LucyF urodziła Miłoszka wagą i wzrostem podobnego do mojej Emi. Jeśli dobrze pamiętam to 53cm i 3190?

Agnieszka dzięki za chęć pomocy co do kropelek. Zobaczę co powie jutro pediatra i dam znak. A Ty jakbyś mogła to wyślij mi linka do allegro. Poczytam trochę o nich.

A co do Julencji. Nam na SR i potem w DDTVN też to słyszałam, że dla dziecka dobrze jest gdy długo raczkuje i że nie należy go zmuszać do siadania tylko spokojnie czekać aż samo zacznie próby. Na pewno Julencja niedługo się za to zabierze :-)

Lill dzięki za odpowiedź w sprawie ZUS. Oczywiście podałam swój nr konta, bo to chyba szybsza droga niż listonosz :-) Z tego co piszesz trochę jeszcze poczekam na pierwszą wypłatę. No nic... Trzeba będzie zacisnąć pasa...

Jak po szczepieniu Ada i mama się czują? Daliście 5w1?

Mama Sówka fajny ten Twój Bartuś. Ucałuj go ode mnie i Emi :-) I zaglądaj częściej :-)

Ewelina cieszę się, że na wizycie ok. Teraz czekam na wieści z usg/ No i oczywiście na pierwsze zdjęcie Kropka lub Kropki :-)

A co do ciasnoty... Ja już nie pamiętam jak to było. Podejrzewam, że ciaśniej niż po porodzie ;-)

Martusionek nie zdążyłam Ci pogratulować: GRATULACJE PANI MGR.

Śliczny brzuszek, śliczna Mama i śliczny piesio!

Pati niestety nie kupuję gazetek o księgowości. Głównie korzystam z netu. A co do zakupów:

- ceratki poporodowe mi się nie przydały, bo w szpitalu mieli własne wymieniane codziennie. No chyba, że będziesz używała w domu
- pieluszki: ja do szpitala mialam jedną paczkę Pampers New Baby 43szt jedyneczki. Od wyjścia ze szpitala zużyłam 4 takie opakowania plus teraz kupiłam Pampers Premium Care 78szt (jak dobrze pamiętam) też jedyneczki. Te 43szt starczały mi na tydzień. Proponuję kupić jedną paczkę i dopiero po porodzie dokupić resztę. Niewiadomo jaka Dzidzia Ci się urodzi. Ja próbowałam już dwójeczki nakładać Emce, ale przeciekały, bo są nadal za duże. Po tej paczce powinny być już dobre.
- zamiast podkładów do przewijania polecam pieluszki flanelowe z ceratką po jednej stronie. Super się sprawdzają np w gościach. Mała lezy na ciepłej flanelce, a nawet jak nasiusia to nic nie przemoknie :-)
- z chusteczek polecam Huggisa. Są bardzo dobrze nawilżone. Nawet górna chusteczka nie wysycha w odróżnieniu do Pampersa, Nivei i Happy. Nie wiem jak będzie z uczulaniem u Ciebie. Mojej Emki żadna nie uczuliła.
- wkładek laktacyjnych nie używałam wcale. W szpitalu za to gonili, a w domu jeśli już mi cieknie to tuż przed karmieniem, więc Emka zdąży oblizać ;-)
- końskich podpasek zużyłam 4 opakowania. Ale często je wymieniałam, bo jestem łatwo chwytająca infekcje tam na dole, więc wolałam często zmieniać na nową
- koszula do szpitala jedna to za mało. Minimum 2.
- ze swojej strony poleciłabym zabranie do szpitala octeniseptu (u mnie w szpitalu mieli wylane na pielęgnacje pępka)

Póki co to wszystko co mi przychodzi do głowy. Jak coś mi się nasunie na myśl dam znak.

A u nas noc bez snu od 2 do 5. Potem do 6 z minutami lekka kimka i potem znów nic. Emi dziś płacze mniej. Ale zdecydowałam się Jej podać herbatkę z kopru Hippa. Wydudlała 80ml i śpi. A teraz mam pytanie: jak czesto można ta herbatkę podawać? Zaraz po jedzeniu? Później? I ile ml? Bo mi sie wydaje, że polecane dla noworodków 100ml na raz to za dużo, choć Emi wypiła jak już pisałam 80...

Teraz śpi i coś Jej się śni, bo robi dziwne minki.

Wczoraj ją ważyliśmy. 14/09 miała 3795. Wczoraj 4325, czyli na plusie mamy 530g. Czy to dobry przyrost?

Pisałam tego posta 3x. I 3x mi go kasowało. Myślałam, że rozsadzę koputer! Ale jak widać do 4 razy sztuka... Przynajmniej poćwiczyłam cierpliwość.

Czesc kobiety:)
jestesmy juz w domu ale jest ciezko bo maly caly czas wisi na cycu a ja nie mam na tyle pokarmu wiec go dokarmiamy butelka a on i tak chce cyca wic bledne kolo
dziekuje Wam za gratulacje:) jak sie tylko ogarne i zorganizzuje to cos wiecej napisze i wstawie zdjecia Miłosza.
pozdrawiam Was wszystkie:)

karolciu zalezy jak trafisz... jak sie ja ukłuje przypadkiem w żyle to boli ale to odrazu po dotknięciu igła (igła ma okolo 1cm i wbija się ją cała w fałd skóry który sie tworzy chwytając skóre na brzucu tak 5 cm od pępka-ja teraz musze dalej bo nie dam rady skóry naciągnąć) jak poczuje ze boli to po prostu zmieniam miejsce wkłucia i przewaznie nie boli i czuje ze nie wbijam sie w cos tylko tak do pustej przestrzeni pod skórą. najlepiej dla mnie jak ten płyn w strzykawce leci najpierw a na koncu jest bąbelek powietrza ktorego nie nalezy sie pozbywac ze strzykawki przed wstrzyknieciem (tak jak to robi sie przy innych zastrzykach) tylko sie wstrzykuje wszystko ja wole wlasnie jak najpierw jest ten plyn a na koncu strzykawki ten babelek bo jakos mnie boli jak najpierw wejdzie powietrze a potem dopiero ten plyn wiec zawsze tak lekko strzepne strzykawke jakby ten pecherzyk byl na dole. najgorsze byly dla mnie pierwsze dwa zastrzyki a potem to juz bez problemu, trzebabylo pokonac te hamulce i tyle a nie dalabym sobie zrobic tego zastrzyku mezowi czy tez pielegniarce bo one nie wyczuja w ktorym miejscu mnie zaboli.. aha i jak sie wbijesz choc odrobine w zyłke to bedziesz miec siniaka, mi sie zdarzyly tak z 10 siniakow od poczatku wkłowania się czyli od 4tc wiec juz troche ich zrobilam... cos koło 170 dziurek
aha i jesli ty masz je brac to najlepiej idz sobie do kontroli do jakiegos lekarza ktory ci je przepisze zebys potem odrazu nie musiała leciec po recepte i np stresowac sie tym ze musisz czekac, ja przed ciaza bralam jeszcze akard a potem lekarz stwierdzil ze clexane mi wystarczy bo ja malutko warzylam i jestem niska no i chyba ta moja waga 46 kg przed ciaza sie do tego przyczynila ze tylko clexane biore i szczerze nie umie sie doczekac kiedy przestane sie dziurawic bo mam juz problem skóre naciągnąć a mam jeszcze jakies 25 zastrzykow...zobacze czy mi jeszcze przepisze czy juz bedzie koniec

a co do przytulanek to ja tez nie czekałam z tym dlugo wiec jak nic sie nie dzieje jakies mocniejsze krwawienia to pewnie jest ok.

asiu, just mysza dzieki, a pieluszek flanelowych z ceratka nie widzialam, musze poszukac bo faktycznie chyba beda lepsze. u mnie w szpitalu nie daja ceratek poporodowych wiec sobie kupie kilka. koszule do porodu mam w domu bo w tych poronieniach to tesciowa mi nakupila za kazdym razem trzy koszule kupiła wiec mam co zuzyc.. wczesniej nie moglam sie przemuc zeby je zalozyc a wyrzucic to bylo mi szkoda bo tesciowa kupiła ladne te koszule, teraz dopiero w nich spie bo pizamy mnie wkurzaja juz nie sa takie wygodne jakbym chciala. koszule wiec kupie tylko taką najtansza do porodu a potem do chodzenia po porodzie to juz bede miala jakies z domu, jedne mam gorsze wiec na poczatek pojda te gorsze..
aha i do czego pakowalyscie te rzeczy? co lepsze taka normalna torba materiałowa podróżna czy moze najmniejsza walizka na kółkach taka sztywna? mi chyba bedzie pardziej pasowala ta walizka ale nie wiem czy mnie za wariatke nie uznaja na porodowce... chyba wezme najpotrzebniejsze rzeczy do porodu to wiekszej siaty a reszte w tej walizce???

lucyf no to masz ssaka hihi czekamy na fotki jak znajdziesz chwile to wstaw :-)

Ostatnia edycja:
Pati, o żesz....mam nadzieję, że u mnie tak nie będzie, póki co "myszka" ładniusia, tyle że strasznie ciasna :-D

Karolcia, ja biorę teraz Clexane w brzuch....nie boli, trochę piecze...

Dziewuszki,
mam dziwny posmak, jakbym się rury jakiejś nalizała :-D taki metaliczny...bleh...

reklama
LucyF i Miłoszku witajcie w domku :-)

Ewelinka ten smak to jeden z objawów ciąży :-) Wszystko jest więc ok :-)

Kasikz a co u Was?

Ostatnia edycja:
Do góry